Verden

Det ble en beksvart dag for russiske oligarker. Her er årsakene til at de nye sanksjonene rammer Putins venner mye hardere.

President Vladimir Putin og den russiske metall-oligarken Oleg Deripaska under APEC-møtet i Vietnam før jul. Deripaska er blant oligarkene og politikerne som ble hardest rammet av de nye amerikanske sanksjonene, som har fått mye større følger enn tidligere sanksjoner.

MOSKVA (Aftenposten): Russlands rikeste menn har ikke mistet så mye penger – så fort – siden de feiret Putins annektering av Krim.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Mandag ble den mørkeste dagen for Russlands største og mektigste forretningsmenn siden russiske soldater rykket inn på Krim for fire år siden.

De nye amerikanske sanksjonene rammer Russlands største selskaper hardere enn noen tidligere sanksjoner.

Resultatet var et sjokk for det russiske markedet.

Aksjene til de 27 rikeste russiske oligarkene dalte med om lag 130 milliarder dollar.

Tirsdag kollapset også rubelen.

Møte i det russiske sikkerhetsrådet i Moskva 6. april, hvor nye amerikanske sanksjoner og krigen i Syria var de viktigste temaene. Det russiske aksjemarkedet og rubelen falt kraftig etter sanksjonene, til tross for høye oljepriser.

– Et kvelertak på Russland. Vi er i krig, rent økonomisk, mener avisen Gazeta.ru.

– Det siste amerikanske sanksjonsangrepet på Russland ble det hardeste, oppsummerer Vedomosti.

– 9. april ble den nye svarte dagen, konkluderer Novaja Gazeta.

Derfor ble dagen så svart

Oleg Deripaska er en av Russlands rikeste menn. Han dro på fisketurer til Molde med unge eskortepiker og mektige Putin-venner.

Han eier verdens største aluminiumsselskap Rusal, som falt med over 20 prosent. Deripaska hadde Trumps tidligere valgkampleder Paul Manafort på lønningslisten.

President Vladimir Putin i møte med Vladimir Potanin, sjefen for Norilsk Nickel, på Putins kontor i Sotsji. Potanin er blant Russland tre rikeste menn og har jevnlig møter med Putin.

Oligarken Vladimir Potanins verdier falt med 17,8 milliarder kroner etter at hans industrigigant Norilsk Nickel falt med nesten 15 prosent.

Potanin er mannen som har farget elvene i Sibir røde. Hans nikkelverk er av de største enkeltforurenserne av Norge.

Den russiske oligarken Viktor Vekselberg er blant de russiske forretningsmennene som ble hardest rammet av de nye amerikanske sanksjonene. Han har bodd i Sveits i nesten 15 år og anslås til å være en av verdens rikeste menn med en formue på 14 milliarder dollar basert på olje og metall.

Da Donald Trump ble innsatt som president 20. januar i fjor og oligarkene i Moskva skålte i champagne, sto mangemilliardæren Viktor Vekselberg på plenen foran Kongressen i Washington DC og jublet.

Torsdag ble han satt på USAs sanksjonsliste, og verdiene av hans selskaper stupte med 8 milliarder kroner.

Oligarken og senatoren Suleiman Kerimov fra den lutfattige russiske republikken Dagestan kjøpte opp store deler av Antibes på den franske rivieraen. Nå er han på USAs nye sanksjonsliste.

Ett annet eksempel er gullprodusenten Polyus, som falt med 18,3 prosent. Selskapet eies av sønnen til den mektige oligarken og senatoren Suleiman Kerimov, som i fjor kjøpte sitt fjerde palass på den franske rivieraen. Da fikk også franskmennene nok.

Hvorfor rammer de nye sanksjonene hardere?

De nye sanksjonene rammer mer direkte enn de tidligere, som ført og fremst gjorde det vanskeligere for Russland å skaffe teknologi og utenlandske investorer.

 • Nå forbys ethvert kommersielt samarbeid med de russiske oligarkene og selskapene de kontrollerer.
 • Ytterligere 24 russiske forretningsmenn, politikere og 15 selskaper ble satt på listen.
 • Også statsborgere og selskaper i andre land kan bli rammet hvis de driver butikk med de svartelistede milliardærene.

Det dramatiske kursfallet skyldes ikke bare sanksjonene, men er også en reaksjon på Trumps handelskrig og faren for opptrapping i Syria.

Russlands president Vladimir Putin (høyre) med statsminister Dmitrij Medvedev og Medvedevs kone Svetlana under påskegudstjenesten i Kristus Frelserkatedralen i Moskva søndag 8. april. Kreml har lovet «tøff respons» etter at USA iverksatte nye sanksjoner mot Russland forrige torsdag.

Kan få uante konsekvenser

– Vi vil komme med en hard respons på dette, svarte det russiske utenriksdepartementet tirsdag.

Kreml har varslet tiltak for å hjelpe forretningsmennene som rammes.

Flere hundre tusen jobber i de sanksjonsrammede selskapene, som i stor grad er tidligere statsselskap privatisert og overtatt av oligarkene på 1990-tallet. Flere analytikere spår at flere kan bli nasjonalisert. Det vil sikre Putins statsapparat enda mer makt.

Fallet ble forsterket av at vestlige selskaper solgte aksjer nærmest i panikk. Sveitsiske Glencore besluttet tirsdag å selge en stor aksjepost i Rusal.

Spørsmålet er likevel hva Russland kan gjøre rent finansielt med en økonomi som er på størrelse med Spanias. Kreml har større muligheter til å reagere politisk og militært, for eksempel i Syria eller Ukraina.

– Ingenting godt vil komme ut av en politikk som gjør et stort land med 144 millioner mennesker til en bitter paria presset opp i et hjørne, mente kommentatoren Georgij Bovt i radiostasjonen Business FM.

– Den økte spenningen med USA er en stadig farligere vei. Vi glir sakte mot krig, mener kommentatoren.

Les mer om

 1. Russisk politikk
 2. Russland
 3. Vladimir Putin