Verden

Kilder: Opprørere forhandler om evakuering fra Øst-Ghouta

Opprørerne i den beleirede enklaven Øst-Ghouta forhandler nå med det syriske regimet om evakuering, ifølge kilder.

En gutt går gjennom et utbombet nabolag i Øst-Ghouta 8. mars. Foto: BASSAM KHABIEH / X03669

 • NTB

Utsendinger fra opprørskontrollerte Hammuriyeh møtte lørdag representanter for president Bashar al-Assads regime, for å diskutere evakuering fra området der regjeringsstyrkene er på frammarsj. Det opplyser en av dem som deltok i samtalene, under forutsetning av å få være anonym.

– Komiteen diskterte et forslag som garanterer at sivile og opprørere som ønsker å dra fra Hammuriyeh til andre opprørskontrollerte områder, får anledning til dette, sier kilden.

Planen er at de som ønsker, kan bli busset til opprørskontrollerte områder i Daraa-provinsen i sør eller Idlib-provinsen i nordvest.

SOHR bekrefter

– Komiteen møtes søndag for å fatte en beslutning og for informere regimet. Dersom det ikke blir enighet, vil de militære operasjonene i Ghouta gjenopptas, inkludert i Hammuriyeh, sier utsendingen.

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) bekrefter at det søndag pågikk forhandlinger om evakuering fra de opprørskontrollerte områdene av Øst-Ghouta.

– En beslutning kan når som helst komme når det gjelder Hammuriyeh, Jisreen og Saqba, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Flere opprørsgrupper har et nærvær i Øst-Ghouta, og en av de største er salafistgruppen Jaish al-Islam (bildet). Dette bildet sendte gruppen selv ut 20. februar. Foto: AP / NTB scanpix

Opprørere benekter

Hammuriyeh kontrolleres av opprørsgruppen Faylaq al-Rahman, som på sin side nekter for at det forhandles om evakuering.

– Det pågår verken direkte eller indirekte forhandlinger med den russiske fienden eller deres allierte, sier opprørernes talsmann Wael Alwan.

Les også

Aftenposten mener: En trist 7-årsmarkering

– Ingen er autorisert til å forhandle på vegne av Ghoutas revolusjonære, institusjoner eller Den frie syriske hær (FSA), sier han.

Syriske regjeringsstyrker har tidligere i krigen inngått lignende avtaler om evakuering fra områder der opprørerne er i ferd med å bli nedkjempet.

På vei

Før helga ble det kjent at en gruppe opprørere fra Tahrir al-Sham var i ferd med å forlate Øst-Ghouta for å bli transportert til Idlib-provinsen.

Tahrir al-Sham er en drøyt ett år gammel allianse av flere islamistiske opprørsgrupper og består for det meste av tidligere medlemmer av Nusrafronten, al-Qaidas forlengede arm i Syria.

Gruppen har et sterkt nærvær i Idlib-provinsen, men har vært blant de mindre opprørsfraksjonene i Øst-Ghouta.

Kriger mot hverandre

Faylaq al-Rahman er en av de største opprørsgruppene i Øst-Ghouta og ledes av Abdul al-Nasr Shamir, en kaptein som hoppet av fra den syriske regjeringshæren i 2012.

Gruppen ble tidligere betegnet som moderate av USA og skal også ha mottatt panservernraketter og andre våpen fra amerikanerne.

Faylaq al-Rahman ligger i krig med den andre store opprørsgruppen i enklaven, Jaish al-Islam, som står på terrorlisten til Russland, Syria, Iran og Egypt, og som også ble omtalt som terrorister av USAs daværende utenriksminister John Kerry i 2016.

 1. Les også

  SOHR: Over 900 sivile drept i Øst-Ghouta

 2. Les også

  Disse kartene viser Assads taktikk mot opprørerne. Det var slik regimet vant slaget om Aleppo.

 3. Les også

  Røde Kors: Nødhjelpskolonne til Øst-Ghouta utsatt

Les mer om

 1. Syriakrigen
 2. Syria
 3. Damaskus

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Øst-Ghoutas innbyggere venter på våpenhvilen

 2. VERDEN

  Nye flyangrep mot Øst-Ghouta

 3. VERDEN

  190 sivile skal være drept etter flyangrep: – Hvorfor tier verden? Dette er ikke en film, det er virkelighet

 4. VERDEN

  SOHR: 25 drept i syriske og russiske angrep i Øst-Ghouta

 5. VERDEN

  Dødstallet stiger etter eksplosjon i ammunisjonslager

 6. VERDEN

  Øst-Ghoutas siste opprørsgruppe forlater sin tidligere bastion