Verden

Al Shabaab: - Vi forsvarer oss selv og våre rettigheter

Talsmann Abulaziz Abu Muscab i Al Shabaab forklarer i et intervju med Al Jazeera hvorfor Westgate kjøpesenter ble angrepet. Bildet er fra 2011. Foto: FEISAL OMAR

Slik forklarer en talsperson for Al-Shabaab det grufulle angrepet på Westgate kjøpesenter i Nairobi i Kenya.

  • Lars Inge Staveland

Klokken 12.40 kom det meldinger om en stor eksplosjon i kjøpesenteret.

Angrepet som startet lørdag er ennå ikke over. Det fryktes at dødstallene kan stige når redningspersonell har fått kontroll med hele bygningen.

Røde kors melder mandag formiddag at 69 personer er drept, og 63 savnet i angrepet. Politisjef David Kimaiyo sier til Reuters at flere gisler nå er hentet ut i live. Disse skal ha gjemt seg i bygningen.

Mandag morgen gikk kenyanske spesialstyrker til aksjon, og det var da ventet at ti personer fortsatt ble holdt som gisler.

Den somaliske ekstremistgruppen Al-Shabaab har tatt ansvaret for hendelsen. I et intervju med Al Jazeera, forklarer talsmann Sheikh Abulaziz Abu Muscab hvorfor kjøpesenteret Westgate ble valgt ut som angrepsmål.

Les også:

Les også

Truer med å drepe gisler

— Spør Kenya om døde sivile

— Det er et sted hvor turister fra hele verden kommer for å handle, og der diplomater samler seg. Det er et sted der Kenyas beslutningstakere drar for å slappe av og ha det fint. Westgate er et sted der det er jødiske og amerikanske butikker. Så vi måtte angripe.

På spørsmål om hvorfor gruppen angriper et kjøpesenter der sivilie oppholder seg, sier Abu Muscab:

Sivile flykter etter angrepet på Westgate kjøpesenter i Nairobi, Kenya. Foto: NOOR KHAMIS

— Først bør du spørre Kenya om hvorfor de bomber somaliske sivile i flyktningeleire, hvorfor de bomber uskyldige i regionenen Gedo og Jubba. Du bør spørre dem før oss, sier han.Han varslet at flere angrep vil følge dersom Kenya ikke trekker seg ut fra Somalia.

— Dersom de ikke trekker seg ut, vil slike angrep bli vanlige i Kenya. Det er mulig at vi vil få slike angrep hver dag i kenyanske byer, sier han.

- Vi forsvarer oss selv

Han kaller det blodige angrepet en forsvarsaksjon.

— Vi forsvarer oss selv, våre rettigheter og rettighetene til hele det somaliske folk, sier Abu Muscab.

Kenyaske politifolk gikk til aksjon mandag morgen. Foto: Sayyid Azim

Kenya har styrker inne i Somalia der landet kjemper mot blant annet Al Shabaab. Ekstremistgruppen kontrollerte en periode flere store byer i Somalia, inkludert Mogadishu, men har de siste årene trukket seg tilbake.De har imidlertid utført flere blodige terrorangrep, og erklært Kenya som en hovedfiende.

Les også:

Les også

Ekstremister uten grenser