Verden

Abortkampen hardner til i flere europeiske land

I Spania demonstrerer kvinner mot strengere abortregler. I mange europeiske land er det stadig vanskeligere å få utført abort.

I Madrid protesterte kvinner sist helg mot forsøk på å innføre strengere abortregler. «Dommere og prester, unna min kropp», hadde denne kvinnen malt på magen sin. Foto: ANDRES KUDACKI/AP

  • Vibeke Knoop Rachline

Hvert 27. sekund utføres en abort i et av EU-landene. Det utgjør nær 1,2 millioner aborter i året.

Det er særlig i Frankrike, Storbritannia, Romania, Tyskland og Spania at aborttallene er høye.

På Malta er abort forbudt, og i Polen, Irland, og på Kypros er det vanskelig å få utført svangerskapsavbrudd. Men selv i tilfeller der det er tillatt, blir hindrene stadig flere.

Farens signatur

- Ja, det ser vi tallrike eksempler på. Det skjer sjelden åpent, som i Spania, der myndighetene vil forby abort igjen, også når fosteret er misdannet. I andre land kan man gjøre det vanskeligere ved å redusere antall abortklinikker eller la være å refundere utgiftene, som i Russland. Der blir det også obligatorisk å ha farens signatur, sier Marie-Pierre Martinet, generalsekretær i Familieplanleggingen i Frankrike, til Aftenposten.

Sist helg demonstrerte kvinner i Spania. De har følelsen av å være tilbake til tiden under Franco.

- Jeg forstår ikke at man vil forhindre at et foster får leve bare fordi det lider av et handicap, sa justisminister Alberto Ruiz-Gallardon.

Foster i grunnlov

Den konservative regjeringen jobber for å stramme inn adgangen til å ta abort. Santiago Barambio, en av mennene bak den liberaliserte abortloven i 2010, mener det ligger skjulte religiøse høyrekrefter bak offensiven.

Tilsvarende krefter vil gjeninnføre totalforbud i Polen. I Irland er abort kun lovlig dersom morens liv er i fare. Heller ikke voldtekt er gyldig grunn for abort.

Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg har kritisert begge land, uten at det har hatt noen effekt. Ungarn har nylig innskrevet fosterets rett i grunnloven og driver nasjonal kampanje mot abort.

- Vi ser nye begrensninger i land etter land, sier Marie-Pierre Martinet.

Hun frykter en allianse mellom mer og mer aktive antiabortlobbyer og konservative politiske blokker. I den franske presidentvalgkampen foreslo ytre høyres kandidat Marine Le Pen at «komfort-aborter» ikke lenger skulle refunderes.

Ikke prestisje

I Frankrike foretas det mer enn 200 000 aborter hvert år. Det er flest i Europa, men også her blir det vanskeligere. Offentlige og private abortklinikker stenges, og mange leger vil ikke utføre aborter. De kan nekte av religiøs overbevisning, men det er ikke bare derfor de nekter.

- Abort er et enkelt rutineinngrep. Det har ingen prestisje og utføres oftest av studenter. Mange er lei aborter. Det er trist å se hva det våre mødre kjempet for, er blitt, sier Odette, en ung gynekolog. Hun forteller at det også er ulovlig omsetning av abortpiller.

- De selges svart. Vi får ofte inn unge kvinner med blødninger etter å ha tatt slike piller uten resept og oppfølging, sier Odette.

Irske kvinner

Schengen-avtalen gir normalt rett til å reise til et annet land for å få foretatt abort. 20 000 irske kvinner reiser hvert år til Storbritannia. Tidligere dro minst like mange franske kvinner til Spania, nå risikerer det å bli omvendt.

- Skandinavia er et unntak. Men dere må være på vakt, og ikke ta noe for gitt. Trenden går i negativ retning, sier Marie-Pierre Martinet.

  1. Les også

    Vil hindre spanske kvinner fri abort

  2. Les også

    Generasjon status quo