Verden

Den sparkede FBI-sjefens notater: Trump sa at Putin hadde skrytt av russiske prostituerte

FBI-sjef James Comey tok notater etter sine møter med president Donald Trump. Nå er disse blitt offentlige.

President Donald Trump misliker sterkt at den tidligere FBI-sjefens notater fra samtaler med Trump er blitt kjent.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

I fjor ble det kjent at den sparkede FBI-sjef James Comey hadde tatt notater etter sine samtaler med USAs president Donald Trump. Comey kom nettopp ut med boken «A Higher Loyalty» der han var sterkt kritisk til Trump, og nå er notatene blitt offentlig kjent.

Les også

NYHETSANALYSE: James Comey og Hillary Clinton har slaktet Trump i hver sin bok. Sannsynligvis skader de mest seg selv.

Famøst notat samtaleemne

Notatene på 15 sider er delvis sladdet og beskriver syv møter i ukene og månedene før Comey ble sparket av Trump i mai i fjor. I flere av møtene snakker Trump med sin FBI-sjef om det famøse notatet som sirkulerte i Washington der det blant annet ble påstått at russerne skulle ha en film av Trump sammen med prostituerte.

Overnattet ikke i Russland

I et av møtene mellom Comey og Trump, den 8. februar i fjor, tok presidenten selv opp saken og sa at det plaget ham hvis kona hans skulle være i tvil om hvorvidt dette var usant. Han forklarte overfor Comey at han ikke hadde overnattet i Russland under den aktuelle turen i forbindelse med Miss Universe-konkurransen.

I Comeys notat heter det: «Presidenten sa at den «prostituert-greia» er sludder, men at Putin hadde fortalt ham at «vi har noen av de vakreste prostituerte i verden».

Ifølge notatet sa Trump ikke noe om når Putin skal ha sagt dette til ham.

Fredag morgen hadde Kreml ennå ikke kommentert påstanden.

Les også

Tidligere FBI-sjef i ny bok: «Trump er ubundet av sannheten»

Trump: Vil heksejakten fortsette?

Tidligere har det vært kjent at Trump i et møte gjorde flere forsøk på å få en slags lojalitetsed fra FBI-sjefen. Han skal også ha forsøkt å få FBI til å droppe etterforskning av Michael Flynn, som på det tidspunkt allerede hadde fått sparken som nasjonal sikkerhetsrådgiver.

President Donald Trump og eks-FBI-sjef James Comey.

President Trump kommenterte via Twitter offentliggjøringen av notatene slik torsdag kveld amerikansk tid:

«James Comeys notater er akkurat ute og viser tydelig at det var INGEN SAMMENSVERGELSE og INGEN MOTARBEIDING. I tillegg lekket han gradert informasjon. WOW! Vil heksejakten fortsette?»

James Comey Memos just out and show clearly that there was NO COLLUSION and NO OBSTRUCTION. Also, he leaked classif … https://t.co/YfMYBrTkza

Snakket om Flynn

Comey har fortalt at han skrev notatene fordi han tenkte at han en dag kunne trenge en gjengivelse av hva som hadde foregått. I det første notatet - fra 7. januar 2017 - skrev han det i bilen fem minutter etter møtet i Trump-tårnet i New York.

Selv om Trump gjerne ville at FBI skulle legge vekk granskningen av Flynn, skal han i en middag med Comey ha pekt på sitt eget hode og sagt at Flynn «har alvorlige problemer med dømmekraften». Årsaken: Flynn skal ha somlet med å fortelle Trump om en gratulasjon fra en verdensleder slik at Trump ikke fikk takket raskt nok.

Flynn fikk sparken i februar i fjor da det ble kjent at han hadde snakket usant om sin kontakt med Russlands ambassadør i USA.

  • Her kan du selv lese James Comeys – delvis sladdede – notater fra møtene med Trump: Comey-notatene.

Partifeller: Renvasker Trump

Det var justiskomiteen i Representantenes hus som fikk frigitt notatene, og nyhetsbyrået Associated Press har offentliggjort delvis sladdede versjoner. Tre ledende republikanere i komiteen, Bob Goodlatte, Trey Gowdy og Devin Nunes, konkluderer med at de renvasker Trump for anklager om motarbeiding av rettsvesenet.

De mener notatene viser at Trump ville ha anklagene om sammensvergelse med Russland etterforsket grundig.

– Notatene viser også at tidligere direktør Comey aldri skrev at han følte seg motarbeidet eller truet, kommenterer de tre i en uttalelse.

Refser Comey

De tre partifellene av Trump raljerer også med Comey og karakteristikkene han har kommet med i sin bok.

– Han var villig til å arbeide for noen han anså som moralsk uskikket til embetet, i stand til å lyve, som krevde personlig lojalitet, burde vært tiltalt i en riksrett og som minnet om en mafiasjef. Comey var villig til å overse alle disse karakteristikkene for å beholde jobben sin. Sparkingen av ham selv var etter hans syn den egentlige forbrytelsen, kommenterer republikanerne.

Les mer om

  1. Amerikansk politikk
  2. Donald Trump
  3. FBI