Verden

- Vi må lære av måten Norge taklet tragedien på Utøya

PARIS (Aftenposten): Flere tusen franskmenn samlet seg i kveld på Place de la République for å hylle landsmennene som brutalt mistet livet dagen før.

De fire vennene tilbrakte kvelden på Place de la République for å vise sin støtte til menneskene som ble brutalt drept i og utenfor lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Fra venstre byplanlegger Celine Afchain (24), politisk rådgiver i sosialistpartiet Aurelie Rida (28), utdanningsmedarbeider Paul Mehu (28), og student Manon Bordes (23).
  • Henrik Arneberg

Felles for dem alle, er at de ønsker å vise sin støtte til de 12 menneskene som ble drept i og utenfor lokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris.

Markeringen startet stille, etterfulgt av sang, trampeklapp og dueslipp. Like før klokken 19 ble hvite duer sluppet opp mot himmelen fra plassen. Klokken 20.00 ble Eiffeltårnets lys slukket.

Eiffeltårnets lys ble slukket mot terror klokken 20.00 torsdag kveld.

— I mengden hadde noen satt sammen telys som formet bokstavene "Charlie". Mellom mange av lysene er det lagt roser. Øverst ved monumentet på plassen står det flere mennesker som roper «Charlie er ikke død». Andre synger den franske nasjonalsangen, Marseillaisen, forteller Aftenposten korrespondent, Ingeborg Moe - som er på plassen nå i kveld.

Som dagen i forveien, hadde folk med seg penner som de løftet i været.

- Må lære av Utøya

En vennegjeng, alle bærende på stearinlys, sier til Aftenposten at de er spente på reaksjonene i etterkant av den grusomme hendelsen.

— Det er viktig for oss å vise støtte til et Frankrike der vi lever i frihet. Vi vil fortsette å leve slik, sier Aurelie Rida (28). Hun er rådgiver i Sosialistpartiet , og var svært preget av situasjonen i Norge 22. juli 2011.

— Vi håper Frankrikes innbyggere svarer terroristene slik man gjorde i Norge. Vi må lære av av måten Norge taklet tragedien på Utøya, sier hun.

Venninnen Celine Afchain er enig.

— Vi må bekjempe terrorisme ved å leve sammen, sier hun.

Historiestudent Arnaud Genthier (23).

— Friheten koster

Historiestudenten Arnaud Genthier (23) var også på Place de la République torsdag kveld. Han forteller at han aldri har kjøpt bladet, men føler behov for å møte opp å vise sin støtte.

— Jeg er her for å støtte demokratiet, og i solidaritet med den frie presse. Vi må beskytte friheten og ytringsfriehten. Gjennom gårsdagens hendelser har vi sett at disse tingene koster, sier han til Aftenposten.

Det er fortsatt satt opp politisperringer utenfor redaksjonslokalene der Charlie Hebdo holder hus.

— Utenfor åstedet kommer det hele tiden nye mennesker til. Mange har med seg roser som legges ned langs sperringene. I tillegg har mange med seg bilder av karikaturtegnerne, sier Moe.

Politi ved inngangen til boligkomplekset i Gennevilliers nordvest i Paris, der Chérif Kouachi, en av de mistenkte for angrepet på Charlie Hebdo, skal ha bodd de siste årene.

Fortsatt på frifot

Antiterrorpoliti gjennomsøkte torsdag kveld landsbyer ved en skog nordøst for Paris i jakten på de to brødrene som er etterlyst for angrepet mot redaksjonen.

Utstyrt med hjelmer og masker gjennomførte rundt 20 politimenn dør-til-dør-aksjoner i landsbyen Corcy rundt ni mil nordøst for Paris.

Stedet ligger bare noen få kilometer fra en bensinstasjon hvor politikilder sier at de to brødrene Chérif (32) og Said Kouachi (34) ble sett iført finlandshetter.

I landsbyen Longpont, nord for Corcy, pågikk det også søk i terrenget. Ifølge flere franske medier er det funnet en bil, som politiet mener tilhører de to etterlyste brødrene, i skogen ved landsbyen.

— Vi har ikke funnet dem, sier en tjenestemann for innenriksdepartementet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

— Det har bare vært noen vitneobservasjoner, så vi sjekker dette, legger tjenestemannen til.

Les også

  1. Over 88000 politi- og militære deltar i jakten på terroristene

  2. Front National skaper strid om nasjonal mønstring mot terror

  3. Michelet ville aldri ha trykket karikaturtegningene

  4. - Charlie Hebdo var Al-Qaidas drømmemål