Verden

250.000 nye Wikileaks-dokumenter til Aftenposten

Aftenposten har fått tilgang til 250.000 nye Wikileaks-dokumenter. Nyhetsredaktør Ole Erik Almlid sier avisen kan bruke dokumentene uten betingelser.

Se Aftenposten.nos samleside for Wikileaks-stoff her.

Det kommer flere avsløringer fra Aftenposten og Aftenposten.no i tiden fremover, ifølge Aftenpostens nyhetsredaktør Ole Erik Almlid.

I samarbeid med Svenska Dagbladet har Aftenposten så langt hatt tilgang til om lag 2000 dokumenter, som til nå har vært bakgrunn for de sakene Aftenposten har publisert. Ole Erik Almlid, nyhetsredaktør i Aftenposten, sier det har vært jobbet lenge for å få tilgang til dokumentene til avisen.

— Vi har jobbet lenge med å få tak i dokumentene, men det vil være feil av meg å fortelle hvem som er kilden. Vi har ikke betalt for materialet, som vi har fått tilgang til uten betingelser. Det er vi som bestemmer hva som skal publiseres og hvordan vi skal håndtere det, sier han.

Samme nyhetskriterier og kildekritikk

Almlid sier at de samme nyhetskriteriene og den samme kildekritikken ligger til grunn for sakene basert på Wikileaks-dokumentene som i alle andre saker Aftenposten omtaler både på papir og i nettutgaven.

— Når vi nå har tilgang på dokumentene, redigerer vi sakene ut fra de samme kriteriene og etiske retningslinjene som vi alltid gjør. Vi behandler kildematerialet i dokumentene på samme måte som annet kildemateriale. Vi vurderer hva som er interessant, og om det er hensyn for eksempel til personvernet eller menneskers sikkerhet som gjør at vi ikke kan publisere materialet, sier han.

- Vesentlig betydning

Han forsvarer omfanget i dekningen både i Aftenpostens nettutgave og i papir de siste dagene.

— Vi mener sakene vi har omtalt i forbindelse med dokumentene de siste dagene, er av vesentlig betydning for leserne våre. Med de nye dokumentene i hus kan leserne vente seg flere avsløringer, sier Almlid.

Les også

  1. Bondevik: - Embetsmenn har gått for langt

  2. Dette sa embetsmennene

  3. SV-veteran krever «utrensking»

  4. Mener Faremo og Støre bør granske sine egne