Migranter går de 15 kilometerne gjennom ingenmannsland mellom Algerie og Niger.
Verden

Migranter på vei til Europa stoppes i Algerie. 13.000 er blitt sendt tilbake til fots i Sahara-ørkenen.

Migranter tvinges til å gå fra ett land til et annet. Mange skal ha forsvunnet underveis.

  • Lori Hinnant
    Associated Press

Fra den isolerte utposten dypt inne blant Saharas sanddyner ser man de utviste migrantene komme over horisonten i hundretall. De ser ut som flekker i det fjerne, traskende mistrøstig gjennom noe av verdens mest ugjestmilde terreng i den stekende solen.

Dette er de som har kommet seg gjennom i live på turen fra Algerie.

Migranter som er blitt utvist fra Algerie sitter som sild i tønne på lasteplanet til en lastebil den 9. mai. Senere ble de dumpet på grensen og måtte gå 15 kilometer gjennom ørkenen. Bildet er tatt av en migrant fra Liberia, Ju Dennis.

13.000 mennesker etterlatt

Her i ørkenen har Algerie i løpet av de siste 14 månedene etterlatt 13.000 mennesker, inkludert gravide kvinner og barn. De er blitt overlatt til seg selv uten mat eller vann og tvunget til å gå, noen ganger truet med skytevåpen, i temperaturer som har kommet opp i 48 grader.

I begynnelsen av juni ble 217 menn, kvinner og barn dumpet lang før Point Zero, hele 30 kilometer fra nærmeste vannkilde, ifølge IOM.

Janet Kamara fra Liberia var gravid da hun ble dumpet i ørkenen. Underveis startet fødselen og barnet døde, forteller hun. Her sitter hun i et transittmottak i Arlit i Niger den 2. juni.
Isaac Solomon (40) fra Nigeria venter på medisinsk behandling ved IOMs senter i Arlit i Niger den 31. mai. Solomon ble utvist fra Algerie og ble som tusener andre etterlatt i ørkenen.

De må gå 15 kilometer gjennom ingenmannsland

I Niger, som de fleste går mot, har de heldige klart å ta seg gjennom 15 kilometer med ingenmannsland til Assamaka. Dette er egentlig ingen by, men en samling ustadige bygninger som er i ferd med å synke ned i sanden.

Andre vandrer i dager, desorienterte og dehydrerte, før de blir plukket opp av redningslag fra FN. Et ukjent antall omkommer på veien; nesten alle av de flere enn et dusin overlevende som Associated Press snakket med, fortalte om mennesker i deres gruppe som ikke klarte å gå videre og som forsvant i Sahara-ørkenen.

Dette bildet viser migrantene i det de må gå ut av busser som har kjørt dem sørover i Algerie den 8. mai. Herfra blir de kjørt med lastebiler til grensen mellom Algerie og Niger, hvor de ble nødt til å gå videre til fots.
Algerisk politi passer på mens migrantene blir kjørt til grensen mellom Algerie og Niger den 8. mai.

Janet mistet barnet sitt under marsjen

– Kvinner lå døde, menn ... andre mennesker forsvant i ørkenen fordi de ikke kunne veien, sier Janet Kamara, som var gravid under marsjen. – Alle var overlatt til seg selv.

Hun kjenner fremdeles en smerte i kroppen fra det døde barnet som hun fødte under marsjen og som hun etterlot i Sahara-ørkenen, gravlagt i en grunn grav i den glohete sanden. Blodet som hadde rent nedover bena hennes var synlig i flere dager. Enda det er flere uker siden, så er anklene hennes fremdeles hovne. Nå er hun i Arlit i Niger og tenker tilbake på tiden i det hun kaller «villmarken», der hun sov i sanden.

Ju Dennis fra Liberia snakker med APs reportere. Han ga dem videoopptak som han hadde filmet med mobiltelefonen sin under reisen fra Algerie til Niger.
Denne videoen viser ifølge Dennis hva som skjedde da han var i ferd med å bli kastet ut fra Algerie.

