Verden

Assad holder valg i regjeringskontrollerte områder

Selv den moderate opposisjonen i Syria, som er tillatt av president Bashar al-Assad, boikotter onsdagens valg på ny nasjonalforsamling i landet.

President Bashar al-Assad leverte sin stemme onsdag, i Damaskus. Handout

 • Ntb

Valget i de regjeringskontrollerte områdene er dømt nord og ned av omverdenen med USA i spissen.

Opposisjonen anklager Assad for å bruke valget som pressmiddel i fredsprosessen og har manet til boikott.

Russland forsvarer derimot valget og mener at det er nødvendig for å hindre at det oppstår et politisk vakuum fram til en fredsløsning kommer på plass og Syria kan holde et FN-overvåket valg.

— Syrerne må bli enige om en ny grunnlov og om hvilke strukturer som må til for å sikre en stø overgang til et nytt system, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

— Dagens valg må til for å hindre et vakuum, mener han.

Bakgrunn:

Les også

Slik kan Assad utnytte dagens valg i Syria

Baath-flertall

Også i 2012, året etter at opprøret mot regimet brøt ut, holdt Assad valg på nasjonalforsamling, og to år senere var det presidentvalg der han selv ble gjenvalgt med 88,7 prosent av stemmene.

Hele 3.500 kandidater kjemper om de 250 plassene i nasjonalforsamlingen i onsdagens valg, og få blir overrasket om Assads eget Baath-parti nok en gang sikrer seg et overveldende flertall.

Baath-partiet har 134 representanter i dagens forsamling, men har også støtte fra fem mindre partier som til sammen har 34 representanter.

Valglokalene skulle etter planen stenge klokken 19, men valget ble utvidet til midnatt (klokken 22 norsk tid).

Splittet land

Ved valget i 2012 møtte drøyt halvparten av de 10 millioner stemmeberettigede opp, mens nesten 16 millioner syrere hadde registrert seg som velgere under presidentvalget i 2014. Da møtte hele 73 prosent opp, men millioner av syrere har siden flyktet fra landet.

Regimet i Damaskus kontrollerer fortsatt de tettest befolkede vestlige og sentrale delene av Syria, der rundt 60 prosent av befolkningen opprinnelig lever.

I resten av landet kjemper syriske regjeringsstyrker og deres russiske, iranske og libanesiske støttespillere mot ytterliggående islamistgrupper som IS og Nusrafronten, samt mot vestligstøttede opprørsgrupper.

I nord styrer vestligstøttet kurdisk milits som også ligger i krig med islamistene.

Våpenhvile

Onsdagens valg kommer samtidig med at FNs spesialutsending Staffan de Mistura dro i gang en ny runde med fredsforhandlinger i Genève, i håp om å få slutt på den fem år lange krigen som har kostet over 270.000 mennesker livet.

Mistura har ikke direkte fordømt Assads beslutning om å holde valg nå, men understreker indirekte at det neppe er noe bidrag til fred.

— Det eneste valget som interesserer meg, er det FN-overvåkede valget som Sikkerhetsrådet har besluttet skal holdes innen 18 måneder, sa Mistura i forrige uke.

Genève-samtaler

Mistura sier han har snakket med myndighetspersoner i Russland, Syria, Iran og Jordan i forkant av møtet. Han sier alle er interessert i diskusjoner om en politisk overgang i Syria.

Hva den politiske overgangen innebærer, er partene trolig fortsatt svært uenige om. Det syriske regimets delegasjon til Genève har så langt nektet for å forhandle om Bashar al-Assads fremtid som Syrias president. Også Russland støtter Assad.

— Det er åpenbart at Assad er sykdommen som har rammet Syria. Syria kan bare helbredes når han og flere andre forsvinner, sier Assad al-Zoubi, som leder opposisjonens delegasjon til forhandlingene, etter møtet i Genève onsdag.

Ifølge Zoubi har Assad-regimet brutt våpenhvilen i landet over 2.000 ganger, og sluppet 420 tønnebomber bare i mars. Mistura sier det har vært uønskede «hendelser på bakken», men understreker at våpenhvilen fortsatt holder.

 1. Les også

  Våpenhvilen i Syria har trådt i kraft

 2. Les også

  Aftenposten mener: Freden i Syria er avhengig av uforutsigbare ledere

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Syriakrigen

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Fredssamtalene om Syria: De har drept hverandre i årevis. Det gikk dårlig da de skulle sitte ved samme bord.

 2. VERDEN

  Kom til Sotsji for å forhandle om fred - ble så fornærmet at de snudde

 3. VERDEN

  Uvant firkløver med felles Syria-budskap

 4. VERDEN

  Syrisk opposisjon ber om direkte forhandlinger med regimet

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Våpenhvilen må støttes

 6. VERDEN

  – Syrias opposisjon sier uforbeholdent ja til fredssamtaler