Verden

Trump vurderer «ekstrem-sjekk» av vanlige turister: Vil sjekke mobilen din og ha passord til sosiale medier

Trump-administrasjonen vurderer kraftig innskjerping i kontrollen av turister som reiser til USA uten visum.

En mor og datter studerer passet etter å ha reist fra Iran til USA etter at Trump innførte innreiseforbud for innbyggere av en rekke muslimske land. Trump-administrasjonen vurderer nå å innføre kraftig skjerpet grensekontroll for turister fra vestlige land. Foto: BRIAN SNYDER / X90051

 • Stine Barstad

Mobil-kontakter. Mail-utvekslinger. Passord til sosiale medier. Informasjon om økonomien din.

Alt dette kan turister fra land som Norge, Storbritannia, Frankrike, Australia og Japan bli tvunget til å dele med amerikanske myndigheter dersom Trump-administrasjonens planer for skjerpet grensekontroll blir satt ut i livet, skriver Wall Street Journal (krever abonnement).

Reisende på vei inn i USA kan også vente seg å bli spurt ut om sin ideologiske overbevisning, skriver Guardian.

Skjerpet grensekontroll var ett av Trumps viktigste temaer i valgkampen, og han har allerede to ganger forsøkt å innføre innreiseforbud for innbyggere i flere muslimske land.

– Må overbevise oss

Ifølge Wall Street Journal vil «ekstrem-kontrollen» Trump-administrasjonen nå vurderer også kunne ramme reisende fra 38 land som har avtale om visumfritak for kortere reiser til USA. Dette gjelder blant annet Norge.

 • Aftenpostens reporter skulle bare mellomlande i USA: «Her står jeg i stedet naken og viser frem alle mine kroppsåpninger til en fengselsbetjent i USA. Hva i all verden skjedde?»

– Hvis det er noen tvil rundt en persons intensjoner ved å komme til USA, må de virkelig og oppriktig bevise overfor oss at de kommer av legitime grunner, sier Gene Hamilton til avisen. Han er seniorrådgiver for USAs minister for innenrikssikkerhet, John Kelly.

Avisen siterer flere anonyme kilder som sier tiltakene kan innebære at reisende må levere inn telefonen sin så kontrollørene «kan finne ut hvem du kommuniserer med». De kan også kreve å få oppgitt passord til sosiale medier, slik at de kan se hva du poster privat.

– Invaderer folks privatliv

Da Kelly snakket om innskjerpingene Trump-administrasjonen vurderer under en komitéhøring i februar, vakte det sterke reaksjoner fra en lang rekke menneskerettighetsorganisasjoner.

«Å kreve passord eller andre kontodetaljer uten grunn vil ikke øke sikkerheten til amerikanske borgere, og det er et direkte angrep på fundamentale rettigheter. Dette forslaget kan gi grensemyndighetene mulighet til å invadere folks privatliv ved å undersøke årevis med private eposter, tekstmeldinger og andre meldinger», skriver de i en felles uttalelse.

Her kan du lese mer om Trumps skjerpinger av grensekontrollen:

Les mer om

 1. USA
 2. Grensekontroll
 3. Norge

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik omgår Trump og hans venner stabssjefens strenge regime i Det hvite hus

 2. VERDEN
  Publisert:

  Amerikanske medier: Trump sparker sikkerhetsrådgiver

 3. VERDEN
  Publisert:

  Donald Trump kommer hjem til en politisk storm. Slik vil han få Det hvite hus tilbake på rett kjøl.

 4. VERDEN
  Publisert:

  Tidligere FBI-sjef til USAs justisminister: Ikke la meg være alene med Trump

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump vurderer å gi Kim Jong-un en «nesestyver». Kritikerne frykter at et angrep kan utløse full krig.

 6. VERDEN
  Publisert:

  WSJ: USA planlegger å forlate Syria i april