Krever granskning etter at syv år gammel migrant døde i USAs varetekt

Den politiske debatten om forholdene for migranter fra Mellom-Amerika har skutt ny fart etter at Jakelin (7) døde like etter at hun krysset grensen til USA.

En gruppe protesterer på grensen mellom USA og Mexico 10. desembermot USAs behandling av migranter. En syv år gammel jente døde i varetekt 7. desember.

Dødsfallet til Jakelin Caal Maquin (7) har forsterket debatten om migrantene på vei til USA fra Mellom-Amerika og om Trumps innvandringspolitikk. Siden oktober og november har tusenvis av mennesker kommet i karavaner fra Mellom-Amerika med USA som mål. De fleste av dem flykter fra fattigdom og gjengvold i El Salvador, Guatemala og Honduras.

Fredag morgen tvitret Hillary Clinton at jentas død var «symbolsk for den humanitære krisen som finner sted ved USAs grense mot Mexico».

Tusener av migranter bor i overfylte leirer i Tijuana etter å ha reist fra Mellom-Amerika.

Sentrale politikere fra demokratene forlanger en øyeblikkelig granskning av hva som skjedde forut for jentas død.

Jakelin Caal Maquin (7) døde etter å ha krysset grensen til USA.

Den amerikanske toll- og grensekontrollen (CBP) understreker farene ved å reise lange avstander, i overfylte transportmidler og gjennom ørkenområder uten mat, vann og andre forsyninger.

– Ingen bør risikere døden ved å krysse grensen ulovlig, sier Kevin McAleenan fra CBP i en uttalelse etter jentas død.

Men familien til den syv år gamle jenta fra Guatemala tilbakeviser påstander fra amerikanske tjenestemenn om at hun ikke hadde fått mat eller vann på flere dager. Det skriver nyhetsbyrået The Associated Press (AP.)

Les også

Les også: Syvåring døde i varetekt i USA

Hadde ikke krysset ørkenen

I en uttalelse som ble gitt via advokater, sier foreldrene til den avdøde jenta at hun hadde fått mat og vann og lot til å være ved god helse da hun reiste gjennom Mexico med sin 29 år gamle far. Ifølge faren var hun sunn og frisk og led ikke av noen sykdommer.

Familien la til at syvåringen ikke hadde vært på reise gjennom ørkenen i flere dager før hun ble satt i varetekt. Tekandi Paniagua, Guatemalas konsul i Del Rio, Texas, fortalte AP at han snakket med faren, som hadde fortalt at gruppen de reiste med, ble satt av i Mexico bare en 90-minutters spasertur fra grensen.

Familiens uttalelse ble avgitt lørdag på en pressekonferanse i El Paso, Texas, der faren bor på et sted for migranter. Familien deltok ikke på pressekonferansen og har bedt om å få være i fred.

Demonstranter holder hverandre i hendene og ber nær grensen til Tijuana, Mexico, 10. desember. Demonstrasjonen ble organisert av en kveker-gruppe som protesterte mot militarisering av grensen og deportasjon av immigranter.

Jenta og hennes far søkte asyl i USA og ble pågrepet sammen med en gruppe på over 160 illegale innvandrere 6. desember nær en grenseovergang i New Mexico.

Noen timer senere ble de plassert på en buss til nærmeste grensepatruljestasjon. Underveis begynte jenta å kaste opp, og til slutt sluttet hun å puste.

Hun ble sendt til sykehuset i El Paso og døde mindre enn 24 timer etter at hun ankom.

Les også

Les også: Fem spørsmål og svar om migrantkaravanene.

Vil ha granskning av dødsfallet

Tjenestemenn i grensepatruljen sa at alt ble gjort for å redde hennes liv, men at hun ikke hadde fått mat eller vann på flere dager. Dødsårsaken er ennå ikke offentliggjort.

De la til at en første undersøkelse ikke viste noen tegn til helseproblemer, og at faren hadde signert et skjema der det sto at hun var ved god helse.

Men familien påpeker i uttalelsen at skjemaet var på engelsk, et språk faren hverken snakker eller leser.

«Det er uakseptabelt at personer i varetekt må signere dokumenter på et språk som de tydeligvis ikke forstår,» heter det.

Familien oppfordrer myndighetene til å gjennomføre en «objektiv og grundig» undersøkelse av dødsfallet for å få avgjort om tjenestemenn levde opp til de standarder som finnes ved arrestasjon og forvaring av barn.

Avviser ansvar

Familien i Guatemala forteller at faren bestemte seg for å migrere sammen med datteren for å tjene penger som han kunne sende hjem. Moren og tre søsken ble værende i San Antonio Secortez, en landsby med 420 innbyggere.

Den amerikanske toll- og grensekontrollen (CBP) tilbakeviser at den er ansvarlig for det som skjedde. Trump-administrasjonen har også avvist ansvar for jentas død, ifølge Washington Post.

På spørsmål fra en reporter svarte en talsmann i Det hvite hus, Hogan Gidley:

«Tar administrasjonen ansvar for at en forelder drar med et barn gjennom hele Mexico for å komme til dette landet? Nei.»