Verden

Oppslutningen til Republikanerne stuper i hvert spesialvalg. I dag er det en ny test for Trump.

Spesialvalget i Pennsylvania er en ny test på om republikanernes nedgang under Trump fortsetter.

Donald Trump reiste i helgen til Pennsylvania for å drive valgkamp for den republikanske kandidaten Rick Saccone.
  • Tarjei Kramviken

Det ligger an til å bli jevnt i spesialvalget i det 18. kongressdistriktet i Philadelphia tirsdag. Der står republikaneren Rick Saccone mot demokraten Conor Lamb.

Det politiske nettstedet RealClearPolitics mener valget kan gå begge veier og kaller det et «toss up» – myntkast – basert på de relativt få meningsmålingene som er tatt.

Dersom målingene stemmer, vil det bety at republikanerne har gått kraftig tilbake i valgkretsen, selv om Saccone skulle vinne. Distriktet har nemlig i lang tid vært tungt dominert av partiets kandidater.

Conor Lamb er den første demokraten som har stilt til valg i den republikanske bastionen

I de to foregående valgene, i 2014 og 2016, hadde ikke engang republikaneren Timothy F. Murphy noen demokratisk motkandidat. Resultatet var uansett gitt på forhånd.

I valget før det, i 2012, vant republikanerne med en margin på 28 prosentpoeng. Under presidentvalget i 2016 vant Trump overlegent foran Hillary Clinton med 20 prosentpoeng. I 2012 vant Mitt Romney med 17 prosentpoeng.

Nå viser én måling at demokratene ligger an til å vinne en knepen seier, mens andre målinger gir Saccone en ledelse på mellom 3 og 12 prosentpoeng. Det gir et gjennomsnitt på 46–46, ifølge FiveThirtyEight. Statistikknettstedet påpeker samtidig at målingene er svært usikre.

  • USA er et land i kraftig endring. Les om hvordan de «gamle» kjedene frykter nå butikkdøden. Nå gjør de seg større, sterkere og smartere.

Erstatter skandalepolitiker i forsvinnende distrikt

Tim Murphy trakk seg fra Kongressen i fjor. Det skjedde etter at det ble avslørt at han hadde vært utro og så forsøkt å overtale sin elskerinne til å ta abort. Utad var Murphy en sterk abortmotstander.

I tillegg ville Representantenes hus’ etikkomité etterforske ham på grunn av klager på et elendig arbeidsmiljø på hans kontoret hans.

Vinneren av tirsdagens spesialvalg vil representere distriktet frem til kongressvalget i november i år. Før det vil valgkretsene bli tegnet opp på nytt, og distriktet vil ikke lenger eksistere i sin nåværende form.

Viser at Trump trekker ned partiet, mener analytikere

Den anerkjente statistikeren Nate Silver fra nettstedet FiveThirtyEight mener meningsmålingene for Pennsylvanias 18. distrikt ikke er positiv lesning for Trump:

«Det faktum at PA-18 er i spill, er et veldig dårlig tegn for republikanere», skriver han på Twitter.

«Dette er et [republikansk] kongressdistrikt som bør bli vunnet av en gjennomsnittlig republikaner. Men dagens politiske landskap er mye verre enn ‘normalt’ for Republikanerne. Det er ikke på grunn av Saccone eller Lamb, men på grunn av Trump», skriver den politiske analytikeren Amy Walter i Cook Political Report til Axios.

Pennsylvanias 18. kongressdistrikt er prototypen på Trump-land, med mange hvite velgere fra en industriarbeidertung middelklasse.

Bekrefter valget tendensen?

Dersom målingene stemmer, og republikanerne går kraftig tilbake, gir det demokratene grunn for optimisme i mellomvalget i november i år. Da er samtlige seter i Representantenes hus og en tredjedel av Senatet på valg I dag kontrollerer Republikanerne begge kamrene i Kongressen.

I alt er det blitt gjennomført seks spesialvalg der de to store partiene har kjempet mot hverandre, etter at Trump vant presidentvalget i 2016.

Fem representanter og én senator er valgt. Selv om Demokratene bare har vunnet en av dem, spesialvalget om å bli senator fra Alabama, har republikanerne gått kraftig tilbake i alle valgene:

Nedgangen har vært på mellom 10,1 og hele 29,6 prosentpoeng, viser resultatene fra de seks valgene.

Upopulær president

Trump er mer upopulær enn noen president de siste fire tiårene årene på dette tidspunktet i regjeringstiden, viser en sammenstilling av data fra FiveThirtyEight.

Kun 40,7 prosent av amerikanerne mener presidenten gjør en god jobb, viser gjennomsnittet av de mest anerkjente målingene.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump