Verden

Israel-venn mener at over 160 drepte i Gaza er få

168 palestinere er drept og over 1200 skadet i israelske rakettangrep de siste dagene. Organisasjonen Med Israel for fred mener det er «få».

Styremedlem Jan Benjamin Rødner i den Israel-vennlige organisasjonen Med Israel for fred mener landet har rett til å gjøre det de kan for å stoppe de palestinske rakettangrepene. Foto: MIFF

  • Anders R. Christensen

Totalt 168 palestinere skal være drept og minst 1200 skal være såret etter at konflikten mellom Israel og Palestina ble trappet opp forrige uke.

Lørdag kveld gjennomførte Israel et angrep i det nordlige Gaza. Minst 18 ble drept og 45 ble såret da raketter traff huset til politisjef Tayseer Al-Batsh. Politisjefen skal selv ha blitt livstruende skadet i angrepet.

Foreløpig skal det ikke være drepte på israelsk side som følge av rakettangrepene fra Hamas de siste dagene. Men det er meldt om noen sårede og fire israelske spesialsoldater skal ha blitt lettere skadet da de gikk til aksjon mot en rakettutskytningsrampe natt til søndag.

— Få har blitt drept

Jan Benjamin Rødner, styremedlem i den norske Israel-vennlige organisasjonen Med Israel for fred, forsvarer Israels rakettangrep de siste dagene.

— Her snakker vi om forbrytersk virksomhet, og Israel må ha rett til å forsvare seg mot det. Terroristene må regne med at de blir stoppet. Man må bruke store krefter på å stoppe forbrytersk virksomhet, sier Rødner.

- Det dreier seg ikke om hvor mange som blir drept. Det handler om å fri seg fra bombeangrep, og Israel må gjøre det de kan for å hindre det.

Han mener samtidig at Israel har gjort så mye de kan for å minske de sivile tapene på palestinsk side.

- Jeg synes egentlig det er få som har blitt skadet og drept. Og selv om Hamas hevder at mange av de drepte er sivile og barn, er de aller fleste drepte Hamas-medlemmer.

FN sier derimot at 80 prosent av de drepte er sivile - bare 35 av de drepte skal være militante. Hver femte av de drepte var også barn.

LES OGSÅ:

Les også

Hamas tar i bruk droner mot Israel

Mener Israel må forsvare seg

— Det er alltid en tragedie når begynner å bruke våpen, og det er trist at det går ut over sivilbefolkningen. Men på den annen side er Israel nødt til å forsvare seg mot disse angrepene, sier Rødner.

Han ber folk i Norge tenke seg hvordan de hadde reagert om ikke norske myndigheter hadde reagert dersom det hadde blitt skutt mot landet vårt.

— Det hadde ikke vært særlig populært blant befolkningen dersom Norge ikke hadde reagert. Israel har en demokratisk rett til å forsvare seg. På ett tidspunkt må de bare si at nok er nok og gå til motangrep, sier Rødner.

LES OGSÅ:

Les også

FN: 80 prosent av de drepte på Gazastripen er sivile

Vil spare sivile liv

Søndag kveld bekreftet en israelsk offiser overfor Aftenposten at Israel vil starte en bakkeoffensiv innen kort tid. Israel har siden lørdag bedt befolkningen i det nordlige Gaza om å evakuere, og bevege seg lenger sør.

Jan Benjamin Rødner mener ett av målene med en israelsk bakkeoperasjon kan være å minske sjansen for at sivile liv går tapt.

— Med en gang man går inn på bakken er det naturligvis lettere å styre angrepene. Dersom de gjør det er hensikten å spare sivile liv, men det kan være til en høy pris for egne soldater som selv setter sine liv i fare, sier han.

- Må erkjenne tapene

Stortingsrepresentant Karin Andersen reagerer sterkt på Rødners utsagn.

— Han nekter å seat kjernen i problemet er okkupasjonene, sier stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).

Hun mener Rødner bør erkjenne tapene på palestinsk side.

— Israels politiske hauker og ekstreme islamister er deeneste som tjener på landets voldsomme gjengjeldelse helt utenproporsjoner mot et folk som i realiteten er innesperret i et stort fengsel.Disse politiske haukene har aldri ønsket fred, sier Andersen.

  1. Les også

    B'Tselem: Israel bryter folkeretten

Les mer om

  1. Israel