Verden

Minst 25 drept i voldelige protester mot pensjonsreformer i Nicaragua

En journalist ble skutt og drept mens han filmet demonstrasjon direkte på Facebook.

En demonstrant holder opp et nicaraguansk flagg under voldelige protester mot en omstridt pensjonsreform lørdag kveld. Foto: JORGE CABRERA / X03200

  • NTB
  • Hanne Christiansen
    Journalist

25 personer har mistet livet i voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter i flere byer i Nicaragua, skriver den britiske avisen The Guardian.

Avisen skriver at 67 personer er blitt slått og skutt mot av politiet og av grupper som støtter regjeringen. Ifølge menneskerettighetsgrupper skal også 43 personer være «forsvunnet».

Blant de drepte er en 15 år gammel gutt, ifølge nyhetsbyrået DPA. Lokale medier melder også at to universitetsstudenter er blant dødsofrene.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble journalist Miguel Angel Gahona skutt og drept mens han filmet et sammenstøt direkte på Facebook, i byen Bluefields på Nicaraguas karibiske kyst.

– Vi har grunn til å tro at en snikskytter fyrte av skuddet. Det var ikke unge folk som gjorde det. De eneste som var bevæpnet var politiet og opprørspoliti, sier journalistens kollega Ileana Lacayo til fjernsynsstasjonen Canal 15.

Kisten med en 15 år gammel gutt som ble drept i demonstrasjoner fredag. Foto: AP / NTB scanpix

Bildekk sto i brann og demonstranter kastet stein på politiet i Nicaraguas hovedstad Managua. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix

Nicaraguansk opprørspoliti barket sammen med studenter i Managua fredag. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB scanpix

Journalister angrepet

Søndag morgen ble militære styrker satt inn for å hjelpe politiet i Esteli, en by nord for hovedstaden, ifølge AP.

Demonstrasjonene i hovedstaden Managua og andre byer, som nå har vart i fire dager, omtales som de største siden Daniel Ortega ble president for elleve år siden.

Flere journalister skal ha blitt angrepet, midlertidig pågrepet og fått utstyr beslaglagt. Torsdag ble fire uavhengige fjernsynsstasjoner tatt av luften. Tre av dem fikk senere grønt lys, men den fjerde er fortsatt stengt.

Omstridt pensjonsreform

Mange innbyggere er frustrert over reformforslaget ettersom det både fører til kutt i pensjonene og økte utgifter for både arbeidstakere og arbeidsgivere i det fattige landet.

Den nye reformen innebærer at det innføres fem prosent skatt på alderspensjon og uføretrygd, samt en økning i innbyggernes bidrag på sosiale ytelser til opptil 22,5 prosent.

I et forsøk på å roe ned protestene, tok Ortega lørdag til orde for å møte aktører fra privat sektor, men utspillet har så langt blitt avvist.

Ortega mener protestene er støttet av amerikanskfinansierte organisasjoner for «å spre terror og usikkerhet».

Les mer om

  1. Nicaragua