Verden

Migrantene fra Aquarius har ankommet Spania

De 630 migrantene fra redningsskipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, har ankommet Spania.

Søndag morgen kunne de første av migrantene fra Aquarius sette føttene på bakken i Valencia. Foto: Alberto Saiz/AP/NTB scanpix

  • og NTB

I havnen i Valencia blir de tatt imot av over 2.000 personer, inkludert 1.000 frivillige fra Røde Kors og 470 oversettere.

Det er den italienske kystvaktens båt, Dattilo, som var den første båten til å ankomme Valencia like før 6.30 søndag morgen. Den har sammen med en annen båt fulgt redningsskipet Aquarius fra Italia til Spania og tatt om bord noen av migrantene.

Fire timer senere, ved 10.30-tiden, nådde også Aquarius fram til Valencia.

Det tredje og siste fartøyet, Orione fra den italienske kystvakten, la til kai i den spanske byen ved 14-tiden.

Høye bølger førte til forsinkelser for skipene som har tilbakelagt 1.500 kilometer på strekningen fra farvannet mellom Malta og Italia og fram til Valencia.

  • Les også: Italia nektet å ta imot migrantflyktningeskip

«Velkommen hjem»

I havnen har spanjolene hengt opp et stort banner med ordene «Velkommen hjem» på ulike språk, inkludert katalansk og arabisk.

– Folk stiller opp med alt: de stiller som oversettere og de tilbyr husly, sier Røde Kors-frivillig Johnson Tamayo (51).

Spanjolene er klare for å ta i mot 480 voksne menn, 80 kvinner, minst syv av dem gravide, samt elleve barn under 13 år og 89 tenåringer, opplyser myndighetene i landet. De kommer fra 26 ulike land, hovedsakelig fra Afrika, men også Afghanistan, Bangladesh og Pakistan, ifølge Leger Uten Grenser (MSF).

Migrantene ble ønsket velkommen i Spania søndag. - Noen av de enslige mindreårige har fortalt forferdelige historier, sier hjelpearbeidere. Foto: HEINO KALIS/REUTERS/NTB scanpix

Uenigheter

Det var forrige helg redningsskipet Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée, reddet de 630 migrantene utenfor Libyas kyst.

Italias nei til å ta imot migrantbåten har ført til spenning mellom italienerne og Frankrike. Etter at den nye regjeringen i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig.

– Forferdelige historier

Hjelpearbeidere forteller at noen av de enslige mindreårige som var om bord, har fortalt rystende historier om den farefulle ferden de har vært på etter at de forlot Etiopia, Sudan og Eritrea.

– De har fortalt forferdelige historier om tvangsflytting og internering, om hvordan de har blitt mishandlet av menneskesmuglere og militser mens de har tatt seg gjennom Sudan og Libya, opplyser en talsperson for spanske myndigheter.

Uenigheter

Det var forrige helg redningsskipet Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée, reddet de 629 migrantene utenfor Libyas kyst.

Både Malta og Italia nektet å ta imot afrikanerne. Spanske myndigheter ga deretter grønt lys og sa de 629 personene kunne få gå i land i Valencia. Aquarius ble regnet for å være for overfylt til å seile videre, og Italia sendte derfor av gårde to marine- og kystvaktfartøy som tok om bord flere av passasjerene med kurs for Spania.

Italias nei til å ta imot migrantbåten har ført til spenning mellom italienerne og Frankrike. Etter at den nye regjeringen i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig.