Verden

USAs golfkyst stålsetter seg for orkan

Den tropiske stormen Gordon er ventet å bli oppgradert til orkan når den treffer golfkysten i USA natt til onsdag norsk tid med kraftig vind og oversvømmelser.

Stille før stormen på stranda i Biloxi i Mississippi tirsdag, få timer før uværet var ventet å treffe land.
  • og NTB
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Klokka 23 mandag kveld lokal tid hadde ekstremværet nådd orkans styrke med en vedvarende vindstyrke på 40 meter per sekund. Orkanen befinner seg for øyeblikket 724 kilometer sør for Apalachicola nordvest i Florida, og beveger seg med en hastighet på 19 kilometer i timen.

Ifølge det amerikanske orkansenteret kan Michael oppnå en styrke på opptil 49 meter per sekund tirsdag kveld og natt til onsdag, når den ventes å nå land nord i Florida i et område som kalles Big Bend.

Les også

Klimapanelet: Verdens utslipp må halveres de neste 12 årene

Livsfarlig

Uværet Gordon så slik ut da den var på vei over Florida mandag.

Guvernør Rick Scott i Florida sier orkanen kan bringe med seg livsfarlig vind, stormflo og kraftig regn. Han har erklært unntakstilstand i 35 av Floridas kommuner fra Big Bend til Tampa Bay, og advarer alle som er kystnær mot å evakuere inn i landet.

Mandag ettermiddag var det allerede lange køer ved bensinstasjoner og dagligvarebutikker med folk som ville sikre seg forsyninger i påvente av orkanen.

– La meg gjøre det klart: Orkanen Michael er en monsterstorm, og prognosene fortsetter å varsle at den blir enda farligere, sier Scott ifølge NBC News.

Les også

Klimaforsker mener vi må tenke nytt for å nå klimamål: – Vi er ikke i nærheten av det

Trump gir støtte

Scott har utstedt 1.250 mannskaper fra nasjonalgarden, i tillegg til 30.000 i beredskap fra andre delstater. President Donald Trump sier regjeringen er forberedt på å ta alle nødvendige forholdsregler.

– Jeg sa til Rick Scott at vi er her for dere. Det ser ut som enda en stor en, men vi har håndtert disse bra, sa han mandag.

Ved Big Bend kan ekstremværet føre til stormflo på opptil 3,7 meter, i tillegg vil det kan falle rundt 30 centimeter regn. I nabodelstaten Alabama har guvernør Kay Ivey allerede erklært unntakstilstand for hele delstaten.

Les også

Biler blåser over ende og 500 mm regn på et døgn. Se de dramatiske bildene da Jebi besøkte Japan.

Les mer om

  1. Vær
  2. USA
  3. Ekstremvær
  4. Klima