Verden

«Trumpcare» møter heftig motstand fra konservative republikanere

Presidenten bruker allerede Twitter for å overtale skeptiske partifeller til å godkjenne det dypt upopulære Obamacare-alternativet.

Senator Rand Paul (til høyre) og andre konservative republikanere har vist sterk motstand mot sitt eget partis forslag til ny helsereform. Tirsdag møtte de pressen utenfor Kongressen for å forklare hvorfor de kjemper imot presidenten og partiledelsen.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

– Akkurat nå er jeg skikkelig skuffet og nedslått, sier Maine-guvernør Paul LePage.

– Er vi nødt til å senke terskelen for hva vi tror på som konservative politikere bare fordi en republikaner nå sitter i Det hvite hus? spør kongressrepresentanten Mark Sanford.

– Dette er ikke Obamacare-skrotingen vi har ventet på, sier Utah-senator Mike Lee.

Dette er kun tre av de mange negative reaksjonene som er kommet fra konservative republikanere etter at den republikanske ledelsen i Representantens hus – med president Trumps velsignelse – mandag la frem et forslag til en ny helsereform.

Vil fjerne bøter

Planen, som har fått navnet American Health Care Act (AHCA) og som raskt ble omdøpt av kommentatorer til «Trumpcare», vil fjerne bøtene som ble gitt til dem som ikke ønsker helseforsikring. Dessuten skal den blant annet gjøre systemet mer fleksibelt for både forsikringsselskaper og kunder.

Kritikere på venstresiden frykter at endringene vil føre til at forsikringspremiene stiger så mye for eldre og syke individer at flere millioner kommer til å miste tilgangen til helsetjenester.

 • Russlands USA-ambassadør er blitt skrytt opp i sky i Washington. Nå er Sergej Kisljak blitt Trumps verste mareritt.

«Obamacare Light»

Kritikere på høyresiden ønsker å avskaffe Obamacare – helsereformen den forrige presidenten innførte i mars 2010 og som republikanerne har forsøkt å ødelegge helt siden den gang – fullstendig. De mener at den nye planen ikke er i nærheten av å gjøre dette.

Uttrykk som «Obamacare Light» og «Obamacare 2.0» blir nå brukt av konservative republikanere om den nye planen – og som en forklaring på hvorfor de ikke ønsker å vedta den når de skal stemme over den i Representantenes hus og i Senatet.

– Denne planen er Obamacare Lite. Den kommer ikke til å bli vedtatt fordi den konservative fløyen ikke kommer til å godta det, fastslo Kentucky-senator Rand Paul.

Paul Ryan (til høyre) og Kevin McCarthy leder republikanerne i Representantenes hus. Nå prøver de å samle nok støtte til å vedta helsereformen de har utarbeidet i samarbeid med Det hvite hus.

Republikanerne har 52 av de 100 plassene i Senatet. Ettersom demokratene trolig kommer til å avvise den nye planen, er det bare tre avhoppere fra det regjerende partiet som må til før et lovforslag faller gjennom.

Hittil er det langt flere enn tre som har vist tegn til skepsis.

Den konservative fløyen i partiet prøver nå å legge så mye press på partiledelsen at de forstår at det blir vanskelig å gjennomføre planen slik den nå foreligger.

Samlet høyrefløy gjør opprør

Konservative organisasjoner som Heritage Action for America og Cato Institute er imot. Det samme er det amerikanske sykehusforbundet og Tea Party-bevegelsen.

Og nettstedet Breitbart – som representerer den ytre høyrefløyen i partiet – har de siste dagene igangsatt en heftig kampanje for å sverte det nye helsereformforslaget.

Til tross for all motstanden er speaker Paul Ryan, som anses som den nye helsereformens arkitekt, optimistisk på vegne av sin egen plan.

– Jeg garanterer at vi kommer til å ha 218 stemmer når denne skal opp til avstemming, sa han på en pressekonferanse på tirsdag – med henvisning til antallet stemmer som er nødvendig for å få et lovforslag vedtatt i det 435 personer sterke Representantenes hus.

Han sa ikke noe om hvor mange senatorer han har med på laget.

Nå skal Trump legge press på kritikerne

Også Trumps nære rådgiver Kellyanne Conway er skråsikker på at den nye helsereformen vil bli vedtatt.

– Presidenten er helt sikker på at AHCA vil bli godkjent i Representantenes hus og i Senatet og at den vil bli vedtatt som lov, sa Conway til Fox News onsdag morgen, lokal tid.

President Trump legger stor prestisje i helsereformen. Et sentralt tema i valgkampen hans var et løfte om å fjerne og erstatte Obamacare.

Han er allerede i gang med å legge press på individuelle politikere som har vist motstand mot det nye forslaget. Tirsdag sendte han en relativt mild Twitter-melding i retning senator Rand Paul, som anses som en lederskikkelse på høyrefløyen:

I feel sure that my friend @RandPaul will come along with the new and great health care program because he knows Obamacare is a disaster!

Trump må forhandle med høyrefløyen

Trump skal også ha fortalt en gruppe republikanske ledere på et møte på tirsdag at han kommer til å bruke alle verktøyene han har til rådighet for å få loven vedtatt.

Blant annet ønsker han å kalle inn kritikerne på teppet i Det hvite hus.

Allerede onsdag kveld, amerikansk tid, skal senator Ted Cruz, en av dem som har vist sterk skepsis til den nye helsereformen, spise middag med Trump i presidentboligen.

Spørsmålet er om den konservative fløyen kommer til å holde fast på motstanden sin eller om det bare er en del i et forhandlingsspill der de ønsker å få inn så mange av sine hjertesaker som mulig i et nytt og revidert forslag.

Høyrefløyen vet at de er sendt til Washington delvis fordi de har lovet å avskaffe Obamacare, og de vet også at de vil bli straffet av velgerne ved neste korsvei dersom de ikke kan vise til at de har gjort det de kunne for å holde sine løfter.

– Alt tyder på at Det hvite hus er villige til å forhandle, sier Mark Meadows, en representant fra Nord-Carolina og lederen for Tea Party-fløyen i Representantenes hus, til Politico.

Følg Aftenpostens USA-korrespondent i sosiale medier:

Kristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA | Facebook

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Få med deg det som skjer i verden. Følg Aftenposten Verden på Facebook og Twitter.

Les mer om

 1. Tea Party-bevegelsen
 2. Paul Ryan
 3. Donald Trump
 4. Helsepolitikk
 5. Obamacare
 6. Fox News
 7. Twitter