Svensk kjøttbulle-sjokk: Ikke svenske likevel

Er det mulig å komme med en større innrømmelse: De svenske kjøttbullarna er tyrkiske.

Det blir ikke mer svensk. Men brått er kjøttbullarnas røtter rykket opp av svensk jord.

Nordmenn elsker dem. IKEA selger enorme mengder av dem. Og svenskene regner dem som en av sine desidert mest erke-svenske retter - for mange selveste nasjonalretten Vi snakker om de svenske kjøttbullarna, swedish meatballs på engelsk.

Med de små, runde kjøttbollenes ikoniske staus er det ikke rart at det har skapt bølger når rettens røtter brått rykkes opp av svensk jord. Det er Sveriges offisielle twitterkonto, @Sweden.se - som blant annet det svenske utenriksdepartementet står bak, som har sluppet bomben.

«De svenske kjøttbollene er faktisk basert på en oppskrift kong Karl den 12 tok med hjem fra Tyrkia tidlig på 1700-tallet. La oss holde oss til fakta», skrev de til sine 95.000 følgere.

Med andre ord: Bullarna er egentlig tyrkisk køfte.

Reaksjonene på nyheten har ikke latt vente på seg og inkluderer spekulasjoner om hvilke andre matretter som egentlig kan være tyrkiske. Og, ikke minst, hvilke konsekvenser dette kan få for IKEA, som nærmest har basert restaurantdriften sin på den antatt svenske signaturretten. Møbelgiganten har til og med oppskriften på «Swedish meatballs» liggende på hjemmesidene sine.

Tyrkiske twitrere har også koblet «avsløringen» direkte til IKEAs umiddelbare popularitet da de åpnet sitt første varehus i Tyrkia i 2005.

Dortmundcocugu twitrer eksempelvis: Det må ha vært en grunn til at tyrkere omfavnet noe svensk så villig. IKEA er jo synonymt med kjøttboller for mange av oss.

Svensk eller tyrkisk? Kanskje ikke så viktig for smaken?
@CansuMagazaci @swedense Türk halkının İsveç’e dair bir şeye bu kadar dört elle sarılmasının bir anlamı olmalıydı z… https://t.co/gSBcq43w3V

En annen spør: «Etter denne innrømmelsen - vil dere gi rabatt på bollene, for å vinne våre hjerter igjen?»

Flere tyrkiske medier har, ifølge BBC, betegnet tweet’en som en «innrømmelse» og påpekt at kjøttbollene overhodet ikke er det eneste produktet den gamle svenskekongen tok med seg hjem.

Den tyrkiske avisen The Daily Sabah siterer Annie Mattson, forsker ved universitetet i Uppsala. Hun hevder at kongen blant annet hadde både kaffe og kålruletter i bagasjen hjem fra Istanbul.

Karl den 12. regjerte fra 1697 til 1718 og skal ha levd i eksil i det ottomanske eller tyrkiske imperiet i rundt fem år.