Europa vil ha Israel tilbake til forhandlingsbordet

Europa vil legge press på Israels statsminister Benjamin Netanyahu til å gjenoppta fredssamtalene med Palestina, når han kommer til Brussel mandag.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini er klar på at en tostatsløsning er den eneste realistiske løsningen på konflikten mellom Israel og Palestina.

Netanyahu skal møte flere av EUs utenriksministre til en uformell frokost, og det er ventet at de vil be ham gjenoppta de viktige forhandlingene, opplyser utenrikssjef Federica Mogherini.

Møtet med EU-ministrene kommer dagen etter at Netanyahu møtte Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris. Macron fordømte angrep på Israel, men oppfordret samtidig Netanyahu til å forhandle med palestinerne og understreket at en tostatsløsning er eneste måte å løse konflikten på.

EU: Begge staters hovedstad

Etter president Donald Trumps kunngjøring om at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, sier Mogherini at EU står fast på tostatsløsning som den eneste realistiske løsningen på konflikten mellom Israel og Palestina.

Det innebærer også at Jerusalem vil være begge staters hovedstad.

De siste dagene har det vært opptøyer og sammenstøt en rekke steder på den okkuperte Vestbredden og Gazastripen. Minst to palestinere er drept i sammenstøt med israelske soldater.