Verden

Presset øker for å finne Dubais forsvunne prinsesse

I to måneder har ingen hørt fra henne. Nå øker presset for å finne Dubais forsvunne prinsesse.

Bildene av Dubai-prinsessen Sheikha Latifa al-Maktoum er hentet fra en 40 minutter lang video der hun forteller sin historie. Nede til høyre: Hennes far og Dubais leder Mohammed al-Maktoum. Foto: Detained in Dubai via AP og Christopher Pike, Reuters/NTB scanpix

 • Kjetil Hanssen
  Kjetil Hanssen

24. februar rømte Sheikha Latifa al-Maktoum (32) fra Dubai. Hun er datter av landets emir og dermed en prinsesse av Dubai. I lokal presse er hun blitt fremstilt som en fallskjermhoppende våghals. Men i en video beskriver hun i stedet en tilværelse preget av undertrykkelse, tvang og fangenskap som hun vil vekk fra.

Kjørte vannscootere

Hun ble hjulpet under flukten av den finske venninnen Tiina Jauhiainen og den velstående franske eks-etterretningsoffiseren Hervé Jaubert. Venninnene rømte angivelig først med bil fra Dubai til Oman. Derfra kjørte de vannscootere til franskmannens seilbåt Nostromo. Vel om bord satte de kursen østover mot India.

Franskmannen har selv vært i juridisk klammeri med myndighetene i Dubai. Søndag 4. mars var seilbåten fem mil utenfor Goa i India da historien ble enda mer dramatisk.

Maskingeværer og lasersikter

Venninnen har fortalt sin historie i en uttalelse til den London-baserte aktivistorganisasjonen Detained in Dubai. Planen var at Sheika Latifa skulle fly fra India til USA og søke asyl. Ifølge venninnen ble planen lagt i grus i 22-tiden søndag 4. mars.

Finske Tiina Jauhiainen sier hun hjalp venninnen med det mislykkede fluktforsøket. Foto: AP/NTB scanpix

– Rundt 15 svartkledde, maskerte menn med maskingeværer og lasersikter kom om bord. En slags gass fylte båten med røyk. Det var det mest skremmende som noen gang har hendt meg. De indiske mennene hadde lasersiktene mot meg og Latifa og sa de skulle skyte og drepe meg, sier Tiina Jauhiainen i sin uttalelse.

Godkjent av Modi selv?

Ifølge den franske yachteieren deltok seks marineskip, to fly og et helikopter i raidet. Den indiske avisen Business Standard har skrevet at aksjonen var godkjent på høyeste hold – av Indias statsminister Narendra Modi – og koordinert av den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Ajit Doval.

Ifølge avisen hjalp inderne Emiratene av hensyn til landets strategiske interesser. En indisk diplomat sier til avisen at de ble fortalt at personene om bord var ettersøkt for forbrytelser.

 • To av en rekke bilder fra 2016 og 2017 som befestet prinsessens ry som en våghals:

Håndjern og bind for øynene

Prinsessen gjorde sitt syn klart overfor dem som pågrep henne.

– Latifa ropte til de indiske mennene at hun krevde politisk asyl. De dro henne vekk, og jeg hørte henne si: «Jeg vil ikke tilbake til Emiratene, bare drep meg nå.» Siden har jeg ikke sett min venninne Latifa, forteller Tiina Jauhiainen.

Ifølge beretningen ble alle om bord påsatt håndjern og bind for øynene og så fraktet tilbake til Emiratene. Der skal den finske kvinnen og den franske mannen ha blitt avhørt i to uker og tvunget til å skrive tilståelser før de ble løslatt. Tidfestelsen stemmer med en kunngjøring fra finsk UD 22. mars om at en savnet finsk borger var funnet Dubai og gjort rede for.

Radha Stirling i Detained in Dubai sammen med franske Hervé Jaubert. Foto: AP/NTB scanpix

Økt press

– Presset har økt betydelig den siste uken, sier leder Radha Stirling i Detained in Dubai til Aftenposten. Hun er den siste personen som prinsessen hadde kontakt med utenfor seilbåten før det militære raidet.

– Den siste uken er saken blitt kjent for millioner av mennesker i USA og Storbritannia. Og den er vist på TV-skjermer i Dubai ettersom landet ikke sensurerer BBC, forteller hun.

I helgen rykket også den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) ut. Organisasjonen fronter ofte sakene til mennesker litt lenger nede på rangstigen i samfunnet enn medlemmer av kongehus.

– Vi har hatt kontakt med dem siden starten, men de gjør grundig bakgrunnssjekk før de kommer med offentlige uttalelser, sier Stirling.

Hvor er hun?

Nå ber HRW De forente arabiske emirater fortelle hvor prinsessen er og klargjøre hennes juridiske stilling.

– Emiratiske myndigheter bør straks gjøre kjent hvor Sheikha Latifa er, bekrefte hennes juridiske stilling og tillate henne å ha kontakt med verden utenfor. Hvis hun er anholdt, må hun få alle rettigheter anholdte skal ha, inkludert å få fremme sin sak for en uavhengig dommer, sier Sarah Leah Witson, Midtøsten-sjef i HRW.

Organisasjonen har tidligere kritisert De forente arabiske emirater for såkalte «tvungne forsvinninger» – personer som blir anholdt i all hemmelighet.

Kommenterer ikke

Myndighetene i Dubai har ifølge Stirling sagt at de av juridiske årsaker ikke kan kommentere saken. De har likevel ifølge BBC fremholdt at de som hevder prinsessen er forsvunnet, har kriminelt rulleblad.

Aftenposten har mandag vært i kontakt med Emiratenes ambassade i Oslo, men ikke fått en kommentar til saken.

Les mer om

 1. Dubai
 2. De forente arabiske emirater
 3. Midtøsten

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik kan Iran-konflikten gå fra småtrefninger til storkrig

 2. VERDEN
  Publisert:

  Søreide oppfordrer til nedtrapping i Midtøsten

 3. VERDEN
  Publisert:

  Rabbiner kritisk til Trumps flytting av ambassaden, men tror likevel på fred

 4. VERDEN
  Publisert:

  Trump får torg i Jerusalem oppkalt etter seg, mandag flytter ambassaden

 5. VERDEN
  Publisert:

  Fem år med egg- og tomatkasting kan være over i Libanon

 6. VERDEN
  Publisert:

  Hjelpen fra andre arabiske land er minimal. Her er årsakene til at palestinerne står stadig mer alene.