Verden

Zuma stilles for retten anklaget for korrupsjon

Sør-Afrikas tidligere president Jacob Zuma blir tiltalt for korrupsjon, opplyser landets påtalemyndighet. Også en fransk våpenprodusent blir tiltalt.

Sør-Afrikas tidligere president, Jacob Zuma, må svare i retten for 18 tilfeller av korrupsjon.
Ekspresident Jacob Zuma skal tiltales for korrupsjon, ifølge sørafrikansk påtalemyndighet. Foto: Themba Hadebe / AP / NTB scanpix

Anklagene omfatter 16 tiltalepunkter. Ifølge påtalemyndigheten er det snakk om hele 700 tilfeller av korrupsjon, hvitvasking av penger og utpressing i forbindelse med store våpenkjøp på 1990-tallet.

– Etter å ha vurdert saken, er det gode utsikter til at vi vil lykkes med en rettssak mot Zuma, sa påtaleansvarlig Shaun Abrahams på en pressekonferanse fredag.

Zuma (75) var Sør-Afrikas president fra 2009 til 2018. Han har lenge hatt en rekke korrupsjonsanklager hengende over seg, og hans eget parti ANC vendte ham ryggen og tvang ham til å gå av i februar – før presidentperioden hans var over. Han ble da erstattet at den nyvalgte ANC-lederen Cyril Ramaphosa.

Fransk våpenprodusent

Forholdene han nå er anklaget for, er knyttet til regjeringens storstilte våpenkjøp på slutten av 1990-tallet, som skjedde mens Zuma var visepresident. Sør-Afrika inngikk da en stor kontrakt med den franske våpenprodusenten Thales verdt flere milliarder dollar.

Påtalemyndigheten opplyser til AFP at også Thales er tiltalt for korrupsjon i forbindelse med saken.

–De er medtiltalt. Når Zuma må møte i retten, må også de møte i retten, sier talsperson for påtalemyndigheten i Sør-Afrika, Luvuyo Mfaku.

Det franske selskapet har foreløpig ikke villet kommentere tiltalen.

Zuma anklages for å ha bedt om bestikkelser fra selskapet, penger som han skal ha brukt på sin egen overdådige livsstil.

Kan anke tiltalen

Zuma har mulighet til å anke tiltalebeslutningen. Blant annet kan han argumentere med at den er ugyldig fordi det er reist krav om at Abrahams må gå av som sjef for landets påtalemyndighet.

Abrahams ble i sin tid utnevnt av Zuma. I desember kom en domstol i Pretoria fram til at utnevnelsen var ugyldig fordi Zuma var mistenkt for korrupsjon da utnevnelsen fant sted. Abrahams er tidligere blitt beskyldt for å ha beskyttet Zuma mot å bli stilt for retten.

Zuma har lenge argumentert med at anklagene er politisk motivert.