Verden

USA stiller tolv harde krav til Iran, hvis ikke kommer «historiens strengeste sanksjoner»

Det melder utenriksminister Mike Pompeo.

Utenriksminister Mike Pompeo la fram tolv krav til Iran da han talte i den konservative politiske tankesmia Heritage Foundation i Washington mandag. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
  • og NTB

– Lederne i Teheran skal ikke være i tvil om at vi mener alvor, sa Pompeo i en tale hos konservative Heritage Foundation mandag.

Men mange av kravene er så strenge at Iran høyst sannsynlig ikke engang vil vurdere å innfri dem, påpeker nyhetsbyrået AP. USA krever blant annet at iranerne må stanse anriking av uran og gi uforbeholden tilgang til alle anlegg i hele landet.

I tillegg må Iran trekke alle styrker ut av Syria, samt stanse støtte til den libanesiske Hizbollah-bevegelsen og opprørere i Jemen.

President Donald Trump trakk USA fra den internasjonale avtalen fra 2015, til kraftige protester fra verdenssamfunnet.

Advarer USAs venner

Pompeo sier han forstår at Trumps beslutning vil føre til økonomiske problemer for flere av USAs venner. Han advarer samtidig om at USA vil gjøre alvor av truslene om å straffe europeiske selskaper som fortsetter å handle med Iran – slik atomavtalen tillater, men som vil være i strid med nye amerikanske sanksjoner.

Avtalen med stormaktene ga Iran sanksjonslette i bytte mot inngripende innsyn i landets atomprogram. I henhold til avtalen fikk iranerne anrike uran under strenge begrensninger, til fredelige formål som kjernekraft og forskning.

  • Les også: USA og Kina enige om å sette handelskrig på vent

Inspeksjoner

Iran har siden avtalen trådte i kraft, vært underlagt et knallhardt inspeksjonsregime fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som gang på gang har slått fast at iranerne holder sin del av avtalen.

Pompeo krever nå at Iran må legge fram all informasjon om tidligere forsøk på å utvikle atomvåpen, et tema som IAEA alt har erklært som en avsluttet sak.

Trump trosset sine allierte i Frankrike, Storbritannia og Tyskland, som sammen med Russland og Kina har sagt at de vil bevare avtalen med Iran.

«Bare begynnelsen»

Flere utenlandske selskaper har innstilt driften i Iran mens de avventer resultatet av samtalene mellom EU og Iran om å berge atomavtalen.

– Jeg vet at våre allierte i Europa kanskje kommer til å prøve å beholde den gamle atomavtalen med Teheran. Det er deres beslutning, sa Pompeo og la til:

– De vet hvor vi står.

Da Trump trakk USA fra avtalen, kunngjorde han at sanksjonene mot Iran vil bli gjeninnført i løpet av de kommende månedene.

– Det iranske regimet skal vite at dette er bare begynnelsen, sa Pompeo.

USA krever også blant annet at Iran løslater alle amerikanske borgere som enten er savnet i Iran, eller som er fengslet på grunn av «falske anklager».

Lokkemidler

Dersom Iran innfrir de tolv kravene, skal USA fjerne alle sanksjoner, gjenopprette alle diplomatiske og forretningsmessige forbindelser, samt støtte en modernisering av landets økonomi, ifølge Pompeo.

Hvis iranerne ikke gjør som USA sier, vil de ifølge ham bli møtt med et økonomisk press som mangler sidestykke.

– Disse vil ende opp med å bli historiens kraftigste sanksjoner, sa Pompeo i mandagens tale, som er hans første store politiske tale siden han tok over ledelsen i utenriksdepartementet i Washington.

Les mer om

  1. Iran
  2. USA
  3. Donald Trump
  4. Internasjonal politikk