Verden

Hackerne «Godkiller» og «Baobeilong» skal ha angrepet vestlige land på vegne av kinesiske myndigheter. – Arrogante og egoistiske anklager, svarer Beijing.

Kinesiske myndigheter er rasende på USA etter at to navngitte hackere ble etterlyst for omfattende angrep mot vestlige selskaper og statlige institusjoner.

Zhu Hua, også kjent som «Godkiller» og Zhang Shilong, også kjent som «Baobeilong», mistenkes for å ha deltatt i den kinesiske hackergruppen som snek seg inn på en rekke servere i vestlige land. Foto: FBI

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Det allerede betente forholdet mellom USA og Kina ble enda vanskeligere torsdag. Da kunngjorde nemlig det amerikanske justisdepartementet at to navngitte hackere – Zhu Hua og Zhang Shilong – mistenkes for å ha deltatt i omfattende og langvarige cyberangrep mot minst 12 vestlige land.

Hackerne skal ha sneket seg inn på servere hos selskaper som driver med luftfart, telekommunikasjon, farmasi og satellitter. Flere statlige organisasjoner, deriblant marinen og NASA, skal også ha blitt angrepet, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

– De sørget for at kinesisk etterretning fikk tilgang til sensitive forretningshemmeligheter. Dette er regelrett juks og tyveri, og det gir Kina en urettferdig fordel på bekostning av lovlydige selskaper og land som følger det internasjonale regelverket, sa visejustisminister Rod Rosenstein på en pressekonferanse i Washington, DC torsdag kveld.

Les også

Han introduserte Kim Jong-un for Dennis Rodman. Nå kan han bli holdt i et hemmelig kinesisk fengsel i et halvår.

Hackerne, som også skal gå under kallenavnene «Godkiller» og «Baobeilong», skal ha vært en del av etterretningsoperasjonen kjent som APT 10, ifølge både amerikanske og britiske myndigheter.

– Største og frekkeste jeg har sett

Fredag kom myndighetene fra Australia og New Zealand med tilsvarende beskyldninger mot den kinesiske hackergruppen. Flere titusen australske selskaper kan være rammet, ifølge Alistair MacGibbon, som leder landets cybersikkerhetssenter, til avisen Sydney Morning Herald.

– Det er den største og frekke operasjonen jeg har sett, sier MacGibbon.

De andre landene som skal være rammet er Brasil, Canada, Finland, Frankrike, Tyskland, India, japan, Sverige, Sveits og De forente arabiske emirater, ifølge amerikanske myndigheter.

Både britiske og amerikanske myndigheter beskriver hackingoperasjonen som svært sofistikert og at den ble drevet direkte av den kinesiske etterretningstjenesten.

– Kinas mål er å avløse USA som verdens ledende supermakt, og de bruker ulovlige metoder for å oppnå dette målet, sier FBI-direktør Christopher Wray.

De oppsiktsvekkende anklagene kom noen måneder etter at en kinesisk etterretningsagent ble arrestert i Belgia og utlevert til USA. Kinesiske og amerikanske myndigheter signerte en avtale i 2015 der de lovet å ikke drive med cyberspionasje mot hverandre, og USA anklager nå Kina for å ha brutt denne avtalen.

Kina: Det er USA som hacker

Beijing-myndighetene er rasende, og en talsperson for kinesisk UD kaller anklagene «arrogante» og «egoistiske».

– Dette er svært skadelig for det kinesisk-amerikanske forholdet, sa Hua Chunyin på en pressekonferanse fredag.

Hun la til at amerikanerne forsøker å snu situasjonen på hodet og at det er USA, ikke Kina, som driver med verdensomspennende hacking.

– Det har lenge vært en åpen hemmelighet at USA gjennomfører store operasjoner der de stjeler informasjon og overvåker andre lands myndigheter, bedrifter og individer, sa Hua.

Les mer om

  1. Hacking
  2. USA
  3. Kina
  4. Etterretning
  5. Datakriminalitet