Verden

Italia har stengt grensene. Nå er Gibraltarstredet blitt immigrantenes nye foretrukne rute over Middelhavet.

– Vi elsker Spania! Med blodige hender og opprevne klær klarte nærmere 100 afrikanske immigranter å forsere grensegjerdene inn til den spanske enklaven Ceuta denne uken.

Politiet og hjelpearbeidere sliter med å finne plass til de stadig større mengdene med migranter som ankommer Spania via Marokko og den spanske enklaven Ceuta.
  • Eirin Hurum
    Europa-korrespondent

Vi elsker Spania, gjentok de unge guttene til reportere og politi.

I går kom ferske tall fra FN-byrået UN Refugee Agency som viser at nærmere 4000 migranter har krysset den marokkanske grensen og kommet seg inn i Spania i 2018.

Totalt antall ankomster til Spania er imidlertid langt høyere. Tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) viser at Spania nå seiler opp til å bli migrantenes foretrukne land inn i Europa.

I 2018 topper Spania listen over land med flest ankomster: 32.472 migranter. Nummer 2 på listen er Italia med 19.303 migranter, mens Hellas har tatt imot 18.131.

Den sovende ruten har gjenoppstått

Ceuta tilhører Spania, men ligger som en enklave ut mot Gibraltarstredet, på Afrika-siden. Ceuta grenser også til Marokko, og er ved siden Melilla, Spanias andre enklave ved Marokko, Europas eneste grense på Afrika-siden. «Marokko-Spania-ruten» har vært under kontroll i årevis, men nå er den gjenoppstått, ifølge en EU-diplomat som The Independent intervjuet i forbindelse med en større sak om den nye migrantruten.

Hjelpearbeidere er mer og mer bekymret for situasjonen på toppen av Afrika.

Politiet er underbemannet, det er knapphet på oversettere og mangel på overnattingsmuligheter, sier María Jesús Varga, en talskvinne for UNHCR Spania til The Guardian.

– Vi ser også en økning i antall sårbare kvinner, barn og mennesker utsatt for menneskehandel, sier hun.

UNHCR sier migrantene hovedsakelig kommer fra Marokko, men at det nå også er økende påtrykk fra Libya, Gambia, Guinea og Kamerun.

Europeiske ledere er også bekymret for det som skjer i Gibraltarstredet og frykter at Spania kan bli den nye «flashpoint Europe».

Tysklands forbundskansler var nylig i Madrid og møtte den spanske statsministeren Pedro Sanchez. De ble enige om å styrke dialogen med Marokko, en nøkkel til å klare å begrense strømmen.

Derfor har strømmen endret seg

Grensen mellom Marokko og den spanske enklaven Ceuta er stengt med høye piggtrådgjerder. Det hindrer ikke at unge menn ofrer smerte og skader for å komme over på den andre siden.

I 2017 toppet Italia listen over det enkeltland som hadde flest migrantankomster.

I 2018 har 3 hendelser endret bildet og migrantstrømmene:

1. Italias nye regjeringen, bestående av venstrepopulistiske Femstjerners-bevegelsen og høyrenasjonalistiske La Liga, dannet regjering. Prioritet nummer én: stoppe migrantstrømmen inn i Italia.

Det har Italia klart, til kraftige protester. Men landets sterke innenriksminister og leder av Lega Nord, Matteo Salvini, har konsekvent sagt at Italia ikke kan være «Europas flyktningleir»

2. EUs migrantavtale, som EU-landene i teorien ble enige om på toppmøtet i Brussel i juni, er fortsatt en avtale på papiret. EU har ikke klart å bli enige om hverken byrdefordeling eller andre tiltak, som for eksempel forslagene om mottakssenter for migrantene på europeisk eller afrikansk side.

  • Dette ble de enige om på EU-toppmøtet i juni: Dette er migrant-planen som skal redde Merkels politiske liv

3. Spanias nyvalgte statsminister, sosialisten Pedro Sanchez, har vært positivt innstilt til å hjelpe strandede migranter. Da Italia nektet å la redningsskipet Aquarius legge til kai i italienske havner, tok Spania imot båtene. Men Sanchez møter stadig større motstand, både ute og hjemme, for sin linje. Fernando Maura, utenrikspolitisk talsmann for opposisjonspartiet Ciudadanos, advarer Sanches mot alenegang. Spania må harmonisere sin politikk i tråd med EUs felles politikk, sier opposisjonslederen.

Her er flere tall som viser migrantstrømmene i Europa 2015–2018:

Les mer om

  1. Europa
  2. Migrantkrisen i Europa
  3. EU
  4. Spania