– Jeg mistet sønnen min

Stille, med en stemme som nesten mangler følelser, minnes hun at hun tilbrakte minst to netter utendørs før gruppen hennes ble reddet, men hun sier hun mistet oversikten over tiden.

– Jeg mistet sønnen min. Barnet mitt, sier Kamara, en kvinne fra Liberia som solgte drikkevarer og mat fra en butikk hun drev i Algerie før hun ble utvist i mai.

En annen kvinne tidlig i 20-årene, som ble utvist samtidig, begynte også å føde underveis, sier hun. Den babyen overlevde heller ikke.

En ung migrant som ble kastet ut av Algerie, går forbi i et transittmottak i Arlit i Niger den 1. juni.
En mann som er blitt utvist fra Algerie, sitter i et transittsenter i Arlit i Niger den 1. juni.

Antallet utvisninger øker

Algeries masseutvisninger har tatt seg opp siden oktober 2017, etter som EU har lagt press på nordafrikanske land for at de skal hindre migranter fra å ta seg over Middelhavet fra Nord-Afrika til Europa eller over gjerdene som skiller Afrika fra Spania.

Disse migrantene som kommer fra land sør for Sahara – fra Mali, Gambia, Guinea, Elfenbenskysten, Niger og flere andre land – er en del av en massemigrasjon mot Europa. Noen rømmer fra vold, andre håper bare å finne seg et levebrød.

Disse migranter fra Sierra Leone ble kastet ut av Algerie. Her er de i et IOM-senter i Agadez i Niger den 5. juni mens de venter på å bli sendt til hjemlandet.
Migranter fra Sierra Leone i en transittleir i Agadez i Niger den 5. juni.

EU: Vi kjenner til Algeries metode

En talsperson fra EU sier EU er klar over hva Algerie gjør, men at «uavhengige land» kan bortvise migranter så lenge de følger internasjonal lov. Til forskjell fra Niger, så tar ikke Algerie imot noe penger fra EU for å håndtere migrasjonskrisen. Men de har tatt imot 900 millioner kroner i bistand fra Europa mellom 2014 og 2017.

Aliou Kande (18) har vært på reise fra Dakar i Senegal siden han var 15 år gammel. Han ble utvist fra Algerie og befinner seg her i IOMs senter i Arlit i Niger den 31. mai.
En migrant som ble utvist fra Algerie venter i IOMs transittmottak i Arlit i Niger den 31. mai.

2888 personer ble bortvist i april

Algerie har ikke gitt ut noen tall over hvor mange de har bortvist. Men antallet som må gå til fots har økt jevnt siden Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) begynte å telle i mai 2017. Da var det 135 personer som ble dumpet ved grensen. I april i år var tallet så høyt som 2888, ifølge IOM. Totalt har 11.276 menn, kvinner og barn overlevd marsjen.

Minst 2500 andre ble tvunget ut på en lignende marsj gjennom Sahara-ørkenen til nabolandet Mali og et ukjent antall personer omkom underveis.

Migranter og lokalbefolkningen venter på lastebiler som skal komme fra Algerie til utposten «The Dune» i Niger.
Migranter og lokale innbyggere venter ved utposten «The Dune» i Niger, like ved grensen mot Algerie den 3. juni. De står klare til å løfte av lasten som kommer med lastebiler fra Algerie. Dette er en jobb migrantene tar for å tjene penger, slik at de kan finansiere reisen de planlegger mot Middelhavet og Europa.
Migranter klatrer opp på lasteplanet i en lastebil i Assamaka i Niger den 3. juni. Lastebilen skal kjøre til Algerie.
En smugler teller pengene sine mens migranter klatrer inn i lastebiler som skal ta dem nordover fra grenseposten Assamaka i Niger mot Algerie den 3. juni.

Hvert åndedrag er som å puste i en ovn

I løpet av noen sekunder etter at man har satt sine føtter i sanden, så går varmen gjennom selv de tykkeste skosåler. Svetter tørker mot luften og man får liten beskyttelse fra den strålende solen. Hvert åndedrag er som å puste i en ovn.

