Verden

WHO mener ebolautbruddet er en internasjonal helsekrise

Liberia innfører unntakstilstand og snakker om mulig statskollaps. WHO-eksperter samlet til krisekonferanse sier ebola er en internasjonal helsekrise.

  • Kamilla Amundsen Willix

SISTE: Ebolautbruddet i Vest-Afrika er en internasjonal helsekrise, mener Verdens helseorganisasjon (WHO).

Tjenestemenn fra WHO sier de mulige konsekvensene av viruset er «svært alvorlig» grunnet den raske spredningen. WHO kaller nå ebola for «en av verdens mest smittsomme sykdommer».

Kunngjøringen kom etter at WHO innkalte til to dagers krisekonferanse bak lukkede dører i Genève.

Videre sier FN at utbruddet er en «ekstraordinær hendelse».

– En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe og slå tilbake den internasjonale spredningen av ebolaviruset, sier WHOs direktør dr Margaret Chan. Hun appellerer også til verdenssamfunnet om større, internasjonal hjelp til de rammede landene.

Ifølge WHO er utbruddet det mest alvorlige på fire tiår.

EUs helsekommissær Tonio Borg sendte ut en pressemelding like før kl 11 fredag. Han forsikrer at EU står klare til å takle et eventuelt utbrudd i Europa, men sier samtidig at risikoen for dette er svært lav. Borg trekker frem de høye standardene i europeisk helsevesen som en av årsakene til den lave sjansen for smitte i Europa.

Kan være flere smittede i USA

Ifølge BBC sier WHO at det foreløpig ikke vil innføres generelle reiserestriksjoner, men dette kan bli aktuelt på et senere tidspunkt. Stater bør være forberedt på å oppdage, etterforske og håndtere ebola. Særlig viktig er flyplassers rolle.

Utspillet kommer etter at amerikanske helsemyndigheter i går innrømmet at virusets spredning utover Vest-Afrika var «uunngåelig» .

– Det er mulig at det allerede er mennesker i USA som er syke etter å ha blitt smittet andre steder, sa direktør Tom Frieden i den amerikanske smittevernmyndigheten (CDC) da han møtte til høring i den amerikanske kongressen torsdag kveld.

CDC har satt 200 ansatte i Atlanta til å jobbe med ebolautbruddet og vil snart sende ytterligere 50 eksperter til Vest-Afrika, der nesten 1.000 mennesker har dødd av sykdommen.

Samtidig meldte Leger Uten Grenser at det dødelige viruset nå er ute av kontroll, og at det er registrert nærmere 60 ulike episentre for viruset.

Nordmenn i området

I Sierra Leone sitter nordmenn på oppdrag fra Røde Kors. De forsøker å bidra i en kritisk situasjon.

– Det virker som om dagliglivet her går som normalt. Vi befinner oss midt i episentret for viruset hvor vi holder på med trening og planlegging av videre arbeid, sier den norske legen Siri Johanne Boye på telefon fra byen Kenema i Sierra Leone.

For en uke siden reiste hun til det kriserammede, afrikanske landet.

I går kveld innførte myndighetene i Sierra Leone karantene, og stenge både nattklubber og samlingssteder i byen Boye befinner seg i.

Les også:

Les også

– En viss risiko å reise på slike oppdrag, men vi trengs

– Røde Kors jobber mye med kontaktoppsøkende arbeid i området. Det er 2500 frivillige i de rammede landene som jobber med å informere befolkningen, redusere stigmatisering og frykt, samt gi støtte til de som er syke, sier hun videre.

932 av totalt 1711 smittede personer har mistet livet i utbruddet. I hovedsak er det de vestafrikanske landene Guinea, Liberia og Sierra Leone som er hardest rammet, men smitte ble tidligere denne uken påvist i Nigeria. Samtidig melder et sykehus i Saudi-Arabia om en pasient med mulige symptomer.

Les også:

Les også

Ebola-smittet prest på europeisk jord

Smittet prest ankommer Spania:

Ebola i Europa

Den spanske presten Miguel Pajares landet i går på en militærbase utenfor den spanske hovedstaden. Han har den siste tiden arbeidet med å hjelpe ebola-smittede gjennom en katolsk hjelpeorganisasjon i Liberia.

Spanske helsemyndigheter forsikrer at de har kontroll på situasjonen, og at de er klare til å behandle og ta i mot den smittede. I følge med Pajares fulgte også en nonne, men hun er så langt ikke smittet.

To amerikanske helsearbeider ble i juli fraktet til USA etter påvist smitte.

Epidemien har dermed nådd det amerikanske, europeiske og asiatiske kontinentet, i tillegg til det afrikanske.

Les også:

Les også

Vil jakte ebola-bærere blant 30.000 personer i Nigeria

Frykter statskollaps

afp000753776-1x9QmoFjnj.jpg

Den liberiske presidenten Ellen Sirleaf Johnson erklærte onsdag unntakstilstand i landet de neste 90 dagene. – Regjeringen og folket i Liberia er nå avhengig av ekstraordinære tiltak for å sikre overlevelsen av landet vårt, og for beskyttelse av livene til våre innbyggere, sa presidenten i en erklæring.

Informasjonsminister Lewis Brown varsler om flere tilfeller hvor slektninger av ebola-smittede som har mistet livet, tar likene ut på gaten i stedet for å vente på myndighetenes sikre transport. Dermed sprer smittet seg.

Landets utenriksminister Augustine Kpehe Ngafuan sier til nyhetsbyrået Reuters at innbyggerne i landet nå også dør av vanlige sykdommer.

— Malaria og diare blir ikke behandlet fordi folk er livredde og unngår sykehus og helsestatsjoner. Dette kan ta livet av langt flere enn selve viruset, sier Ngafuan.

Finansminister Amara Konneh sier at landets spådde økonomiske vekst ikke lenger ser like lovende ut. Så langt har epidemien kostet myndighetene 10 millioner dollar, og bremset økonomisk vekst og investering i landet.

USA, Frankrike og Tyskland advarer nå sine innbyggere mot reiser til Guinea, Liberia og Sierra Leone.

Les også:

Les også

Eksperter: Ebola-viruset kan true hele verden

Får teste medisin

Nyhetsbyrået NTB melder at legemiddelfirmaet Tekmira Pharmaceutical har fått tillatelse fra mat— og legemiddeltilsynet i USA, til å igjen teste medisin mot ebola på mennesker smittet av viruset.

Forrige måned ble forsøkene stanset etter at noen av forsøkspersonene reagerte negativt på store doser.

Så langt er Tekmiras medisin en av tre ebolamedisiner som har vist lovende resultater i forsøk på aper. Medisinene er stort sett uprøvd på mennesker.

Den spanske presten Miguel Pajares ankom torsdag Madrid. Han ble sendt rett i isolat fra det militære transportflyet som tok han fra Liberia.