Over en million migranter tok sjøveien til Europa i 2015

Over en million flyktninger har tatt seg inn til Europa ved å krysse deler av Middelhavet, melder FNs høykommisær for flyktninger. Over 80 prosent av flyktningene kom til Hellas, de fleste til øya Lesbos.

Over en million flyktninger og andre migranter har kommet til Europa over Middelhavet i 2015, melder FNs høykommisær for flyktninger. De fleste kom til øya Lesbos i Hellas.
  • Håkon Letvik
    Håkon Letvik

Strømmen av flyktninger og andre migranter er den største siden annen verdenskrig, og det har vært en sterk økning av dem som kommer sjøveien til Europa, skriver BBC.

Mens det i 2014 ble registrert 216 000 mennesker som om sjøveien, er det hittil i år kommet 1000573 personer som søker om opphold i ulike europeiske land. Rundt 844 000 kom til Hellas fra Tyrkia, de fleste til øya Lesbos, melder høykommissæren i en rapport.

De fleste andre — over 150 000 - kom over Middelhavet fra Libya til Italia, de fleste til øya Lampedusa.

Les også

Siem Pilot reddet over 900 flyktninger

Få kom over landegrensene

— Et økende antall flyktninger og migranter tar sjanser om bord i ikke sjødyktige båter i et desperat forsøk på å nå Europa. Det store flertall som forsøker å krysse sjøen på denne farlige måten trenger internasjonal beskyttelse, på flukt fra krig, vold og forfølgelse i deres hjemland, skriver FNs høykommissær for flyktninger.

Oversikten viser at 49 % av dem som har krysset Middelhavet til nå i år kommer fra Syria, mens 21 prosent kommer fra Afghanistan.

Det totale antallet migranter som hadde ankommet Europa passerte én million tidligere i desember. Da var det kun 34.000 som hadde ankommet ved å krysse landegrensene mellom Tyrkia, Hellas og Bulgaria.

3735 har omkommet

FNs høykommissær for flyktninger har registrert at 3735 personer enten har omkommet eller er savnet under forsøket på å krysse Middelhavet.

BBCs korrespondent Paul Adams på Lesbos sier at selv om øya er mindre full av flyktninger enn vanlig, er det tusenvis som venter på å bli registrert slik at de kan bli transportert bort fra øya slik at de kan reise videre til andre europeiske land.

Tusenvis av flyktninger underveis

Strømmen av flyktninger over Balkan fortsetter, melder det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Tusenvis kommer fortsatt daglig til Tyskland og Østerrike fra den såkalte Balkan-ruten. Etter at Ungarn stengte grensen med et høyt piggtrådgjerde kommer mange nå gjennom Slovenia.

Bare til klokken 12 i går hadde det kommet 2000 flyktninger og migranter, opplyste statssekretær Bostjan Sefic i Ljubljana. Mandag kom 4200 og sist helg ble 11000 mennesker registrert.

Siden Ungarn stengte grensen i midten av oktober har 372 000 flyktninger og andre migranter kommet gjennom Slovenia.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.