- Det er bare juli, det er lenge igjen av valgkampen!
CLEVELAND (Aftenposten): Donald Trump haler innpå i kampen mot Hillary Clinton. – Dersom han klarer å vise sin menneskelige side, vil han overbevise mange skeptikere, tror republikanere Aftenposten har snakket med på landsmøtet i Ohio.
— Vi gremmer oss over noen av de ekstreme tingene Donald Trump sier. Selvfølgelig gjør vi det. Men mye av det er overdrivelser og en del av karakteren han har bygget opp som en showmann. Han kommer til å moderere seg fremover, sier Holly Strom (58).
Sammen med ektemannen Joel (62) har hun tatt turen fra det sørlige California til Cleveland, Ohio for å heie frem republikanerne på landsmøtet. De blir stadig mer optimistiske — til tross for at Hillary Clinton har en klar ledelse på meningsmålingene.
Vi treffer ekteparet, som begge jobber innen helse, utenfor Quicken Loans Arena onsdag morgen. Det er dagen etter at Donald Trump formelt er nominert som partiets kandidat.
– Trump er uforutsigbar. Mange her på landsmøtet synes det er ukomfortabelt at han gjør alt på en så annerledes måte, men kanskje er det akkurat dette vi trenger, sier Joel Strom.
Det er fortsatt nesten fire måneder, eller 111 dager, til amerikanerne avgjør hvem de vil skal etterfølge president Barack Obama i Det hvite hus i Washington.
- Landsmøtets første dag ble ikke som republikanske ledere hadde håpet. Les mer om hvordan Trump-motstandere gjorde opprør – og tapte
Og nå som landsmøtene til Demokratene og Republikanerne markerer at valgkampen virkelig drar seg til, haler Trump innpå rivalen Clinton.
I midten av mai var det så godt som dødt løp mellom de to, før Clinton rykket fra og på det meste hadde et forsprang på 6,7 prosentpoeng på nettstedetRealClearPolitics’ gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger.
Men den krasse Clinton-kritikken fra FBI i e-postsaken har bidratt til at Trump igjen har tettet forspranget. Han ligger nå bare 2,7 prosentpoeng bak.
35,8 prosent sannsynlighet for «president Trump»
Også på nettstedet FiveThirtyEights prognose har Trump hentet inn noe av forspranget. Den avanserte modellen regner ut en prosentvis sannsynlighet for seier 8. november.
Basert på gjennomsnittet av meningsmålinger forutser nettstedet at Clinton vil vinne. Men Trump har også store muligheter, skal vi tro tallene.
9. juli regnet nettstedet seg frem til at det var 22 prosents sannsynlighet for at Trump er USAs neste president. I dag er tallet 38,3 prosents sjanse.
Clinton favoritt
Også The New York Times har sett på de to kandidatenes muligheter for seier. Ifølge storavisens beregninger har Clinton en 75 prosents sjanse til å bli USAs 45. president, mens Trump har 24 prosent.
PredictWise, som baserer seg på odds fra bookmakere, gir Clinton 69 prosent, mot Trumps 31 prosent.
- Donald Trump valgte det trygge alternativet, Mike Pence, som sin visepresidentkandidat. Men hvem vil Clinton velge? Her er favorittene.
The New York Times oversikt viser at det er svært vanskelig for Trump å vinne valget hvis ikke han vinner Florida, hans «andre hjemstat». Da må eiendomsmogulen vinne de fleste av de andre vippestatene for å ha noen mulighet.
– Partiet kommer til å stå samlet
Flere delegater vi har snakket med på landsmøtet mener at partiet har mislyktes i å selge inn budskapet sitt de siste åtte årene – at tidligere presidentkandidater som Mitt Romney og John McCain ikke har klart å få folk entusiastiske for republikanerne.
Trump, håper de, vil oppildne både basen og folk som tidligere har sittet på gjerdet.
– Det har vært uroligheter her på landsmøtet, men vi kommer til å stå samlet, sier Sichan Siv, en delegat fra Texas.
- Mange republikanere liker ikke Trump. Betyr det at de har noe fint å si om Clinton? Det virket ikke sånn da vår USA-korrespondent spurte folk på landsmøtet.
Motstanden mot Hillary Clinton er også noe de aller fleste trekker frem som en motiverende faktor og et viktig element for hvorfor de er optimistiske for valget i november.
12 delstater avgjør
På grunn av valgsystemet vil presidentvalget i praksis avgjøres i bare 12 av USAs 50 delstater. Og størst av disse vippestatene er nettopp Florida med sine 29 valgmenn.
I de resterende 38 statene er resultatet så å si gitt på forhånd, hvis ikke landet rammes av et politisk jordskjelv.
For å vinne valget må republikaneren Trump eller demokraten Clinton vinne minst 270 av de til sammen 538 valgmennene. 165 av dem kommer fra vippestater.
Vinner Clinton Florida, er hun oppe i 258 valgmenn og godt på vei mot Det ovale kontor. Men i delstaten har Clintons ledelse krympet fra nesten 7 prosentpoeng i april til bare 0,6 prosentpoeng i dag.
I forrige uke var det til og med noen dager da Trump ledet på den tidligere utenriksministeren i gjennomsnittet av meningsmålinger.
- Trump i oppsiktsvekkende intervju med 60 Minutes: Greit at visepresidentkandidaten gjør feil, men ikke Clinton
Trump leder bare én vippestat
I Ohio og Pennsylvania, som med sine henholdsvis 18 og 20 valgmenn er to andre viktige vippestater, ligger også Clinton foran. Men også der har Trump hentet inn noe av forspranget.
Oversikten over viser at Clinton leder i samtlige av vippestatene, med unntak er sørstaten Georgia.
Der har Trump en ledelse på 4,2 prosentpoeng i kampen om delstatens 16 valgmenn. Uansett har ingen demokrat vunnet Georgia siden Hillarys ektemann Bill vant der i 1992.
- Hvorfor hater så mange republikanere Clinton? Aftenpostens syklende USA-reporter leter etter svaret på den amerikanske landsbygda.
Mye kan også skje innen valgdagen 8. november. I mange av vippestatene er det også forholdsvis få meningsmålinger, noe som gjør tallene usikre.
To svært upopulære kandidater
Under nominasjonskampen mente de fleste at det ville bli rått parti og gå mot valgskred for Clinton hvis Trump ble republikanernes presidentkandidat.
Men tallene viser foreløpig at valget kan bli mer spennende enn mange politiske kommentatorer trodde. Samtidig setter både Trump og Clinton nye rekorder for upopularitet.
Bare 38,1 prosent sier de har et fordelaktig syn på den demokratiske presidentkandidaten, mens 33,8 sier de har et godt inntrykk av Trump, ifølge RCPs gjennomsnitt.
Hele 59,2 prosent har et dårlig inntrykk av Trump, mens 56 prosent sier det samme om Clinton.
– Trump må vise en mykere side
Det viktigste Trump kan gjøre nå, mener ekteparet Strom i Cleveland, er å vise en mer menneskelig side.
– Vi hører hele tiden fra familien hans og fra folk som står ham nære at han er en så varm og sjenerøs person. Det er en side av ham vi aldri ser. Dersom han klarer å vise frem den versjonen av Donald Trump, tror jeg mye av partiets uro rundt ham vil forsvinne ganske raskt, sier Joel Strom.
Kona skyter inn:
– Det er bare juli, det er lenge igjen av denne valgkampen! Mye kan skje. Blir det flere terrorangrep, for eksempel, tror jeg folk vil trekke mot Trump fordi han anses som et tryggere valg.