Peter Madsen i retten: Løy av hensyn til Kim Walls pårørende

KØBENHAVN (Aftenposten): Peter Madsen (47) satt torsdag ettermiddag i vitneboksen og ble eksaminert av aktor i drapssaken. Han forklarte at Kim Wall (30) døde av kullosforgiftning.

Peter Madsen utenfor ubåten sin i 2008, året da den ble sjøsatt.
  • Hans O. Torgersen

– Jeg nekter meg skyldig i forsettlig drap på Kim Wall, var det første Madsen ytret da aktor startet eksaminasjonen av tiltalte.

Aktor spurte videre om hvorfor Madsen i flere måneder løy om det som hadde skjedd med Kim Wall om bord på ubåten hans, U3 Nautilus.

– Jeg interesser meg ikke for mye annet enn Kim Walls pårørende. Det som vil bli fortalt senere i dag, er en grov fortelling som jeg ikke ønsket å dele med noen.

– Er det av hensyn til Kim Walls pårørende du har løyet?

– Ja. Jeg har gjort det fordi jeg ikke ønsket å dele med verden på hvilken forferdelig måte Kim Wall døde. Spesielt ønsket jeg ikke å dele det med hennes pårørende.

Eksaminasjonen av Peter Madsen fortsatte hele ettermiddagen, tidvis i et så høyt tempo at dommeren måtte bryte inn og tiltalte senke tempoet.

Madsen henvendte seg mange ganger direkte til aktor, politiadvokat Jakob Buch-Jepsen, og kalte ham med fornavn. Seg selv omtalte han noen ganger i tredje person.

– Jeg vet godt at du vil at jeg skal være på en bestemt måte, men jeg kan ikke alltid oppfylle dine ønsker, sa Madsen som reaksjon på ett av aktors spørsmål.

I sin første forklaring til politiet kort tid etter at han ble reddet i land, fortalte Madsen ikke at Kim Wall var død, men i stedet en løgnhistorie om at han hadde satt henne i land på Refshaleøen utenfor København sentrum. Dette var den første av flere forklaringer.

Planla en kort tur

– Den natt skjedde en katastrofe hvor det forferdelige utfallet er at vi ikke har Kim Wall her mere. En bitte liten bivirkning av det er at mitt liv ikke lenger er hva det var, og det er jeg lei meg for.

Madsen fortalte at planen var at han skulle ha med Wall på en ganske kort tur.

– Vi skulle dykke ned og så opp igjen, helst i solnedgangen. Meningen var at Kim skulle være tilbake hos vennene sine utpå kvelden.

På radarplott fra området ser man at ubåten forsvinner fra overflaten 10. august klokken 20.43 og kommer opp igjen 23.05. Da var Kim Wall fortsatt i live, sier Madsen.

Den videre forklaringen fra den drapstiltalte oppfinneren er at han ikke kunne seile Wall inn igjen til København fordi det begynte å bli mørkt. Ubåten hadde ikke lanterner og han hadde ikke med noen hjelpemidler for navigasjon.

– Døde av kullosforgiftning

Madsen forklarte at han skulle lade opp ubåtens batterier med hjelpemotoren, samtidig som han hadde startet hovedmotoren og aggregatet for å fylle ballasttankene med luft.

Ifølge Madsen gjorde han flere feil. Én feil førte til at det kom eksos fra hovedmotoren inn i ubåten.

Madsen forklarte at han gikk opp på fordekket for å gjøre klar ubåtens dybderor før dykking. Han lukket luken etter seg, men da han skulle ned i ubåten igjen, hadde det oppstått undertrykk som gjorde at han ikke klarte å få opp luken.

– Jeg hører Kim rope der nede fra. Jeg vet ikke da at det er et eksosproblem, jeg tror bare at luken er sugd fast.

– Fant Kim livløs

Aktor gikk frem og tilbake med armene i kors mens han eksaminerte tiltalte om dette. Madsen satt fremoverlent i sin sorte t-skjorte.

– På et tidspunkt stanser marerittet ved at først den ene så den andre motor stopper, forklarte Madsen.

Dette førte til at lufttrykket utjevnet seg og han kunne åpne luken og gå ned i ubåten. Det var da han kjente eksoslukten.

- Jeg finner Kim liggende livløs. Jeg prøver å vekke henne, men jeg merker at jeg ikke kan være der nede veldilg lenge, det er en meget høy konsentrasjon av eksos.

– Du konstaterer at hun er død?

– Jeg forsøker å få liv i henne, jeg har fingrene på halspulsåren og kan ikke kjenne noe.

– Forsøker du å få henne ut i frisk luft?

– Det kan jeg ikke. Jeg kan ikke være der nede. Da ville dere fått en situasjon med en ubåt som driver i land med to onkomne personer om bord. Jacob, jeg vet godt at du er aktor og mener det er noe annet som har skjedd.

– Hvorfor parterte du henne?

Intensiteten i eksamineringen av Madsen steg flere ganger, blant annet da aktor kom inn på seksuelle forhold.

– Gjorde du noe seksuelt med deg selv?

– Jacob, dette er ikke noen situasjon der man tenker på det. Det er ikke noe erotisk i det. La meg minne om at Kim på det her tidspunktet er død.

Madsen forklarte at han gjorde flere forgjeves forsøk på å få den livløse Kim Wall opp på dekk for å kaste henne over bord. I stedet endte det med at han parterte henne.

– Hvorfor parterte du Kim Wall? Kan du fortelle meg det? Er det en interesse du har?

– Du spør om det er opphissende, Jacob, det er helt forferdelig!

– Jeg har ikke spurt om det. Hvordan kan du over hode komme på den tanken om å partere henne?

Aktor konfronterer tiltalte med alle de gangene han har søkt etter videoer på nett med ulike typer svært voldsomt innhold. Natt til 10. august skal tiltalte ha sett en video der en kvinne blir drept ved å få halsen skåret over.

– Jeg hadde et kjennskap til fysiolog og historisk kirurgi, der man amputerte armer og ben for å redde liv. Da tenkte jeg at «jeg kan få henne over bord».

– Ble du seksuelt opphisset av dette?

– Nei, men jeg er bekymret for deg når du spør.