Verden

Kina innfører karbonskatt

Verdens mest forurensende nasjon tar et langt skritt i riktig retning for å møte klimatrusselen. – Dette er veldig bra, her viser Kina lederskap, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Luften i Beijing var spesielt ille i januar. Mange, inkludert denne kvinnen, valgte å bruke ansiktsmasker for å beskytte seg mot smogen. Kina har i flere år merket konsekvensene av de økte klimautslippene. REUTERS/Suzie Wong

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

USA og Kina har i flere år skyldt på hverandre for ikke å innføre en skatt på CO2-utslipp. En slik karbonskatt blir ansett av eksperter for å være en god måte å få ned utslippene på, men det har vist seg vanskelig å få de største forurenserne til å gå med på det.

Men nå kunngjør Kina at landet, som bruker omtrent like mye kull hvert år som resten av verden tilsammen, kommer til å innføre en slik karbonskatt.

Den oppsiktsvekkende nyheten ble kunngjort av det statlige nyhetsbyrået Xinhua, som siterer kilder i det kinesiske finansdepartementet.

Karbonskatten er ett av flere tiltak myndighetene nå skal gjennomføre for å få utslippene ned, ifølge Xinhua. Blant annet blir det innført nye skatter på bruk av kull og vann. Myndighetene vurderer også å innføre skatter på energiintensive produkter som batterier og luksusvarer, skriver nyhetsbyrået.

– Legger press på USA

Utviklingsminister Heikki Holmås er svært positiv til nyheten.

– Bra for Klima! Storutslipper Kina (likevel kun halvparten så mye som nordmenn per innbygger) innfører CO2-avgift! skriver han på Twitter.

Også Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet tar imot nyheten med stor glede.

– Dette er veldig bra. Her viser Kina lederskap. Det vil bety mye for å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene. USA og Kina er jo de to landene som har vært de største bremseklossene internasjonalt, sier han til Aftenposten.

Han tror amerikanske myndigheter nå vil få et forsterket press på seg for å innføre tilsvarende skatter.

Les også

Forurensningen er verre i Beijing enn på røykerom

– USA har jo hele tiden pekt på at Kina ikke gjør noe. Nå kan de ikke lenger bruke det argumentet, sier han.President Barack Obama tok opp klimasaken i sin innsettelsestale i forrige uke, noe som ble tolket som et signal om at han akter å forsøke å redusere USAs klimautslipp i sin andre presidentperiode.

Nylig la også to amerikanske senatorer frem et forslag om en karbonskatt på 20 dollar per tonn CO2, men forslaget blir trolig nedstemt av republikanerne.

Også i EU diskuterer nå politikerne muligheten for å skattlegge karbonutslipp, men også her er det politisk vanskelig å få til.

Norge innførte en karbonskatt for fossile brennstoff i 1991, omtrent samtidig som de andre nordiske landene.

Ni kroner per tonn

Det er foreløpig uklart når den kinesiske karbonskatten skal innføres og hvor stor den vil bli, men det kinesiske finansdepartementet foreslo i 2010 å begynne på 10 yuan (rundt ni kroner) per tonn CO2. Innen 2020 skulle dette økes til 50 yuan (rundt 45 kroner) per tonn, skriver Xinhua.

– Beløpet er lavt, men det at man begynner å sette en pris på forurensing er alfa og omega. Det vil også gjøre at det vil bli lettere å få en klimaavtale i 2015, sier Haltbrekken.

Han er ikke overrasket over at Kina nå innfører en karbonskatt før USA.

– Selv om Kina slipper ut veldig mye CO2, er det ett av de landene som merker de pågående klimaendringene gjennom økende flom, tørke og redusert matproduksjon. Kina er også et land som har satset mer enn andre på fornybar energi, sier Lars Haltbreken.

 1. Les også

  Aldri målt mer forurensning i Beijing

 2. Les også

  Urovekkende rapport: CO2-utslippene øker hvert år

 3. Les også

  Ny rapport: Inngåtte klimaavtaler vil ikke være nok 

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Kina foreslår omstridt sikkerhetslov for Hongkong

 2. ØKONOMI

  Oljefondets klimaavtrykk = to ganger Norges utslipp

 3. POLITIKK

  Frp: -Vi er heldige som har fått en så fin sommer i år

 4. POLITIKK

  Miljøpartiet de Grønne vil ha ny klimaavgift som skal gå rett tilbake i lommeboken din

 5. VERDEN

  Skuespillerstjerne må betale en drøy milliard til Kina

 6. VERDEN

  Korona gjør at CO2-utslippene stuper