I Tyskland og Italia ville det vært utenkelig å hylle Hitler og Mussolini, men her dyrkes fortsatt død despot

Siden Francisco Francos død i 1975 har spanjoler reist til De falnes dal for å hylle diktatoren. Nå vil sosialistene flytte «el Caudillo», føreren.

Utenfor Madrid fikk Spanias diktator Franco oppført verdens høyeste kors og sprengt ut verdens største katedral i fjellet under.
  • Per Kristian Aale

− Viva Franco, viva Spania. Måtte vi få en ny leder som ham, ropte en ung mann før han la roser på granittplaten med inskripsjonen «Francisco Franco». Deretter bøyde han seg ned og kysset gulvet.

Et par hundre kvinner og menn i alle aldre gjorde som ham. Til slutt slo de hælene sammen og gjorde fascisthilsen.

– Viva Franco, ropte forsamlingen så det gjallet i veggene.

For noen år siden besøkte jeg den enorme katedralen som er sprengt ut inne i fjellet i Valle de los Caidos – De falnes dal. Under en granittplate bak alteret i det som egentlig er verdens største kirke, hviler Franco. Frem til sin død i 1975 styrte han Spania med jernhånd. På toppen av fjellet over katedralen står det som skal være verdens største kors, 150 meter høyt.

Valle de los Caidos er blitt et pilgrimsted for spanjoler som fortsatt dyrker den avdøde diktatoren. Nå har det opposisjonelle sosialistpartiet lagt frem et lovforslag for å flytte levningene etter Franco til et annet sted.

Her bak alteret i fjellkatedralen i De falnes dal ligger general Francisco Franco gravlagt.

Heftig debatt

Mange politikere, aktivister og akademikere har lenge ivret for å gjøre De falnes dal til et minnested for alle som mistet livet i den spanske borgerkrigen som varte fra 1936 til 1939. Rundt 40.000 soldater som døde i den blodige konflikten, ligger også begravet her.

– Etterlevningene etter general Franco må flyttes. Det er eneste måten man kan gjøre det om til et minnested for alle, sier den sosialistiske parlamentarikeren Gregorio Cámara til avisen ABC.

Det har ført til kraftige reaksjoner, ikke minst fra Francisco Franco-stiftelsen.

– Dette er en del av en revansjistisk kampanje som kan sammenlignes med den barbariske terrororganisasjonen IS som ødela Palmyra i Syria, sier Jaime Alonso, visepresident i stiftelsen, ifølge nettavisen Eldiario.

Han fremholder at de som sammenligner Franco med Hitler, tar helt feil. Derimot mener han at Franco var Hitlers rake motsetning.

– Mens Franco var en eksemplarisk katolikk, var Hitler ateist.

En gruppe nyfascister hyller avdøde Franco i sentrum av Madrid.

Få nyfascister

Ifølge eksperter er fascistene en liten minoritet i Spania, men heller ikke det regjerende, konservative partiet ønsker å flytte Franco. De konservative fremholder at det vil gjenåpne gamle sår som de mener nå er i ferd med å leges, men de har ikke flertall i nasjonalforsamlingen. Derfor er det åpent hva som vil skje med sosialistens forslag.

Også den katolske kirken har vært sterkt imot å gjøre noen endringer.

– Man må vite hvordan man skal glemme, uttalte erkebiskopen i Madrid.

Mange spanjoler er ambivalente når de blir spurt om generalíssimoen. Flere meningsmålinger viser at et flertall mener at det var både gode og dårlige sider ved Franco-tiden. Forskere peker på at en årsak kan være at det var kraftig økonomisk vekst de siste årene av generalens styre.

En ung dame viser frem en fascistisk tatovering under en demonstrasjon til støtte for Franco i den spanske hovedstaden.

Taushetens lov

I 1975, da Franco døde og Spania ble demokratisert, var «taushetens lov» den første som ble vedtatt. Den ga amnesti for alle forbrytelsene som ble begått under diktaturet. Ingen generaler ble stilt for retten, og det var ingen sannhetskommisjon, slik som i Sør-Afrika.

I 2008 vedtok Spania «loven om historiske minner». Det var svært kontroversielt, og loven ble banket gjennom av den daværende sosialistiske regjeringen. For første gang ble Francos kupp og nesten 40 år lange diktatur offisielt fordømt.

Målet var å gjøre slutt på all offentlig hyllest av Franco. Monumenter og statuer av den tidligere eneherskeren ble revet, men i dag er det fortsatt utallige veier, minneplakater og monumenter som er knyttet til diktaturet. I Madrid er det for eksempel en stor gate som heter Caudillo, etter Franco, og en annen bærer navnet til en militær divisjon som han sendte for å bistå Hitler.

I 2011 foreslo en kommisjon å flytte Francos grav fra fjellkatedralen i De falnes dal, men da de konservative tok over regjeringsmakten, ble forslaget lagt i skrivebordsskuffen.

Fjellkatedralen i De falnes dal utenfor den spanske hovedstaden var opprinnelig verdens største kirke, større enn Peterskirken i Roma, men så ble det satt opp en vegg slik at den skulle bli litt mindre en gudshuset i Vatikanstaten.

Tusener døde under arbeidet

Det tok 18 år å bygge mausoleet i Valle de los Caidos. 20.000 republikanske tvangsarbeidere jobbet på spreng for å fullføre verket frem til 1959. Tusener av dem døde av slitet.

Etter at du passerer porten til denne nasjonalparken, må du kjøre flere kilometer for å komme opp til anlegget. Etter hvert vil du få øye på steinkorset som kneiser på toppen. På klare dager kan det ses helt fra Madrid, rundt 6 mil unna.

Inn til mausoleet er det en 25 meter høy dør. På innsiden må du gå et stykke før du kommer til en jernvegg og en ny dør som leder inn i kirkeskipet. Veggen ble satt opp fordi denne katedralen opprinnelig var større enn Peterskirken i Roma.

Da jeg var her, pågikk det en gudstjeneste. Tolv prester fremførte det katolske ritualet mens altergutter i hvite kapper gikk frem og tilbake med store, tente lys. Flere hundre kirkegjengere hadde troppet opp.

− Spania beveger seg bort fra Gud; vi blir en nasjon uten sjel. La oss be for å minnes Francisco Franco, sa presten.