Verden

Putin trapper opp jakten på spioner. – Utenlandske makter forsøker å knuse Russland, sier landets spionsjef.

De siste fem årene skal 137 utlendinger være dømt for spionasje i Russland. – Forsøkene på å tilintetgjøre Russland er fortsatt en besettelse, hevder sjefen for de hemmelige tjenestene.

Russlands president Vladimir Putin og Aleksandr Bortnikov, sjef for sikkerhetstjenesten FSB. Begge deltok på FSBs 100-årsfeiring onsdag kveld.
  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

Onsdag kveld deltok president Vladimir Putin på feiringen av at det er 100 år siden det hemmelige politiet ble etablert i Russland. Den såkalte Tsjekaen var forløperen til KGB og dagens sikkerhetstjeneste, FSB.

I en tale FSB ga presidenten ordre om å øke kampen mot utenlandske spioner før presidentvalget til neste år.

Sikkerhetstjenesten har et stort ansvar for å opprette en sikker barrière mot utenlandsk innblanding i vårt sosiale og politiske liv. Dere må bekjempe utenlandske etterretningstjenesters arbeid fordi de gjør alt de kan for å øke sin virksomhet i Russland, sa Putin ifølge TV-kanalen Vesti.

Kirkenes-mannen Frode Berg var på reise i Moskva i begynnelsen av desember. Snaut to uker etter at han sist ble sett på hotellrommet sitt, bekreftes det nå fra russisk hold at Berg er arrestert og siktet for spionasje.

Besettelse å knuse Russland

Den statlige avisen Rossijskaja Gazeta publiserte onsdag et stort intervju over flere sider med FSB-sjef Aleksandr Bortnikov.

– Fiendtlige krefter forsøker å knuse Russland, og utenlandske etterretningstjenester fortsetter å infiltrere alle deler av statens aktiviteter, sier Bortnikov.

Sikkerhetssjefen hevder at utenlandske makter jevnlig forsøker å trenge inn i Russland ved hjelp av forrædere i landet. Målet skal være å skape forvirring, splitte befolkningen og paralysere den russiske statens evne til å reagere effektivt på fremvoksende trusler.

– Forsøkene på å tilintetgjøre Russland er fortsatt en besettelse, påstår Bortnikov.

FSB skal ha avslørt flere amerikanske og britiske spioner de siste 10-15 årene, og sikkerhetstjenesten hevder at den har avslørt flere russiske organisasjoner som skal ha vært finansiert og koordinert av den britiske etterretningstjenesten MI6.

Faksimile av onsdagens utgave av Rossijskaja Gazeta som hadde et langt intervju med FSB-sjef Aleksandr Bortnikov.
Aleksandr Bortnikov er sjef for FSB, Russlands sikkerhetspoliti.

Trapper opp spionjakten

Bortnikov hevder at FSB har trappet opp kontraspionasjeaktiviteten som svar på at utenlandske etterretningstjenester har økt sitt engasjement i Russland.

– Fra 2012 og frem til i dag er 137 utlendinger blitt dømt, og 120 utenlandske og internasjonale organisasjoner som fungerte som instrumenter for utenlandske etterretningstjenester, er blitt lagt ned. For å beskytte landets statshemmeligheter er 140 mennesker blitt dømt.

Sikkerhetssjefen kommenterer ikke siktelsen mot nordmannen Frode Berg.

62-åringen er anklaget for å ha mottatt hemmelige dokumenter om den russiske flåten og siktet for spionasje. Det er den russiske borgeren Aleksej Zjitnjuk, som er siktet for forræderi, som skal ha overlevert dokumentene til Berg.

Feliks Dzerzjinskij opprettet det hemmelige politiet for 100 år siden etter ordre fra bolsjeviklederen Vladimir Lenin.

Omringet av fiender

Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) vil ikke si noe om spionsiktelsen mot Frode Berg. Han kan imidlertid kommentere den russiske sikkerhetstjenesten.

Ifølge den erfarne forskeren har FSB lykkes med to ting i sin virksomhet:

  • Den har klart å påvirke den russiske elitens verdenssyn.
  • Den har klart å overføre sin mistenksomhetskultur til utlandet til den russiske eliten.

– Dette verdenssynet er basert på en oppfatning om at Vesten utnyttet Russlands svakhet etter Sovjetunionens fall i 1991. Under dekke av å fremme såkalte allmenne verdier som demokrati og menneskerettigheter har Vesten økt sin innflytelse på bekostning av Russland, og det egentlige målet er å gjøre Russland svakt.

– Deler også president Vladimir Putin dette verdenssynet?

– Jeg tror ikke at han så verden slik da han inntok makten i 2000, men han har i økende grad begynt å gjøre det, mener Bukkvoll.

Det var et mektig symbol på Sovjetunionens sammenbrudd: Natten til 22. august 1991 ble statuen av «Jern-Feliks», som russerne kaller ham, revet ned foran KGB-bygningen i Moskva. Flere tusen moskovitter jublet og feiret sin nyvunne frihet.

Tsjeka, KGB, FSB i 100 år

Onsdag var det 100 år siden Feliks Dzerzjinskij – også kjent som «Jern-Feliks» – opprettet Den ekstraordinære kommisjonen for kamp mot kontrarevolusjonen (Tsjekaen).

Det hemmelige politiet som var forløperen til KGB og dagens FSB, ble etablert etter ordre fra bolsjeviklederen Vladimir Lenin.

Det hemmelige politiet var ansvarlig for massearrestasjoner, tortur og henrettelse av hundretusener av uskyldige mennesker. I 1918 innledet Dzerzjinskij kampanjen «Den røde terror»; en bølge av arrestasjoner og likvideringer av såkalte klassefiender, der de «røde» sto mot de «hvite.

«Vi vil gjøre våre hjerter grusomme, harde og følelsesløse slik at det ikke vil bli vist noen nåde, og slik at våre menn ikke vil skjelve ved synet av et hav av blod fra fienden», skrev bolsjevikenes avis Krasnaja Gazeta om Tsjekaens kampanje som startet året etter Den russiske revolusjon.

– Dzerzjinskij var en rød bøddel. Hans figur er et symbol på Sovjetunionens brutale terror, tordnet den tidligere dissidenten og forfatteren Aleksandr Solzjenitsyn i 2002.

I Russland i dag omtales FSB-medarbeidere som «tsjekister» etter navnet på det første hemmelige politiet i Russland. Bortnikov har ingen problemer med det og peker på at det er blitt en del av dagligtalen.

– Tsjekaen gjorde en god jobb med å forhindre utenlandske etterretningstjenester, terrorister, skurker og hvite emigrantorganisasjoner å gjennomføre sine samfunnsødeleggende aktiviteter. I tillegg sørget politiet for matsikkerheten.

Samtidig fordømmer dagens FSB-sjef de overgrepene som ble rettferdiggjort av revolusjonen.

Les mer om

  1. FSB
  2. Russland
  3. Etterretning
  4. Spioner