Verden

Russisk pressekonferanse: Syrere hevder det ikke var noe giftangrep i Douma

Under en pressekonferanse arrangert av Russland i Haag torsdag , hevdet flere syrere at det ikke har vært noe giftangrep i byen Douma. Et skuespill, mener USA, Storbritannia og Frankrike.

  • NTB

Russiske myndigheter og regjeringen i Syria har gjentatte ganger benektet at giftgass ble brukt i byen 7. april.

Regjeringen i Russland har i stedet hevdet at det dreide seg om en iscenesatt hendelse som organisasjonen Hvite hjelmer og Storbritannia sto bak. Denne påstanden avvises av Storbritannia, som i likhet med andre vestlige land mener det syriske regimet brukte giftgass mot sivile i Douma.

Les også

Fire spørsmål og svar om Syria-angrepet: Dette mener ekspertene vil skje nå

Torsdag arrangerte Russland en pressekonferanse for å underbygge sin versjon i hovedkvarteret til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Haag i Nederland.

– Har bevis

– Vi kan i dag bevise at bildene til Hvite hjelmer var iscenesatt, sa Aleksander Sjulgin, Russlands ambassadør til Nederland.

Under pressekonferansen deltok flere syrere som sa de ikke hadde kjent noen lukt av kjemikalier i Douma.

Elleve år gamle Hassan Diab var en av syrerne som deltok på pressekonferansen i Haag.

En av dem var elleve år gamle Hassan Diab, som skal ha blitt filmet da han fikk førstehjelp etter det antatte angrepet. Senere har både gutten og faren hans hevdet på russisk TV at det hele var skuespill.

– Motbydelig maskerade

USA, Frankrike og Storbritannia mener i stedet at pressekonferansen i Haag kvalifiserer som skuespill. Landene kaller pressekonferansen et stunt og en motbydelig maskerade.

Rakettangrepet mot syriske militæranlegg tidligere denne måneden ble gjennomført av de tre vestlige landene som et svar på det antatte kjemiske angrepet.

Inspektører fra OPCW er i gang med å granske åstedet i Douma for å prøve å få bekreftet hva som skjedde i byen.

Les også

Internasjonale inspektører skal ha blitt beskutt i Syria

Les mer om

  1. Syria
  2. OPCW
  3. Russland
  4. Storbritannia
  5. USA
  6. Haag
  7. Frankrike