Trumps helomvending etter G7-møtet vekker sterke reaksjoner. «Deprimerende», sier Angela Merkel.

Statsminister Erna Solberg mener USA mister innflytelse. Også G7-land som Tyskland og Frankrike reagerer skarpt.

Dette bildet, som ble lagt ut på Instagram av Tysklands forbundskansler Angela Merkel, viser tydelig spenningen under G7-møtet i Canada lørdag. Til høyre for Merkel står Japans statsminister Shinzo Abe og Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton (rødt slips). Helt til venstre skimtes Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Theresa May.

Etter å ha forlatt G7-møtet før det var avsluttet lørdag kveld, sjokkerte president Donald Trump ved å trekke USAs støtte til møtets slutterklæring og gå til personlig angrep på Canadas statsminister Justin Trudeau på Twitter.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Både Frankrike og Tyskland reagerer skarpt. Emmanuel Macron, Frankrikes statsminister, uttaler:

– Internasjonalt samarbeid kan ikke bli diktert av raseriutbrudd og tilfeldige utsagn.

Angela Merkel, Tysklands forbundskansler, sier at USAs avgjørelse om ikke å støtte G7s slutterklæring er «klargjørende og deprimerende».

Uttalelsen kommer i et intervju med den tyske kanalen ARD. Merkel sier at USAs president ikke gjør ting enklere, men hun ønsker fortsatt å ha samtaler med ham.

Også Tysklands utenriksminister, Heiko Maas, er oppgitt. Han mener at Donald Trump har delvis ødelagt tillitsforholdet mellom USA og Europa ved å trekke støtten til G7-møtets slutterklæring.

Maas legger til: – Et forent Europa er svaret på «USA først».

Den britiske avisen The Guardian kaller møtet en «fiasko». «Trump støter bort sine eldste allierte», skriver New York Times.

Vekker sterke reaksjoner

Macron konstaterer at landene bruker dager på å utarbeidet felles erklæring og forpliktelser.

– La oss være seriøse og vise at vi er verdig vårt folk. Vi gir hverandre løfter, og vi holder dem, skriver Macrons kontor i uttalelsen.

Flere amerikanske politikere var raskt ute med å erklære sin støtte til det internasjonale samarbeidet, til tross for Trumps uttalelser.

Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, går hardt ut mot presidenten på sin Twitter-konto:

«Denne uken begynte med at @realDonaldTrump støttet et kinesisk selskap identifisert som en sikkerhetstrussel for USA. Den endte med at han stilte opp for Russland og støtte bort våre allierte».

Senator for New York Chuck Shumer skriver på Twitter at det begynner å bli vanskelig å forstå hvorvidt det er Putin eller Amerikas utenriks- og sikkerhetsstrategi som føres.

Den republikanske senatoren John McCain var også tidlig ute og svarte på Trumps avgjørelse:

– Til våre allierte: En majoritet fra begge partier i USA er fremdeles for fri handel, for globalisering og støtter allianser basert på 70 år med felles verdier. Amerikanere støtter dere, selv om ikke presidenten vår gjør det, skrev han.

Til DPA opplyser en talsperson for EU-president Donald Tusk at EU vil forholde seg til avtalen også uten amerikansk støtte.

Erna Solberg: Ikke imponert

Statsminister Erna Solberg reagerer kraftig på at USAs president Donald Trump trakk landets støtte til G7s slutterklæring.

– USA mister politisk innflytelse i resten av verden, og de mister også posisjonen som et tyngdepunkt i arbeidet med å finne frem til globale fellesmekanismer og sette dagsordenen, sier Solberg til NRK.

Statsminister Erna Solberg, her med Canadas statsminister Justin Trudeau i forbindelse med G7-toppmøtet i Québec i helgen.

Samtidig understreker hun at USA uansett alltid vil være et mektig land, som resten av verden må forholde seg til.

– USA som land er stort og tungt. Det er verdens rikeste land, det er verdens største militærmakt, og det er et av verdens absolutt mest innovative land. Gjennom sin teknologi og sine løsninger, og gjennom hele den store amerikanske befolkningen, så kommer det til å være et tungt land i alle internasjonale prosesser uansett, sier statsministeren.

– Men akkurat den administrasjonen som er i Washington nå, har satt seg litt på siden av dette, legger hun til.

Gikk til personangrep på Trudeau

Etter å ha forlatt G7-møtet tidlig lørdag, holdt Trump en oppsiktsvekkende pressekonferanse der han gikk til angrep på handelspolitikken til de andre landene. Da hadde USA allerede gått med på å støtte slutterklæringen, som blant annet understreker at «fri, rettferdig og gjensidig fordelaktig handel og investering» er nøkkeldrivere for vekst og sysselsetting.

Litt senere, om bord i Air Force One-flyet til Singapore for møtet mellom Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, gikk Trump til angrep på Canadas statsminister Justin Trudeau. Det skjedde etter at Trudeau holdt en pressekonferanse der han lovet at Canada vil beskytte sine arbeidere ved å svare med samme mynt på USAs straffetoll.

Dette fikk begeret til å renne over for Trump:

– Trudeau fremsto så ydmyk og mild under møtene våre på G7, bare for senere å stille på en pressekonferanse etter jeg dro, der han sier at «USAs toll er en fornærmelse» og at han «ikke vil bli herset med». Veldig uærlig og svak. Vår toll er et svar til hans 270 prosent på meieriprodukter, skrev Trump på Twitter.

Søndag ettermiddag (norsk tid) valgte Trudeau på Twitter å løfte frem det G7-landene faktisk ble enig om. Han argumenterer for at den historiske og viktige avtalen vil bidra til å gjøre økonomiene sterkere og folk mer velstående. Dessuten mener han at det beskytter demokratiene, sikrer miljøet og beskytter kvinners og jenters rettigheter over hele verden.

– Det er det som betyr noe, konstaterer Trudeau.

Handelskonflikten kan bli verre

– At USA trekker sin støtte fra slutterklæringen er en ny bekreftelse på at Trump ikke respekterer det internasjonale diplomati, sier seniorforsker Arne Melchior ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Aftenposten.

Han sier slutterklæringen først og fremst fungerer som en intensjonsavtale, og at Trumps snuoperasjon ikke vil få noen umiddelbare praktiske konsekvenser.

– Men selv om de andre landene er enige om det meste her, ville det være problematisk å gå videre med en erklæring der USA ikke er med.

Melchior tror den eskalerende konflikten mellom vestlige land omkring handel kan forverres:

– Trump har signalisert toll på biler, som er langt større enn stål og aluminium. En slik toll vil ramme en større del av verdenshandelen.

Melchior sier Trumps utspill om Trudeau også kan bidra til å tilspisse handelskonflikten mellom USA og Canada, som nå er inne i sluttforhandlinger om en fornyelse av Nafta-avtalen.