Syrias president øyner den største seieren siden Aleppo

ISTANBUL (Aftenposten): En av opprørsgruppene i Øst-Ghouta skal ha inngått en avtale om evakuering. Dermed kan én av tre enklaver havne i Assads hender.

Røyk velter opp mot himmelen etter at fly har bombet mål i et opprørskontrollert område utenfor Damaskus den 8. februar. Bildet er offentliggjort av De hvite hjelmene.

Russland har forhandlet frem en avtale om å evakuere en av opprørsgruppene i en by i Øst-Ghouta. Det er første gang man har fått til en slik avtale for en av opprørsgruppene i området som ligger rett utenfor Syrias hovedstad Damaskus.

Krigere fra Ahrar al Sham-gruppen som kontrollerer byen Harasta, legger ned våpnene mot at de får fritt leide til et opprørskontrollert område i det nordøstlige Syria, melder Reuters. De som ønsker å bli, skal få muligheten til å bli benådet.

Ahrar al-Sham har som første opprørsgruppe i Øst-Ghouta inngått en avtale om evakuering fra Harasta. Denne bussen fraktet tidligere i uka sivile ut fra et annet område i enklaven, som syriske regjeringsstyrker og deres allierte nå kontrollerer rundt 80 prosent av.

– Et stort skritt for Assad

Ahrar al Sham er bare en av flere opprørsgrupper i Ghouta, og trolig ikke den sterkeste. Men dersom evakueringen blir gjennomført, så er det et stort skritt i retning av at president Bashar al-Assad når ambisjonen om å gjenerobre hele Ghouta, tror orlogskaptein Thomas Slensvik, leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe.

Det vil også frigjøre styrker slik at gjenerobringen av de øvrige områdene sannsynligvis vil gå fortere.

– Det gir et signal om at man ser kampene som håpløse i Ghouta. Opprørerne har ingen reell mulighet til å holde stand, sier Slensvik.

Damaskus ligger midt i kartet. De tre grønne områdene oppe til høyre er de gjenværende opprørskontrollerte områdene i Øst-Ghouta. Det er den midterste og minste av de tre delene, ved Harasta, som nå står for fall.

Regjeringshæren og deres allierte har i løpet av de siste månedene erobret 70 prosent av det tidligere opprørskontrollerte Øst-Ghouta, og enklaven ble for noen uker siden splittet i tre deler. Det er den midterste og minste av disse delene som nå står for fall.

Tusener av sivile har flyktet fra Øst-Ghouta, men det er fremdeles mange tusen sivile igjen der. Daglig rapporteres det om mange drepte som følge av krigføringen. Folk i regjeringskontrollerte områder blir også drept av artillerigranater eller raketter som avfyres fra Ghouta.

En splitt og hersk-taktikk som kan komme til å lykkes

Gjennom flere år har russisk luftstøtte og Iran-støttede militser bidratt til at den syriske hæren har kunnet beleire og bombe det ene opprørskontrollerte området etter det andre. Til slutt har pressede opprørere gått med på å evakuere soldater og familie fra Aleppo, Homs og andre steder.

– Vi har lett for å tenke på opprørerne som én gruppe. Men de er flere ulike grupper som til tider også er i strid med hverandre, påpeker Slensvik.

Folk rømmer fra den opprørskontrollerte byen Hammouriyeh i Øst-Ghouta den 15. mars. De har med seg det de klarer å bære av eiendeler.

– Regimets taktikk er å isolere de ulike opprørsgruppene og inngå avtaler med hver enkelt. Det er en form for «splitt og hersk»-strategi.

I forrige uke sendte syriske myndigheter ut flere videoer som viste hvordan en selvsikker Bashar al-Assad kjører sin egen bil ut av Damaskus og til Ghouta for å hilse på styrkene der.

– Assad er sikker på at han skal vinne denne kampen, og at han har folkets støtte, sier Slensvik.

Blod ligger igjen på bakken etter at bombekastergranater har truffet et marked i Kashkol-nabolaget i Damaskus den 20. mars. 40 mennesker ble drept som følge av angrepet fra de syriske opprørerne, ifølge statlige syriske medier.

Økt press mot de gjenværende opprørerne

Avtalen som er inngått i Harasta, vil øke presset på de to gjenværende opprørsgruppene i de to andre enklavene, skriver Reuters.

De to gjenværende gruppene, Failaq al-Rahman i sør og Jaish al-Islam i nord, vil også bli forsøkt presset til å inngå avtaler om evakuering.

Foreløpig har de inngått avtaler om evakuering av hundrevis av syke og sårede sivile.

Et tap i Øst-Ghouta vil være det største nederlaget for opprørerne siden de ble drevet ut av Aleppo i desember 2016.