Veteranene fillerister Trump

De to siste valgenes republikanske presidentkandidater retter kraftig skyts mot Donald Trump, John McCain og Mitt Romney kaller Trumps utenrikspolitikk «kunnskapsløs og farlig».

I 2012 støttet Donald Trump Mitt Romneys forsøk på bli amerikansk president. Nå er forholdet mellom de to mindre hjertelig.

— Det jeg vet er at Donald Trump er en svindler, en bedrager, sa Mitt Romney under en tale ved University of Utah torsdag.

Mannen som vant nominasjonen i det republikanske partiet og så tapte for Barack Obama i 2012, fortalte studentene at Trumps valgløfter er «like verdiløse som en eksamen fra Trump University». Dette universitetet ble aldri noe virkelig utdanningsinstitusjon, men oppnådde å bli saksøkt av den amerikanske staten for ulovlig forretningsførsel i 2013.

Romney fyrte av bredside etter bredside mot Trump. Han angrep at eiendomsinvestoren uttrykker beundring for Russlands president Vladimir Putin, samtidig som han kaller president George W. Bush en løgner, at han vil la ISIS knekke Syrias president Assad og at Trump er uklar på hva han mener om Ku Klux Klan.

Støtte fra McCain

Kort tid etter at Romney holdt talen, la John McCain ut en pressemelding. Han er mannen som tapte for Barack Obama i 2008.

«Jeg deler bekymringene om Donald Trump som min venn og tidligere republikansk presidentkandidat Mitt Romney snakket om i dag», skriver han.

Onsdag offentliggjorde 65 sikkerhetspolitiske veteraner i Det republikanske partiet et brev der de advarer mot Trump. McCain sier at han deler deres bekymring for «Trumps uvitenhet og faktisk farlige uttalelser om sikkerhetspolitikk».

Trump selv blåser av angrepene. Han driver valgkamp som alternative til det republikanske aristokratiet, og kan bruke motstanden fra veteraner som Romney og McCain til sin fordel.

— Han var en katastrofe, sier han om Romney.

— Han drev en av de verste valgkampene i amerikansk historie.

Vanskelig å vite om det er for sent

— Jeg vet ikke hvorfor de har ventet så lenge, sier Jennifer Leigh Bailey til Aftenposten.

Hun er professor i statsvitenskap på NTNU i Trondheim, og lurer på hvorfor det republikanske lederskapet har latt Trump holde på så lenge.

— De ventet nok på at han skulle forsvinne. Han gjorde alt galt, med tanke på å drive tradisjonell valgkamp. Så ser de nå at det er en fare for at han blir valgt. Å angripe ham nå er nok siste mulighet.

- Er det fortsatt mulig å stanse ham?

— Det er et godt spørsmål. Men det gjenstår store stater, som Florida 15. mars. Problemet er at de ikke har noen akseptable alternativer som ser ut til å fenge velgerne.

Hun mener at mye av støtten Trump har røtter i en underliggende rasisme.

— Det er stort sett den hvite middelklassen, og de litt eldre. De ser at landet forandrer seg, og liker det ikke. Når de to alternativene, Marco Rubio og Ted Cruz har latinamerikansk bakgrunn, er Trump mannen de går for.

Mangler verktøy

At populister kaprer partienes valgkamper er ikke helt uvanlig i amerikansk politikk. I alle fall skjer det stadig i begynnelsen av nominasjonsprosessene. Men Trump brant ikke opp alt kruttet i Iowa og New Hampshire. Han fortsetter å samle støtte i sin kamp mot de etablerte.

Professor Bailey sier at Demokratene har forsvarsverk mot slikt, gjennom de såkalte superdelegatene til landsmøtet. Det er landsmøtedelegater som har posisjoner i partiet, som valgte i delstater eller på nasjonalt nivå. Mens resten av delegatene velges i primærvalgene og har forpliktet seg til å stemme på én kandidat, har ikke superdelegatene slike forpliktelser.

For Hillary Clinton er dette systemet bra, hun representerer partieliten mot opprøreren Bernie Sanders.

— Noe slikt har ikke republikanerne, og det kan bli et problem for dem, sier Bailey.

Pengefolkene samles

Ifølge The Washington Post møttes en rekke uavhengige, konservative grupper onsdag for å organisere et siste frontalangrep i kampen om å forhindre at Trump blir partiets kandidat. I den lett uorganiserte og desentraliserte kampanjen skal mange ha sett for seg at Mitt Romney kunne blir deres fanebærer.

De jobber nå for å iverksette en nådeløs reklamekampanje med møkkakasting mot Trump i de neste store delstatene som holder primærvalg, særlig Florida og Ohio 15. mars. Fra denne datoen får de republikanske delstatspartiene lov til å bruke «vinneren-tar-alt»-regel og disse to delstatene gjør det.

Reklamekrigen skal i stor grad finansieres av noen store politiske aksjonskomiteer, såkalte Super PACs, blant annet en som støtter Marco Rubio.

Denne komiteen, Conservative Solutions, har bare denne uken brukt 25 millioner kroner på TV-reklame i Florida, Michigan og Illinois.

Lederen for en Anti-Trump-komité, Our Principles, sier til The Washington Post at de har mange måter å ramme Trump på.

— Det er mange ofre i kjølvannet etter ham, sier Katie Packer.

Komiteen hyret nettopp inn Jeb Bushs tidligere kommunikasjonssjef, en kandidat som ble hardt rammet av Trumps upolerte debattstil.

Koch-brødrene er ikke med

Mange andre i partiet later imidlertid til å ha gitt opp. Torsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at de styrtrike brødrene David og Charles Koch ikke ville bruke av sin 400-millioner-dollar kasse til å stoppe Trump.

— Vi har ingen planer om å blande oss inn i primærvalget, sier James Davis, talsmann for Freedom Partners, Koch-brødrenes politiske paraplyorganisasjon.

Kilder nær brødrene sier til Reuters at de tror det vil være bortkastede penger siden ingenting av kritikk hittil ser ut til å ha gjort noen skade.

The Washington Posts Chris Cillizza, som skriver den politiske spalten The Fix, argumenterer langs samme linjer og påpeker at Mitt Romney nettopp er en representant for den partieliten Trump har hatt suksess med å utfordre.