Verden

Spionsiktet amerikaner håper på utveksling

Broren til amerikaneren Paul Whelan (48), som er siktet for spionasje i Russland, frykter Whelan er en del av en diplomatisk tautrekking mellom to stormakter.

Et bilde av Paul Whelan tatt på Island. Whelan har både amerikansk, canadisk, irsk og britisk pass. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

– Det er ingen detaljer om arrestasjonen, så det er vanskelig å ikke tenke at dette bare handler om to tautrekking mellom stormakter, hva nå enn grunnen måtte være, sier David Whelan til AFP.

Whelan sier imidlertid at han har tro på at amerikanske myndigheter har mulighet til å få broren hans hjem, men sier han er bekymret.

– Jeg er veldig bekymret, særlig fordi det ikke er noe mulig å få innsikt i det russiske rettssystemet. Vi er bekymret for at han vil bli dømt uten tilstrekkelig med bevis, sier Whelan, som bor i Newmarket utenfor Toronto i Canada.

Flere pass

Den 48 år gamle tidligere marineinfanteristen, som nå er sikkerhetsdirektør for et amerikansk bildelsfirma, ble pågrepet 28. desember for spionasje. Ifølge Whelans familie dro han til Russland for å delta i bryllupet til en venn.

Søndag sa president Donald Trump at de «ser på saken» til amerikaneren.

Den spionsiktede amerikaneren har også britisk, irsk og canadisk pass. Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt sa søndag at «vi ikke er enige i at enkeltpersoner kan bli brukt i et diplomatisk spill». Både Storbritannia, Irland og Canada har bedt om at deres diplomater får besøke Whelan, i tillegg til USAs ambassadør.

Bytteavtale

Amerikaneren ble pågrepet dagen før russeren Dmitrij Makarenko ble pågrepet for blant annet hvitvasking av penger i USA.

Analytikere har spekulert rundt at russiske myndigheter håper å inngå en byttehandel med USA.

Et av byttene kan være mot russiske Maria Butina, som har tilstått forsøk på å påvirke amerikansk politikk, eller en annen russer arrestert i USA.

Butina er blitt en helt i Russland, og ansiktet hennes er på første side på det russiske utenriksdepartementets Facebook-konto.

Viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier det er for tidlig å diskutere en eventuelt bytteavtale.

Les mer om

 1. USA
 2. Canada
 3. Russland
 4. Irland
 5. Storbritannia

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Russer pågrepet av amerikanske myndigheter på Saipan

 2. VERDEN
  Publisert:

  Amerikaner dømt til 16 års fengsel for spionasje i Russland

 3. VERDEN
  Publisert:

  Russisk spionsiktet student erklærer seg skyldig i USA

 4. VERDEN
  Publisert:

  Russisk «agent» dømt til 18 måneders fengsel i USA

 5. VERDEN
  Publisert:

  Nordmann spiondømt. Nå bestemmer Putin om han likevel skal få komme hjem til Norge.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Han introduserte Kim Jong-un for Dennis Rodman. Nå kan han bli holdt i et hemmelig kinesisk fengsel i et halvår.