Verden
En traktorgraver tar seg gjennom vannmassene i Trenton i Nord-Carolina.

AP: Ett år gammel baby funnet død etter uværet i USA, moren mistet grepet

Uværet i USA har krevd enda et liv, en ett år gammel baby. De sterke vannmassene rev barnet ut av morens armer. Dermed har Florence tatt minst 18 menneskeliv.

  • og NTB
  • Olga Stokke
    Journalist

Politiet i Nord-Carolina opplyser mandag ettermiddag at den ett år gamle gutten ble funnet etter å ha blitt tatt av vannmassene da moren mistet grepet om barnet, skriver nyhetsbyrået AP på Twitter.

Ifølge talsmann Tony Underwood var kvinnen og barnet på vei for å besøke slektninger da hun passerte noen barrikader på N.C. Highway 218 i fylket Union County i Nord-Carolina. Kvinnen forklarte senere til myndighetene at noen hadde skjøvet barrikadene litt til siden, noe som fikk henne til å tro at det var OK å kjøre videre.

Kvinnens bil ble tatt av vannmassene og kastet mot en treklynge. Hun greide å frigjøre ettåringen fra bilsetet og å redde seg og barnet ut av bilen. Men vannet var dypt og kvinnen mistet grepet om sønnen som ble feid vekk av flomvannet.

Selv om uværet Florence har svekket seg, stiger fortsatt vannet noen steder. Veiene inn til kystbyen Wilmington med nesten 120.000 innbyggere står under vann. Myndighetene planlegger å fly inn forsyninger med vann og mat.

Nødlysene blinker på en bil som er i ferd med å druknes fullstendig av flommen i byen Wilmington i Nord-Carolina. Det er ingen holdepunkter for å si at dette var bilen til kvinnen som mistet barnet sitt.

En rekke mennesker har mistet livet i uværet, og ulike kilder opererer med litt ulike dødstall. The New York Times melder at 17 mennesker er omkommet som følge av Florence, men det var før AP meldte om den døde babyen.

Halv million uten strøm

Over 500.000 strømabonnenter over hele Nord-Carolina og Sør-Carolina har mistet strømme, ifølge CNN som understreker at dette gjelder abonnenter. Enda flere mennesker kan være uten strøm som følge av uværet.

Willie Schubert fra Pollocksville, Nord-Carolina, koser med hunden sin, Lucky, mens han sittende på taket av en oversvømmet bil venter på redningshelikopteret fra U.S. Coast Guard.

Delstatens guvernør Ray Cooper forsøker å sette seg inn i folks opplevelse, han skriver på Twitter: «Du vet at det er tøft å forlate hjemmet ditt. Du savner det i det du går ut av døren. Men titusenvis av nordkarolinere har vært nødt til å gjøre dette den siste uken. «

Iva Williamson (4) sammen med naboer og kjæledyr på vei vekk fra vannmassene i kjølvannet av orkanen Florence.

Venter store mengder regn

Florence, som tidligere var en kraftig orkan, blir nå beskrevet som et tropisk lavtrykk. Selv om vinden ikke lenger utgjør noen trussel, kommer det fortsatt store mengder regn. Vannstanden øker gradvis i en rekke elver i Nord-Carolina.

En mann rydder opp i butikken sin etter at vannet har trukket seg tilbake.

– Flomvannet stiger, og hvis du ikke holder øye med det, risikerer du livet, advarer delstatens guvernør Roy Cooper.

Desperate hunder innestengt i bur da eieren måtte flykte fra vannmassene. Her blir de reddet av en redningsarbeider i Leland i Nord-Carolina.
  • Jeremy Tominack (40) nekter å rømme når ekstremværet Florence kommer. Slik begrunner han det.
En innbygger i New Bern i Nord-Carolina trasker gjennom ødeleggelsene uværet Florence har forårsaket.

I Nord-Carolina døde en 81 år gammel mann lørdag da han skulle pakke for å evakuere fra kommunen Wayne. I tillegg omkom et ektepar i en husbrann som knyttes til stormen.

Redningsarbeidere undersøker om det er mennesker i oversvømte biler i Fayetteville.

To av de første ofrene var en kvinne og hennes baby, som omkom da et tre falt over huset deres.

En 61 år gammel kvinne døde da hun kjørte inn i et tre som hadde falt over en vei i kommunen Union i Sør-Carolina.

Et medlem av den amerikanske kystvakten går med vann til hoftene ned en oversvømt gate i Newport i Nord-Carolina.

Trump-melding

USAs president Donald Trump utstedte lørdag en katastrofeerklæring for Nord-Carolina, noe som betyr at flere fylker vil få tilgang på økonomisk nødhjelp fra Washington.

Lørdag kveld uttrykte han sympati med ofrene på Twitter.

Trent-elven er blant vassdragene som har gått over sine bredder som følge av den voldsomme nedbøren.

– Dypeste sympati og varme går til familier og venner av ofrene. Må Gud være med dem, skrev han.

Det hvite hus har varslet at Trump vil besøke de berørte områdene neste uke.

Skadene er store etter oversvømmelsene. Her fra New Bern i Nord-Carolina.

Klimaendringene

Florence har forårsaket uvanlig store nedbørsmengder blant annet fordi uværet nærmest har parkert over et område i Nord-Carolina.

Her har det sugd opp fuktig luft fra havet, og tømt vannet som regn over områder på land.

Folk rydder ut av et flomrammet hus i New Bern i Nord-Carolina.

Flere forskere som nyhetsbyrået AP har snakket med, mener klimaendringene i dette tilfellet trolig har bidratt til å øke nedbørsmengdene.

Elvebåten «Barefoot Princess» ligger på land ved Trent-elven etter at den ble tatt av vind og stormflo.

Noe av forklaringen er at luften kan holde på mer fuktighet etter hvert som den blir varmere.

Michael Mann ved Pennsylvania State University tror også at flommen ved kysten er blitt forverret som følge av menneskeskapt global oppvarming.

Oppvarmingen har blant annet bidratt til gradvis stigende havnivå over mange år.

Et redningsteam tar seg gjennom oversvømte gater i Fayetteville for å lete etter mennesker som ikke evakuerte i forkant av orkanen.

Les mer om ekstremværet Florence her:

Les mer om

  1. USA
  2. Ekstremvær
  3. Flom
  4. Klimaendringer