Verden

USA: Antatt skytter skal ha saksøkt avisen før han angrep den torsdag

En mann er pågrepet etter at fem personer ble skutt og drept i lokalene til avisen Capital Gazette i Annapolis i Maryland. Han skal tidligere ha saksøkt avisen.

Avisen The Capital Gazette ble utsatt for et angrep torsdag. Fem mennesker døde. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

 • Shaghayegh Yousefi
 • NTB

Politiet kom raskt til stedet da meldingene om skyting i avisen The Capital Gazette kom inn. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Det er CNN som melder at den antatte gjerningsmannen, en hvit mann i slutten av 30-årene, saksøkte i 2012 avisen for ærekrenkelser vedrørende en trakasseringssak, men at saken ble henlagt.

Den antatte gjerningsmannen erklærte seg skyldig i en trakasseringssak. Capital Gazette skrev om saken og publiserte beskyldninger fra en kvinne som mente hun ble nett-trakassert av den antatte skytteren. Trakasseringen skal tidvis ha bestått i rop om hjelp, mens andre ganger var det tale om grove karakteristikker av kvinnen og oppfordringer til henne om å ta sitt eget liv, ifølge AP News.

Den antatte gjerningsmannen mente artikkelen var æreskrenkende, men kunne ifølge rettsdokumentene ikke vise til en bestemt del av artikkelen som var uriktig.

Den antatte skytteren skal også ha angrepet avisen og dens journalister på sosiale medier over lengre tid.

Torsdag ettermiddag lokal tid skal han ha skutt seg inn i lokalene gjennom glassdørene til avisen, hvor han drepte fem personer.

I tillegg ble to personer lettere skadd, trolig som følge av knust glass, opplyser fungerende politisjef William Krampf i Anne Arundel County på en pressekonferanse i 20-tiden lokal tid.

Mottok trusler

Politisjefen opplyser at avisen har mottatt trusler på sosiale medier, senest samme dag som angrepet fant sted, og at de nå undersøker om disse kom fra den mistenkte.

Hvor alvorlige truslene har vært vil ikke Krampf si noe om, men sier det er snakk om trusler om vold.

The Capital Gazette er avisen til Annapolis, delstatshovedstaden i Maryland, som ligger om lag 80 kilometer øst for Washington DC. Den har blitt gitt ut siden 1884.

Avisen var målet

Krampf sier gjerningsmannen var godt forberedt på angrepet og at avisen var målet.

– Han var forberedt på å gå inn i bygget, forberedt på å skyte og målet var å gjøre skade, sier Krampf.

Gjerningsmannen skal ha skutt ofrene sine med en rifle i første etasje i bygget, hvor politiet senere fant ham gjemt under en pult, ifølge CNN.

Flere medier har meldt om at gjerningspersonen ble identifisert ved hjelp av ansiktsgjenkjenningsteknologi, men at politiet ikke klarte å bekrefte identiteten til den mistenkte fordi han har ødelagt fingeravtrykket sitt. Dette understreker politisjefen at ikke er tilfelle.

Redaksjonen i sorg

Jimmy DeButts, en av redaktørene i Capital Gazette, skriver på Twitter at han er knust og nummen.

– Vær så snill å ikke be om flere intervjuer og mer informasjon. Jeg er ikke i stand til å snakke, bare vit at reporterne og redaktørene i avisen gir alt de har hver eneste dag. Det finnes ingen 40 timers uker, eller store lønninger, bare en lidenskap for historier fra lokalsamfunnet vårt, skriver DeButts.

Capital Gazette dekker selv historien om skyteepisoden i lokalene deres på sine nettsider, og opplyser at avisen vil bli gitt ut som vanlig fredag. Journalistene i avisen får hjelp av kollegaer i moderavisen The Baltimore Sun.

Fordømmer angrepet

President Donald Trump ble raskt orientert om hendelsen, og skriver på Twitter at hans tanker og bønner går til ofrene og deres familier.

– Dagens vold mot Capital Gazette var tragisk og ond. Jeg føler med alle som er rammet av dette brutale og meningsløse angrepet, skriver USAs førstedame Melania Trump på Twitter.

Også Det hvite hus' pressetalsperson Sarah Huckabee Sanders omtaler angrepet som ondt og meningsløst.

– Et voldelig angrep på uskyldige journalister som gjør jobben sin, er et angrep på hver eneste amerikaner. Våre bønner er med ofrene, deres venner og familie, skriver Sanders.

Trapper opp sikkerheten

Etter skyteepisoden i Annapolis opplyser politiet i New York og Los Angeles at de har trappet opp sikkerheten rundt avislokaler i de to store byene.

– NYPD har sendt ut antiterror-team til medieorganisasjoner i og rundt New York by, heter det i en uttalelse fra politiet ifølge CNN.

Les mer om

 1. Skyting
 2. USA

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Annapolis-angrepet: Dagen etter at fem ansatte ble skutt og drept ga Capital Gazette ut avis om egen tragedie

 2. VERDEN
  Publisert:

  Fem personer skutt og drept i avislokale i Maryland

 3. VERDEN
  Publisert:

  Gjerningsmannen sto på terrorliste – skulle pågripes kort tid før angrepet

 4. VERDEN
  Publisert:

  Skyteepisode i USA. Fire politifolk og flere sivile er skutt. Minst én person er død.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Time kårer Jamal Khashoggi og andre journalister til årets person

 6. VERDEN
  Publisert:

  Mannen skjøt seks politibetjenter med AK-15. Gjerningsmann forskanset seg i bolig.