Verden

Malala Yousafzai (17) får Nobels fredspris

Hun deler prisen med den indiske menneskerettsaktivisten Kailash Satyarthi.

 • Mona W. Claussen
  Mona W. Claussen
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Klokken 11 fredag ble det klart: Pakistanske Malala Yousafzai tildeles Nobels fredspris for 2014.

Malala Yousafzai befant seg på skolen i Birmingham da det ble kjent at hun er årets fredsprisvinner.

– Malala er på skolen som normalt i dag, sier en talskvinne.

17-åringen skal senere på dagen holde pressekonferanse i skolens bibliotek. Den skal ifølge kilder Aftenposten har holdes norsk tid kl 17.30.

Malala deler prisen med Kailash Satyarthi, som er indisk menneskerettighetsforkjemper og president i Global Campaign for Education. Han kjemper mot barnearbeid og for barns rett til å gå på skole.

Slik begrunner nobelkomiteen tildelingen:

— De får prisen for sitt arbeid for at barn skal få gå på skole. Det er en forutsetning for fredelig utvikling globalt at barns rettigheter respekteres.

Malala: - Jeg tror de har begynt å angre

Malala Yousafzai ble internasjonalt kjent gjennom bloggen sin, i 2009. Hun argumenterte for at jenter skal få gå på skole. Tre år senere ble hun skutt i hodet. Taliban tok ansvar for angrepet. Hun overlevde og har fortsatt kampen. I fjor talte hun i FN - se talen her.

- Jeg tror de har begynt å angre på at de skjøt meg, sa Malala Yousafzai da Amagasinet møtte henne i New York i fjor høst.

 • Malala Yousafzai krever at Pakistan utarbeider en plan som gjør det mulig for alle barn å gå på skole.
 • Hun krever at alle land forbyr diskriminering av jenter.
 • Tredje krav er rettet mot internasjonale organisasjoner. De må jobbe for at de 61 millioner barn i verden som ikke har skolegang i dag, får det innen utgangen av 2015.
  Dette sier komiteen i sin begrunnelse for tildelingen:

— Malala Yousafzay har, tross sin unge alder, allerede i flere år kjempet for jenters rett til utdannelse og har ved sitt eksempel vist at også barn og unge kan bidra til å bedre sin egen situasjon. Hun har gjort dette under de mest farefulle omstendigheter. Gjennom sin heltemodige kamp er hun blitt en ledende stemme for jenters rett til utdannelse.

Se video: - Igjen så overrasker komiteen

Kjemper mot barnearbeid

Den andre prisvinneren, indiske Kailash Satyarthi, er mannen bak Rugmark, nå kjent som Goodweave, som arbeider mot barnearbeid i teppeindustrien.

— Han er en mann som har stått fremst i arbeidet mot barnearbeid i årevis, sier nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Satyarthis argumenter om at barnearbeid fører til fattigdom, sosiale problemer og mer analfabetisme hos barn, har fått stor anerkjennelse.

Les mer om Satyarthi her

Dette sier Jagland om Satyarthi:

— Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter.

Satyarthis organisasjon Bachpan Bachao Andolan har så lagt befridd over 80.000 barn fra forskjellige former for tvang og arbeidsslaveri. De har og sørget for at flere av disse barna har fått gå på skole, og blitt rehabiliert inn i samfunnet, ifølge Wikipedia.

Nobel-fokus på fattige barn

Med denne tildelingen vil nobelkomiteen rette fokus mot verdens fattige barn.

Jagland sier dette:

— Barn skal gå på skole, ikke utnyttes for økonomiske formål. I verdens fattige land er 60 prosent av befolkningen i dag under 25 år. Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barn og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner.

Brorskap

Jagland poengterte videre at det er en hindu og en muslim som nå får prisen.

— En inder og en pakistaner møtes i en felles kamp for utdanning og mot ekstremisme, sier Jagland.

— Mange andre personer og institusjoner i det internasjonale samfunn har også bidratt. Det er beregnet at det i dag finnes 168 millioner barnearbeidere rundt om i verden. I 2000 var tallet 78 millioner høyere. Verden er kommet nærmere målet om avskaffelse av barnearbeid. Kampen mot undertrykkelse og for barn og unges rettigheter bidrar til realiseringen av det «brorskap mellom nasjonene» som Alfred Nobel omtaler i sitt testamente som et av kriteriene for Nobels fredspris.

Les også

 1. «Jeg er ikke redd for å dø»

 2. «Malala er for god for fredsprisen»

 3. Malala får pris i Oslo

Malala Yousafzai protesterte mot at pakistanske jenter ikke får gå på skole. Etter at hun overlevde Talibans angrep, er hun blitt kjent i hele verden, og kampen er utvidet til å omfatte alle barns rett til utdannelse.