Verden

Italiensk nyvalg kan bli en folkeavstemning om euroen. Populistpartiene gir ikke opp håpet om regjeringsmakt.

Italia får kniven på strupen fra finansmarkedene. Nå gjør populistpartiene et nytt forsøk på å danne regjering.

Leder for Femstjernersbevegelsen, Luigi Di Maio, mener at man må få på plass en ny regjering så raskt som mulig for å roe ned finansmarkedene. Foto: Ciro Fusco / AP/NTB scanpix

  • Per Kristian Aale
    Per Kristian Aale

Dermed kan Italia muligens unngå et nyvalg som kommentatorer hevder i praksis vil bli en folkeavstemning om euroen.

De nye forhandlingene kom etter at de to partiene, Femstjernersbevegelsen (M5S) og Legaen, i helgen ga opp forsøkene på å danne regjering. Bakgrunnen var at president Sergio Mattarella la ned veto mot forslaget til finansminister. Mattarella fremholdt at han ikke kunne godkjenne den sterkt eurokritiske Paolo Savona fordi det kunne sette Italias euro-medlemskap i fare.

Presidenten må godkjenne statsministeren og alle statsråder før en ny regjering kan søke tillitsvotum i nasjonalforsamlingen.

Onsdag forhandlet de to partiene for å finne en kompromisskandidat som presidenten kunne godta.

Alle piler var røde i finansmarkedene tirsdag på grunn av regjeringskaoset i Italia. Foto: Mark Schiefelbein /AP/NTB scanpix

  • Populistene ville ha hardkjør mot EU. Da tok presidenten affære.

Børsene stupte, renten steg

Muligheten for at et nyvalg i praksis kunne bli en folkeavstemning om euroen, førte til kraftige reaksjoner i finansmarkedene tirsdag. Investorene solgte italienske statsobligasjoner i stor stil. Resultatet var at den effektive renten steg kraftig. På obligasjoner med kort løpetid så man den kraftigste økningen i den effektive renten på en dag siden man begynte å registrere dette i 1989, langt mer enn under eurokrisen i 2011 og 2012, skriver avisen La Stampa.

Når den effektive renten øker, blir det langt dyrere for Italia å refinansiere sin gigantiske statsgjeld. Det fikk M5S og Ligaen tilbake til forhandlingsbordet i et forsøk på å berolige finansmarkedene.

– Vi har flertall i nasjonalforsamlingen. Hvis vi ønsker å løse denne krisen og roe ned markedene, må vi få en regjering som har et klart mandat fra folket, sa M5S-sjef Luigi Di Maio ifølge italienske medier.

Lega-lederen Matteo Salvini argumenterte istedenfor nyvalg.

– Jo raskere vi får valg, jo raskere kan vi løse denne krisen og komme ut av kvikksanden som vi nå har havnet i, mente han, ifølge Reuters.

Lega-leder Matteo Salvini forhandler på nytt med Femstjernersbevegelsen for å danne regjering i Italia, men samtidig argumenterte han onsdag for at landet bør arrangere nyvalg så raskt som mulig. Foto: RICCARDO DALLE LUCHE / AP/NTB scanpix

Teknokratregjering legges på is

Tidligere i uken utnevnte Mattarella økonomen Carlo Cottarelli som en mulig midlertidig statsminister frem til det kunne arrangeres nyvalg. Onsdag sa imidlertid Cottarelli at han legger planene om å danne en teknokratisk regjering på is for å se hva som kan komme ut av de nye forhandlingene, melder nyhetsbyrået ANSA.

Det fikk finansmarkedene til å gjøre en u-sving i håp om at Italia skal unngå nyvalg. Etter at den italienske børsen har sunket betydelig flere dager på rad, pekte pilene oppover onsdag. Den effektive renten på italienske statsobligasjoner sank også.

Du kan også lese disse sakene om Italias nye regjering:

Carlo Cottarelli legger foreløpig planene om en teknokratisk regjering på is. Foto: Angelo Carconi / AP /NTB scanpix

Mer uro i vente?

Finansanalytikere advarer mot at vi neppe har sett slutten på uroen. Hvis det italienske euro-medlemskapet virkelig skulle bli satt på agendaen, ville det bli langt kraftigere turbulens i finansmarkedene.

– Den økningen vi har sett i effektive renter på italienske statsobligasjoner, reflekterer den politiske usikkerheten i landet. Hvis det skulle bli snakk om at Italia kunne forlate euroen, ville vi ha sett langt høyere effektiv rente, sier analytikeren Luke Hickmore til The Financial Times.

Italienske kommentatorer mener at det er svært liten risiko for at det skal skje, men de peker likevel på at den politiske usikkerheten kan koste Italia dyrt. Innen utgangen av året må Italia refinansiere 14 prosent av gjelden, og høyere rente kan slå hardt inn i statsfinansene.

Italia har knapt hatt økonomisk vekst siden 1999, og statsgjelden utgjør hele 2300 milliarder euro. Sammenlignet med brutto nasjonalprodukt (BNP) har Hellas prosentvis høyere gjeld, men i absolutte tall er Italias gjeld desidert høyest i Europa og den fjerde høyeste i verden.

Les mer om

  1. Italia
  2. Euro
  3. Folkeavstemning