Verden

Nye våpenlover i anmarsj på New Zealand

Mannen som er siktet for å stå bak terrorangrepet i Christchurch, eide fem våpen. Nå varsler statsministeren at nye våpenlover er på vei.

Statsminister Jacinda Ardern besøker en av de to moskeene som ble rammet av fredagens terrorangrep i byen Christchurch på New Zealand.
  • Julie Moon Fjell

Det er tre dager siden New Zealand ble rammet av det som skal være det dødeligste terrorangrepet i landets historie. 50 personer mistet livet da en person skjøt rundt seg i to moskeer i byen Christchurch. Rundt 50 personer ble skadet, og for flere av dem er tilstanden fremdeles kritisk mandag morgen.

Ofrene er ikke begravet, men angrepet er allerede i ferd med å få tunge politiske og juridiske konsekvenser. Nå melder landets regjering at nye våpenlover er i anmarsj. Det melder det velrenommerte nyhetsnettstedet Stuff på New Zealand.

– Vi har fattet en beslutning som vi står samlet bak, sier statsminister Jacinda Ardern i en pressekonferanse mandag.

Al Noor moské er en av to moskeer som ble åsted for terrorangrep.
Les også

Angrepet på New Zealand ble filmet og spredt. Nå forsøker teknologi-gigantene å stoppe terroristenes virale videoer. Dødstallet er nå 50.

Nye lover innen ti dager

Statsministeren forklarer at beslutningen om våpenlovene skal presenteres for offentligheten før regjeringens neste møte førstkommende mandag.

– Det betyr at innen ti dager etter dette forferdelige terroristangrepet, vil vi ha kunngjort endringer i våpenloven som vil gjøre vårt samfunn tryggere, sier Ardern.

Det ventes at de nye våpenlovene vil innebære en innstramming av tilgang til enkelte våpen, særlig halvautomatiske skytevåpen.

Få timer etter angrepet var et faktum, tok statsministeren til orde for at våpenlovene skulle revideres.

– Folket vårt spør seg hvorfor det er mulig å kjøpe halvautomatiske våpen i New Zealand. Det er et riktig spørsmål å stille, sier Ardern.

Gjerningsmann eide fem våpen

Mannen som er siktet for terrorangrepet, den 28 år gamle australieren Brenton Tarrant, skal ifølge lokale myndigheter ha handlet alene da han gjennomførte et angrep på to moskeer i byen Christchurch på New Zealand.

New Zealands politisjef, Mike Bush, poengterer at politiet ikke utelukker at gjerningsmannen kan ha fått støtte fra andre.

Etter angrepet er det blitt klart at den siktede hadde våpenlisens og eide fem våpen.

Ifølge lokal presse har en våpenselger på New Zealand bekreftet at Tarrant har kjøpt våpen fra butikken Gun City på nett. Det halvautomatiske våpenet som ble brukt under angrepet, skal imidlertid ikke ha vært kjøpt her.

I et pressemøte med lokal og internasjonal presse forklarer våpenselgeren David Tipple at Tarrant kjøpte våpen i tre eller fire omganger.

– Vi la ikke merke til noe spesielt ved ham. Han var en fersk våpenkjøper med ny våpenlisens, sier Tipple.

David Tipple, eieren av Gun City i New Zealand, bekrefter at butikken har solgt våpen til mannen som er siktet for terrorangrepet.
Les også

18-åring siktet for å dele video av moskémassakre

Staten betaler for begravelsene

Foruten nye våpenlover har statsministeren satt i gang en rekke tiltak for å hjelpe dem som er direkte rammet av terrorangrepet.

Ardern kunngjorde mandag en gransking av landets etterretnings- og overvåkingstjeneste.

Søndag kveld uttalte statsministeren at staten skal betale for de 50 begravelsene som nå er forestående. Dette gjelder uavhengig av ofrenes status som migrant eller ikke-migrant. Det skriver CBS News.

– Innvandringsstatus er ikke en relevant faktor her. Hendelsen skjedde på New Zealand, og derfor får familien et beløp for å dekke begravelsen, sier Ardern.

En minnestund holdes utenfor Al Noor-moskeen i Christchurch, tre dager etter New Zealands dødeligste terrorangrep.
Les også

New Zealand har fått sitt 22. juli. Landet kan ha noe å lære av de norske erfaringene | Frank Rossavik

Siktet for ett drap

Den 28 år gamle gjerningspersonen ble pågrepet like etter fredagens angrep. Angrepene skjedde henholdsvis i Al Noor moské og Linwood moské.

Foreløpig er han kun siktet for ett drap, men siktelsen kommer til å bli utvidet.

Han ble lørdag varetektsfengslet i tre uker.

Les mer om

  1. Våpen
  2. Skyting
  3. Terror
  4. New Zealand