Verden

Demonstrasjoner da Danmarks «burkaforbud» trådte i kraft

Denne demonstrasjonen i København onsdag var en av flere i danske mot det nye «burkaforbudet». Foto: Mads Claus Rasmussen / AP / NTB scanpix

Brudd på det såkalte tildekningsforbudet kan medføre bøter på 1000 kroner.

  • Caroline Enge

I flere danske byer, deriblant København og Århus, demonstrerte folk onsdag mot det nye forbudet ved nettopp å ikle seg det heldekkende plagget nikab.

Fra og med onsdag er det nemlig ikke lov å kle seg i hodeplagget balaklava, eller de dekkende plaggene nikab og burka på offentlige steder i Danmark.

Medlemmer av gruppen Kvinner i dialog protesterte iført nikab for å protestere mot forbudet i København onsdag. Foto: REUTERS/Andrew Kelly

  • Like etter at danskene bestemte seg for totalforbud, vedtok det norske Stortinget forbud mot nikab i alle undervisningssituasjoner

Omstridt lov

Loven ble vedtatt i Folketinget 31. mai i år med 75 mot 30 stemmer. Å skjule ansiktet kan fra og med 1. august medføre en bot på 1000 danske kroner (nærmere 1300 norske kroner).

Loven er omstridt og har ført til splittelser både innad i flere av de politiske partiene og regjeringen, ifølge Danmarks Radio.

Da loven ble diskutert tidligere i år, gikk den rike algerieren Rachid Nekkaz ut og tilbød seg å betale bøtene. Ifølge NRK skal han ha betalt mer enn 1500 slike bøter i land som Belgia, Sveits, Nederland, Frankrike og Tyskland.

Uklare retningslinjer

Unntaket er om man har et «anerkendelsesværdigt formål» med å dekke ansiktet. Politiet sier at de ikke har noen planer om å bøtelegge de som demonstrer mot forbudet i dag.

– Deltagerne i de konkrete demonstrationene vil ikke være omfattet av forbudet, fordi det skjer i forbindelse med en meningsytring, sier visepolitidirektør Benny Øchkenholt til Danmarks Radio.

Samtidig er politiet kritiske til informasjonen de har fått om hvordan forbudet skal håndheves. Et annet «godkjent» formål for å dekke til ansiktet bortsett fra demonstrasjoner, kan være om man skal på utkledningsfest. Men man skal helst ikke bære maske fra eller til festen, skriver Berlingske.

– Vi skulle gjerne hatt flere eksempler i veiledningen, sånn at det var tydeligere når det er straffbart og ikke, sier Claus Oxfeldt, leder for det danske Politiforbundet til avisen.

Han trekker blant annet frem japanske turister som ofte bærer munnbind som dekker munn og nese når de er på reise, noe veiledningen ikke sier noe om.

Les mer om

  1. Nikab
  2. Danmark