Men man kan ikke snu.

– Det var folk som ikke taklet det. De satte seg ned og vi etterlot dem. De led for mye, sier Aliou Kande, en 18-åring fra Senegal.

Folk fra Niger og andre afrikanere venter på å bli kjørt mot Libya fra Agadez i Niger den 4. juni.
Folk fra Niger og andre afrikanske land sitter bakpå en bil som skal ta dem fra Agadez i Niger til Libya den 4. juni. Det endelige målet er Europa.

– Et dusin mennesker ga opp og kollapset i sanden

Kande sier nærmere et dusin mennesker simpelthen ga opp, og kollapset i sanden. Hans gruppe med 1000 mennesker gikk seg bort og gikk fra 08.00 om morgenen til klokken 19.00 om kvelden, sier han. Han så aldri de savnede personene igjen. Ordet han gjentok igjen og igjen, er «lidelse».

Kande sier det algeriske politiet stjal alt han hadde da han først ble pågrepet, 40.000 dinarer (2750 kroner) og en Samsung mobiltelefon.

Folk fra Niger og andre afrikanere sitter på et lasteplan i en bil som er på vei mot Libya fra Agadez i Niger den 4. juni.

Videoer viser hundrevis som går gjennom sanden

Migrantenes historier bekreftes av en rekke videoer som AP har samlet i løpet av de siste månedene. De viser hundrevis av mennesker som snubler seg av gårde fra en kolonne med lastebiler og busser, og som sprer seg lenger og lenger utover etter som de går gjennom ørkenen.

To migranter sier til AP at gendarmene (politiet) skjøt mot gruppene for å få dem til å begynne å gå og mange videoer AP har sett, viser bevæpnede, uniformerte menn som står vakt ved lastebilene.

Migrant ville avsløre hva Algerie gjør

Ju Dennis, en mann fra Liberia, filmet deportasjonen sin med en mobiltelefon som han holdt skjult. Videobildene viser mennesker tett ved siden av hverandre på gulvet til en åpen lastebil, mens de uten hell forsøker å beskytte seg mot solen og gjemme seg for politifolkene.

– Jeg vil vise verden hva de gjør. Vi så hva de gjorde og vi har bevis, sier han.

Tre menn setter kursen mot Algerie etter å ha passert Nigers grensepost i Assamaka.

Algerie: En ondsinnet kampanje

Algeriske myndigheter nekter å kommentere beskyldningene som AP har fått frem. De avviser kritikk fra IOM og andre organisasjoner som sier at de begår menneskerettighetsbrudd ved å etterlate migranter i ørkenen. Algerie kaller det en «ondsinnet kampanje» som tar sikte på å skape sinne i nabolandene.

I tillegg til migrantene som går fra Algerie til Niger, så blir tusenvis av mennesker fra Niger utvist og fraktet med konvoier med lastebiler og busser. Det er fordi Niger og Algerie i 2015 ble enig om en avtale om hvordan de skulle håndtere folk fra Niger som bor ulovlig i nabolandet i nord.

En strømmast i Tenere-regionen. Herfra går det strøm til urangruvene i nærheten.

30.000 kan ha mistet livet siden 2014

Reisen fra Algerie til Niger er den motsatte av den reisen som mange gjør nordover, i et håp om å nå Europa. Antallet som tar seg gjennom Algerie, kan være på vei opp, siden Europa har lykkes med å sperre ruten gjennom Libya, sier Camille Le Coz, en analytiker ved Migration Policy Institute i Brussel.

Folk dør både på vei nordover og på vei sørover. IOM har beregnet at for hver immigrant som dør på vei over Middelhavet, så dør det to mennesker i ørkenen. Det betyr at så mange som 30.000 mennesker kan ha mistet livet der siden 2014.

Les mer om

  1. Menneskesmugling
  2. Algerie
  3. Niger
  4. Migrasjon