Verden

De vil stille Nord-Korea til ansvar for sønnens død

– Nord-Korea er ikke et land, det er en kriminell virksomhet, sier Fred Warmbier. Sønnen hans kom ikke levende fra besøket dit.

Cindy og Fred Warmbier var til stede i USAs kongress da president Donald Trump i januar holdt sin årlige tale om rikets tilstand og der nevnte deres sak.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

– Jeg har oppfordret alle mine barn til å være nysgjerrige, så da Otto ville besøke Nord-Korea, syntes jeg det var helt greit, forteller Fred Warmbier.

Familien er tilbakeholden med å gi intervjuer, men Ottos far snakket tirsdag til omtrent 500 mennesker på Oslo Freedom Forum i en samtale med stiftelsens leder, norsk-venezuelanske Thor Halvorssen. I juni i fjor fikk han sin da dødssyke sønn hjem fra Nord-Korea. Noen dager senere måtte ekteparet Warmbier begynne begravelsesforberedelser for sin eldste sønn.

Reiseglad student

Otto Warmbier fra Cincinnati studerte økonomi ved Universitetet i Virginia. I januar 2016 skulle han på utveksling til et lærested i Hongkong. Den reiseglade og eventyrlystne 21-åringen bestemte seg for å besøke Nord-Korea på vei dit.

Amerikanske Otto Warmbier føres inn i nordkoreansk høyesterett 16. mars 2016.

Anklaget for tyveri av propagandaplakat

20 dager senere kunngjorde nordkoreanske myndigheter at Warmbier var arrestert og anklaget for en forbrytelse mot staten. I rettssaken om det angivelige tyveriet av en propagandaplakat ble det presentert bevis i form av en kornete video, fingeravtrykk og vitnemål.

USAs utenriksdepartement stilte seg skeptisk til anklagen og anførte at Nord-Korea utnytter amerikanske borgere i et spill for å oppnå fordeler.

Aldri borte fra skolen

Fred Warmbier beskriver sønnen som en entusiastisk og energisk gutt, men som var så lite interessert i materielle ting at det iblant kunne overraske omgivelsene.

– Han var en gutt som elsket å lære og alltid fikk gode karakterer. Otto hadde ikke en eneste dags fravær fra skolen, mintes Fred Warmbier.

– Nord-Korea ikke et land

Han har lite til overs for den nordkoreanske staten som han mener ofret sønnen som en bonde i et sjakkspill.

– De holdt en skueprosess av en nazi-rettssak. Nord-Korea er ikke et land. Det er en kriminell virksomhet, sa Warmbier.

Misliker språkbruk

Han misliker at vestlige regjeringer og presse aksepterer den nordkoreanske språkbruken i slike saker.

– Man kaller dem anholdte, men de er egentlig gisler. Det nordkoreanske folk er også gisler. Man sa at min sønn døde av skader han fikk i Nord-Korea, men det var regimet som ødela ham. De ødela min sønn, og vi pynter på fakta til Nord-Koreas fordel, sa Fred Warmbier.

Har anlagt sak

Thor Halvorssen spurte Warmbier hva han synes om at demokratisk valgte ledere møter Kim Jong-un.

– Her er det to spor – det diplomatiske sporet og Otto-sporet. Vi har anlagt søksmål mot Nord-Korea. Vi vil stille dem til ansvar for vår sønns død. De tror de kan ta folk, ødelegge dem og slippe ansvar. Søksmålet er vårt lille bidrag til å finne en metode for å stille dem til ansvar, sa Warmbier.

Familien Warmbier har stevnet den nordkoreanske staten for en amerikansk føderal domstol. Private innbyggere kan normalt ikke saksøke andre land, men det finnes en åpning for at familien kan innrømmes erstatning fra et fond for ofre for statsstøttet terrorisme.

Fred Warmbier snakket 3. mai på et FN-møte. Tirsdag deltok han under Oslo Freedom Forum.

Støtter diplomati

Selv om han vil stille Nord-Korea til ansvar, er han ikke imot diplomatiske samtaler.

– Jeg støtter samtalene. Mangelen på samtaler med Nord-Korea har gitt næring til – og skapt – verdens mest truende og barbariske diktatur, sa Fred Warmbier.

Han er ikke nødvendigvis sikker på at samtaler vil føre frem.

– Men i det minste vil det få dem ut av hullet sitt, sa han.

Fikk ikke snakke med sønnen

Vinteren 2016 viste nordkoreanerne Warmbier frem i følelsesladede forestillinger. Trolig ble han syk kort tid senere. Nordkoreanerne hevder at han ble rammet av botulisme – en forgiftning oftest forårsaket av mat.

Han skal ha falt i koma etter å ha tatt en sovetablett. Først i juni 2017 fikk foreldrene hjemme i Ohio høre at sønnen var syk.

– Vi fikk aldri snakke med ham mens han var i fangenskap, fortalte Fred Warmbier tirsdag i Oslo.

12. juni i fjor ble han sendt hjem til USA etter over 17 måneder i Nord-Korea. Hjemme i Ohio konkluderte legene med han hadde en omfattende hjerneskade, og 19. juni døde han hjemme hos foreldrene.

  • Historien om hvordan Otto Warmbier endte opp som fange i verdens mest isolerte land

Les mer om

  1. Nord-Korea
  2. Kim Jong-un