Verden

Melania Trump ber om løsning i strid om asylfamilier

USAs førstedame Melania Trump kom søndag med en uttalelse der hun ber begge partiene i USA samarbeide for «en vellykket innvandringsreform».

Førstedame Melania Trump ber om tverrpolitisk samarbeid for å få en slutt på at foreldre og barn skilles fra hverandre når de forsøker å komme inn og søke opphold i USA.
  • og NTB

Presidentens kone valgte en svært betent politisk konflikt da hun tok bladet fra munnen og kom med en sjelden offentlig uttalelse, melder TV-stasjonen ABC.

– Fru Trump avskyr å se barn og foreldre skilles fra hverandre og håper begge sider i politikken kan komme sammen for å oppnå en vellykket innvandringsreform. Hun mener vi må være et land som følger alle lover, men også et land som styres med hjertevarme, sier presidentfruens talsmann.

Melania Trumps uttalelse står i skarp kontrast til linjen ektemannens regjering har lagt seg på. En linje med «nulltoleranse» har ført til at barn og foreldre skilles på grensen. Trump har gjentatte ganger anklaget Demokratene for å kjempe imot hans reformforslag og har feilaktig henvist til et tverrpolitisk vedtak mot menneskesmugling fra 2008.

  • Les mer om Donald Trumps nye «nulltoleranse» ved grensen: Foreldrene blir fortalt at barna skal ta et bad. Så ser de dem ikke igjen.

Å holde barn atskilt fra foreldrene sine er en linje innført av justisminister Jeff Sessions. Det er ikke et lovkrav, og det er derfor heller ikke nødvendig med et vedtak i Kongressen for å gå bort fra denne praksisen. Sessions har som mål å kunne rettsforfølge enhver som krysser grensen ulovlig.

Samme dag som Melania Trump ga sitt bidrag til den pågående debatten demonstrerte politikere og støttespillere ved et interneringssenter. De brukte farsdagen i USA til å rette oppmerksomheten mot foreldre og barn som er skilt fra hverandre som følge av Trumps politiske linje. Kongressmedlemmer fra New York og New Jersey krevde å bli sluppet inn i et privat drevet senter for å møte fedre som ikke får være sammen med barna sine. Politikerne sa de hadde fullmakt fra advokatene til fem asylsøkere, men ble holdt igjen utenfor senteret i to timer.

En talsmann for sikkerhetsdepartementet sa fredag at 1.995 barn og 1.940 foreldre eller andre omsorgspersoner er skilt fra hverandre i løpet av halvannen måned fram til 31. mai.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Melania Trump