Tyskland ber Daimler tilbakekalle 774.000 biler i Europa

Daimler må tilbakekalle totalt 774.000 kjøretøy i Europa på grunn av programvare som legger opp til utslippsjuks, opplyser regjeringen i Berlin.

Tyske myndigheter krever at Daimler tilbakekaller 774.000 Mercedes-Benz-biler.

Programvaren skal være laget for å skjule høye nivåer av skadelige utslipp under testing. Slik teknologi var sentralt i dieselskandalen i 2015. Da innrømmet verdens største bilprodusent, tyske Volkswagen, å ha installert slik programvare i 11 millioner dieselbiler.

Det var Tysklands samferdselsminister Andreas Scheuer som opplyste om tilbakekallingsordren etter et møte med Daimler-sjef Dieter Zetsche mandag.

238.000 av kjøretøyene fra Mercedes-Benz' morselskap tilbakekalles i Tyskland, de øvrige i andre europeiske land.

Kjøretøyene kunne unnslippe utslippskrav

Det dreier seg i hovedsak om Mercedes-Benz' Vito-varebiler og dieseldrevne utgaver av GLC 4x4 og C-klasse sedaner, opplyser transportministeren.

Daimler-sjef Dieter Zetsche ankom samferdselsdepartementet i Berlin mandag etter å ha blitt innkalt til møte av statsråd Andreas Scheuer.

Scheuer hadde kalt Dieter Zetsche inn til møtet etter at tyske transportmyndigheter i forrige måned avdekket at Daimler hadde brukt teknologi som gjorde at Vito-varebilene kunne skru av eller skru ned utslippskontrollene. På denne måten kunne kjøretøyene unnslippe utslippskrav. Regjeringen ga Daimler i slutten av mai to uker på seg til å opplyse om omfanget av teknologien for utslippsjuks i sine kjøretøyer.

– Daimler sier at programmene i motorenes kontrollprogramvare, som de føderale myndighetene har funnet feil ved, skal fjernes snarest mulig og i gjennomsiktig samarbeid med myndighetene, sier transportministeren.