Verden

Forsøk på statskupp i Montenegro - påtalemyndigheten hevder Russland sto bak

Både påtalemyndigheten i Montenegro og kilder i den britiske regjeringen hevder at det var staten Russland som sto bak kuppforsøket før valget i Montenegro.

Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov (med lilla slips) ble fotografert sammen med en høyreorientert prorussisk gruppe i desember i fjor. Lengst til venstre Nemanja Ristic, mistenkt for å ha deltatt i kuppforsøket i Montenegro. Serbia vil ikke utlevere Ristic. Foto: AP/NTB Scanpix

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Serbiske nasjonalister skulle kle seg ut som lokalt politi, angripe parlamentsbygningen og drepe statsministeren. Bare timer før kuppet skulle utføres 16. oktober i fjor, ble det avslørt.

Det ble raskt klart at de serbiske nasjonalistene ble ledet av to russere, etterlyst gjennom Interpol. Men søndag sa påtalemyndigheten for første gang at den russiske staten er involvert. – Hittil har vi hatt bevis for at russiske nasjonalistiske organisasjoner sto bak, men nå har vi bevis for at russiske statlige institusjoner var involvert på et visst nivå, sa statsadvokat Milivoje Katnic ifølge Balkan Insight.

Han opplyste at 25 personer vil bli anklaget for kuppforsøket, de aller fleste serbere. Anklagen er ventet ferdig i april.

Skulle henrettes: Tidligere statsminister Milo Djukanovic. Foto: Darko Vojinovic/AP/NTB Scanpix

Planer om NATO-medlemskap

Motivet bak forsøket på statskupp skal være Montenegros utsikter til å bli med i NATO. Et hovedtema i valgkampen i oktober var spørsmålet om landet skulle knytte seg tettere til vesten eller til Russland.

Samtidig som Katnic kom med sine uttalelser, skriver den britiske avisen The Telegraph at britiske regjeringskilder bekrefter at russiske etterretningsoffiserer med Moskvas støtte og velsignelse sto bak kuppforsøket.

Kuppforsøket i lille Montenegro skal også ha vært tema for det første møtet mellom den britiske utenriksministeren Boris Johnsen og hans amerikanske kollega Rex Tillerson i forrige uke, skriver The Telegraph.

Russland avviser anklagene som grunnløse og absurde.

– Vi blander oss ikke inn i andre lands interne anliggender, heller ikke Montenegros, sa Putins pressetalsmann Dmitri Peskov ifølge The Guardian.

Britisk og amerikansk etterretning hjelper Montenegro

De to etterlyste russerne skal ha brukt månedsvis på å planlegge kuppet, rekruttere villige serbiske nasjonalister og hjelpe dem med utstyr. En av kuppmakerne, Aleksandar Sindjelij, er nå blitt et nøkkelvitne. Han skal ha blitt invitert til Moskva av Eduard Sismakov for å bli akseptert som deltager.

– I 2014 var Sismakov visemilitærattaché ved den russiske ambassaden i Polen. Men han ble utvist på grunn av spionasje, hevder statsadvokat Katnic. Sismakov skal også ha brukt aliaset Eduard Sjirokov.

 • Driver Norge usaklig og virkelighetsfjern retorikk? Så tilspisset er forholdet til Russland for tiden.

Både britiske og amerikanske etterretningsagenter har hjulpet montenegrinerne med etterforskningen. Krypterte telefonsamtaler, e-poster og vitnemål fra deltagere er blant bevisene påtalemyndigheten nå sitter inne med.

Politiet frakter de mistenkte bort etter at det planlagte kuppforsøket ble avslørt 16. oktober. Foto: Darko Vojinovic/AP/NTB Scanpix

I månedene før kuppforsøket skal Kreml ha sprøytet store summer inn i den prorussiske valgkampen til opposisjonspartiet Demokratisk Front. Planen var at kuppmakerne skulle blande seg med partiets tilhengere utenfor parlamentet mens folk ventet på valgresultatet.

Etter et avtalt signal skulle de tvinge seg inn i parlamentet, og andre kuppmakere kledd i politiuniform skulle skyte mot sivile, slik at folk skulle tro deres egen ordensmakt angrep dem.

I forrige uke ble tre serbiske statsborgere fengslet for fem måneder etter å ha tilstått å ha vært med på å «grunnlegge en kriminell organisasjon». To parlamentsrepresentanter for Demokratisk Front er fratatt immuniteten, men er fortsatt ikke pågrepet.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Montenegro
 2. Russland
 3. Nato
 4. Etterretning

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik begrunner Tyrkias ambassadør at 50.000 er arrestert etter kuppforsøket

 2. VERDEN
  Publisert:

  Putins mektige PR-sjef anklages for «trumpomani». Trump utløser krangel i Kreml

 3. VERDEN
  Publisert:

  Britisk rapport: Vanskelig å bevise russisk innblanding i brexit

 4. SPORT
  Publisert:

  Mens Kane og Modric varmet opp til kamp, hadde to av verdens viktigste politikere VM-vorspiel i Kremlpalasset

 5. VERDEN
  Publisert:

  Da kuppmakerne skulle ta over det viktige hovedkvarteret i Ankara, møtte de en enslig soldat. Nå er han Tyrkias helt.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Slik prøver Putin å påvirke utfallet av det franske presidentvalget