Denne mannen skal sikre Trump-seier i 2020. Til våren kommer han til Norge.

Jobben som Trumps valgkampsjef kan være farlig for både karrièren og et liv i frihet. Nå er Brad Parscale (42) utpekt til å styre Trump-skuten til gjenvalg om tre år.

Brad Parscale fikk 370 millioner kroner av Donald Trump til å drive digital valgkamp i 2016. Nå er han utnevnt som Trumps nye valgkampsjef – nesten tre år før 2020-valget.

Som digitaldirektør for Trump-kampanjen i 2016 var Brad Parscale en sentral årsak til at eiendomsmagnaten og milliardæren endte opp som USAs 45. president.

Trump ble såpass begeistret for den 2,07 meter høye Kansas-mannen at han nå har utpekt ham til å lede arbeidet med å sikre gjenvalg i 2020.

– Brad hadde en tilnærming til 2016-valgkampen som gikk ut på å benytte seg av teknologi og data på en disiplinert måte. Hans lederskap og ekspertise vil bidra til å gjøre dette til den beste kampanjen i klassen, sier Trump-rådgiver og -svigersønn Jared Kushner i en kommentar.

Kushner og Parscale har vært nære venner i en årrekke.

Aftenposten skrev om Brad Parscale noen dager før presidentvalget i 2016.

Besøker Bergen i mai

Det er fortsatt over 900 dager til det neste amerikanske presidentvalget. Parscale rekker derfor også å ta turen innom Nordiske Mediedager i Bergen i begynnelsen av mai.

– Vi inviterte ham etter å ha hørt ham snakke om digital valgkampstrategi på en konferanse i Lisboa i november. Han har et unikt innblikk i hvordan en moderne valgkamp fungerer, sier festivalsjef Guri Heftye.

Hun er naturligvis fornøyd med å ha booket ham før han fikk i oppdrag å lede Trumps neste valgkamp.

– Ja, dette var jo stang inn. Vi gleder oss veldig til å få ham som gjest, sier hun.

– Satte ny standard for digitale virkemidler i valgkampen

42-åringen ble opprinnelig hyret inn av Trump-familien for å hjelpe til med å utforme nettsider for ulike Trump-selskaper. Han var en del av valgkampen fra første stund.

Brad Parscale har lenge vært en betrodd del av Donald Trumps indre krets. Her er Parscale og presidenten i Trump Tower i New York.

I 2016-valgkampen ble selskapet hans, Parscale-Giles, betalt 370 millioner kroner av Trump-kampanjen for å nå ut til velgerne via digitale plattformer.

– Vår største utgiftspost er utvilsomt Facebook, sa Parscale til Aftenposten like før valget.

Parscale benyttet seg blant annet mye av såkalt mikromålretting, der budskapene ble tilpasset små velgergrupper snarere enn å sende de samme meldingene til alle potensielle velgere.

– Parscales «digital først»-tilnærming skapte en helt ny standard for hvordan kampanjer kan drives på en mer økonomisk og mer effektiv måte, skriver nettstedet Wired i en artikkel om 42-åringen tirsdag.

Men digitalarbeidet har også skapt en rekke spørsmål om Parscales arbeidsmetoder.

Han er også blitt intervjuet flere ganger i forbindelse med de ulike etterforskningene knyttet til Russlands forsøk på å påvirke det amerikanske presidentvalget – noe som blant annet ble gjort ved å ta i bruk sosiale medier.

Trumps tre tidligere valgkampsjefer: Paul Manafort, Steve Bannon og Corey Lewandowski.

Usikker jobb som valgkampsjef

Jobben som valgkampsjef blir langt mer omfattende enn hva Parscale gjorde i 2016-valgkampen. Den kan også utsette ham for stor risiko.

Det har nemlig gått svært dårlig for to av de tre valgkampsjefene Trump benyttet seg av i den forrige valgkampen:

  • Paul Manafort var valgkampsjef fra juni til august 2016. Han er nå tiltalt for over 40 lovbrudd i forbindelse med ulike svindel- og hvitvaskingsprosjekter. Tiltalene er tatt ut av Robert Mueller, spesialetterforskeren som gransker Russlands innblanding i 2016-valget, men foreløpig er det uklart om noen av tiltalepunktene rammer Trump-kampanjen direkte.
  • Steve Bannon, som ledet valgkampen fra august 2016 frem til valget, fikk en mektig rolle som seniorrådgiver i Trump-administrasjonen. Men han kom på kant med flere personer i Trumps indre krets og ble sparket i august i fjor. I januar mistet han også jobben som redaktør for det høyrepopulistiske nettstedet Breitbart etter at han kom med en rekke kontroversielle uttalelser i boken Fire and Fury.
  • Corey Lewandowski var Trumps første valgkampsjef og satt i jobben fra juni 2015 til juni 2016. Han ble i valgkampen anklaget for å ha gått til fysisk angrep på en kvinnelig journalist. I november anklaget en kvinnelig Trump-tilhenger ham for å ha klappet henne gjentatte ganger på baken selv om hun ba ham om å slutte. Lewandowski er fortsatt en betrodd rådgiver for Donald Trump, ifølge nettstedet Axios.

Registrerte seg som kandidat allerede i januar i fjor

Det er uvanlig for en amerikansk politiker å kunngjøre en valgkampsjef på et så tidlig tidspunkt. Men Trump har for vane å bryte med politiske tradisjoner.

Han registrerte seg som presidentkandidat for 2020 allerede samme dag som han flyttet inn i Det hvite hus i januar 2017, og han har gjennomført en rekke valgkamparrangementer foran store forsamlinger av tilhengere i løpet av de 13 månedene som er gått siden han ble president.

For å vinne må han trolig gjøre noe med populariteten sin. Et gjennomsnitt av meningsmålingene det siste halvåret viser at mellom 35 og 40 prosent av USAs befolkning mener at han gjør en god jobb.

Det er fortsatt over to år til vi vet hvilken motkandidat Trump får ved valget. Innen den tid vil Brad Parscale ha kommet svært godt i gang med jobben som valgkampsjef.