Over 60 kan ha mistet livet i oversvømte gullgruver i Zimbabwe

Minst 60 mennesker fryktes omkommet etter at gullgruver ble oversvømt og fylt med vann i en by i Zimbabwe.

En redningsarbeider klatrer ut av en gruve i Kadoma i Zimbabwe fredag, der minst 60 mennesker fryktes omkommet.

Vann begynte å trenge inn i to ubrukte gruvesjakter i byen Kadoma tirsdag kveld. I sjaktene skal det ha vært mellom 60 og 70 gullgravere. Fredag erkjente myndighetene at det er små sjanser for å finne noen i live.

– Det jobbes intenst for å pumpe vannet ut av de oversvømte gruvegangene før ofrene kan hentes ut, sier July Moyo, Zimbabwes minister for lokalt selvstyre.

President Emmerson Mnangagwa har erklært nasjonal krisesituasjon. Zimbabwe er også rammet av økonomisk krise, og regjeringen ber både bistandsgivere og aktører i næringslivet bidra med midler til redningsaksjonen og hjelp til de etterlatte.

Gullgraverne oppholdt seg trolig ulovlig i de nedlagte gruvesjaktene da ulykken skjedde. Zimbabwe har store forekomster både av gull, diamanter, platina, kull og kopper.

Gruvearbeidere frakter inn utstyr som skal brukes i arbeidet for å hente ut gullgraverne fra de oversvømte gruvene i Kadoma i Zimbabwe.
Tunge maskiner blir tatt i bruk for å hjelpe til i redningsarbeidet fredag. Lokalbefolkningen samles rundt og observerer redningsarbeidet.
Konene til de innestengte redningsarbeiderne sitter samlet i nærheten av gullgruven der et titalls arbeidere har vært innestengt siden tirsdag. Gruvearbeiderne er antatt omkommet.