Trump-utvalg foreslår flere våpen for å gjøre skoler tryggere

Et utvalg oppnevnt i kjølvannet av flere skoleskytinger i USA anbefaler at skoler vurderer å bevæpne ansatte og ansette krigsveteraner som vakter.

Elever evakueres etter skoleskytingen i Parkland i Florida i april.

Utvalget, som er oppnevnt av president Donald Trump, ledes av utdanningsminister Betsy DeVos og ble nedsatt etter skolemassakren i Parkland i Florida i februar. En tenåring, som var tidligere elev ved skolen, drepte 17 personer.

I sin 180 sider lange rapport avviser Den føderale kommisjonen for skolesikkerhet forslaget om å heve aldersgrensen for kjøp av våpen. Det begrunnes med at de fleste som står bak skoleskytinger får tak i våpen fra familiemedlemmer eller venner.

«Respondere på vold»

I stedet foreslås det at ansatte ved skolen kan være væpnet, til og med lærere, «for på den måten å effektivt og umiddelbart å kunne respondere på vold».

Dette vil være spesielt gunstig i distrikter der skolene ligger slik til at det kan ta tid før politiet kommer fram, heter det i rapporten. Det anbefales videre å se på muligheten for å ansette tidligere ansatte i politiet eller militærveteraner til å bidra.

Les også

Guttene bak skolemassakrene | Svein Øverland

USAs utdanningsminister Betsy DeVos har ledet Den føderale kommisjonen for skolesikkerhet. Foto: Matt Rourke / AP / NTB scanpix

Vil fjerne Obama-anbefaling

Rapporten har også forslag om å fjerne retningslinjer innført av Trumps forgjenger Barack Obama. Blant annet vil de ha vekk Obamas 2014-anbefaling om å finne alternativer til strenge disiplinærtiltak som utvisning og gjensitting. Den nye kommisjonen mener dette har hatt en svært negativ effekt på skoledisiplin og sikkerhet.

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union fordømmer forslaget.

Flere enn 219.000 elever i USA har vært berørt av skoleskytinger siden massakren på Columbine High School i april 1999, ifølge Washington Post.

  • Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.