Verden

Trumps Kina-rådgiver ble latterliggjort og utstøtt. Nå har han fått handelskrigen han lenge har ivret for.

Økonomiprofessoren Peter Navarro (68) er brått blitt en av USAs mektigste menn. Noen mener også at han er en av de farligste.

Peter Navarro (t.h.) sto rett bak president Donald Trump da USA trakk seg fra handelsavtalen TPP i januar i fjor.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Illustrasjonen kunne ikke vært tydeligere: En jaktkniv er stukket inn i et kart over USA – midt i det industrielle hjertet i Midtvesten – så hardt at blodet spruter. Knivskaftet er dekket av en kinesisk hundrelapp. Og på knivbladet? Der står det «Made in China».

Det blodige og megetsigende bildet utgjorde hovedelementet på reklameplakaten for filmen «Death by China», som hevder at Kina utnytter det globale handelssystemet og at USA og andre må slå hardt tilbake for å unngå total ødeleggelse.

– Innertier. Denne viktige dokumentarfilmen forteller om problemet vårt med Kina ved å bruke fakta, illustrasjoner og innsikt. Jeg oppfordrer deg til å se den, skrev en oppglødd anmelder på filmens nettside i 2012.

Anmelderen var Donald Trump. Og filmskaperen, som også skrev boken ved samme navn, heter Peter Navarro. 68-åringen er i dag direktør for handelskammeret i Det hvite hus. Han er også Trumps fremste rådgiver på Kina-politikk, og anses som arkitekten bak USAs ferske straffetoll på rundt 1300 kinesiske varer – pluss den globale importavgiften på stål og aluminium som ble innført for en måned siden.

Les også

Trump legger ansvaret for en handelskrig på Kina. Eksperter gir ham delvis rett.

Frykter Kina-krig om «brød, vann og luft»

Den Harvard-utdannede økonomiprofessoren Navarro, som ble hentet inn som Trump-rådgiver i valgkampen i 2016, sto lenge i skyggen av Trumps fremste økonomiske rådgiver, Gary Cohn.

Men Cohn, som er en tilhenger av et åpent, globalt handelssystem, trakk seg fra jobben tidlig i mars da det ble klart at Trump hadde bestemt seg for å innføre straffetollen på stål og aluminium.

Filmen «Death by China» tegner et bilde av Kina som USAs hovedfiende. Mannen bak filmen er i dag Donald Trumps fremste Kina-rådgiver.

Dermed rykket Peter Navarro – som ukebladet The New Yorker hevder er den eneste personen med en doktorgrad i økonomi som helhjertet støtter Donald Trump – opp til en helt sentral posisjon i Det hvite hus.

En posisjon han bruker til å argumentere for handelskrigen med Kina han lenge har ivret for.

I boken «The Coming China Wars» fra 2006 hevder Navarro at Kina forsøker å rive ned USAs globale hegemoni ved å ødelegge amerikanske arbeidsplasser og å sabotere for amerikanske interesser hvor enn det er mulig. En brutal konflikt er nærmest uunngåelig, skal man tro Navarro.

– De kommende krigene med Kina vil handle om alt fra anstendige jobber, gode lønninger og avansert teknologi til strategiske ressurser som olje, kobber, stål og til slutt våre mest grunnleggende behov – brød, vann og luft, skriver han.

Les også

Utenriksministeren om amerikansk toll: – Alvorlig og bekymringsfullt

Peter Navarro mener at USA må vise styrke i handelspolitikken, blant annet ved å innføre nye tollsatser. Her ankommer han et møte med president Trump i Det hvite hus.

Ble skjøvet ut i kulden

Få, om noen, Kina-kjennere eller ledende økonomer deler Navarros ideer. I årevis er han blitt latterliggjort og utstøtt for grunntanken om at Kinas vekst kun kan skje på bekostning av andre – og i hovedsak USA.

– 99,999999 prosent av økonomer er enige. Resten er Peter Navarro, sier Jason Furman, en av president Obamas økonomiske rådgivere, til John Harwood i økonomikanalen CNBC.

Harwood har snakket med en rekke økonomer med ulike politiske ståsteder. Ingen av dem støtter Navarros ønske om en mer restriktiv handelspolitikk.

Så fort han ble Trumps fremste Kina-rådgiver, gikk Navarro fra å være en obskur økonomiprofessor til å bli ett av de mektigste menneskene i USA.

Samtidig ble han en av de farligste personene i Trump-sfæren, skriver redaktør og forfatter Jacob Heilbrunn i Politico.

– Trump burde unngå å følge rådene hans. Dersom han lytter til forslagene hans, kan det raskt føre til en global krise, skriver Helbrunn i artikkelen, som ble publisert i februar 2017.

Etter en tidlig seier – Trumps beslutning om å trekke USA fra handelsavtalen TPP – så det ut til at Helbrunns bønner ble hørt. Navarro ble skjøvet ut til sidelinjene i Det hvite hus av folk som Gary Cohn. Presidenten brukte tiden sin på å forsøke å rive ned forgjengerens helsereform samt å sikre et formidabelt skattekutt for amerikanske bedrifter.

Lenge virket det som om Donald Trump ville utvikle et godt forhold til Kina og president Xi Jinping. De siste ukene, der begge land har innført straffetoll på hverandres varer, har vært negativt for dette forholdet.

Navarro mistet mye av den direkte tilgangen til Trump etter at John Kelly overtok som stabssjef i juli i fjor – Kelly sørget til og med for at 68-åringen måtte kopiere inn Cohn på hver eneste e-post han sendte.

Samtidig viste Trump tegn til å ønske et godt forhold til Beijing-myndighetene og president Xi Jinping.

Navarro tror ikke kineserne vil våge å svare USA

Men i vår ble handelsforholdet til Kina – ett av Trumps favorittemaer i valgkampen – igjen aktuelt. Den siste uken har USA varslet en straffetoll på kinesiske varer til en verdi av 50 milliarder dollar, og kineserne har svart ved å si at de vil øke tollsatsen på en rekke amerikanske produkter.

Torsdag varslet Det hvite hus at tollsatsene kan bli økt på enda flere produkter – til en verdi av ytterligere 100 milliarder dollar.

Trump mener likevel at vennskapet med Xi Jinping vil overleve handelskonflikten:

President Xi and I will always be friends, no matter what happens with our dispute on trade. China will take down i… https://t.co/BwfZ1XvHlB

De siste ukene har investorer og børser verden over vært svært urolige for at den gryende handelskrigen skal utvikle seg til en stor økonomisk krise.

Men Navarro mener at kineserne kommer til å tape så fort USA viser muskler ved å innføre straffetoll – fordi de ikke vil våge å svare med samme mynt i betydelig grad.

– Det kinesiske kommunistpartiet utsetter seg selv for en stor risiko hvis det velger å destabilisere sin egen økonomi og å undergrave partiets kontroll, skriver Navarro i et dokument fra september 2016 der han presenterer Trumps økonomiske politikk.

Den gangen var det teori. Nå er det blitt alvor. Og Peter Navarro har fått muligheten til å se om ideene hans fungerer.

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Kina
  3. Handelskrig
  4. Gary Cohn